Vize-Final Soruları

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Usul Hukuku Bütünleme Soruları 2007 (M.Onursal CİN)

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Usul Hukuku Bütünleme Soruları 2007 (M.Onursal CİN)


TALİMATLAR: Sınav süresi 60 dakikadır. Kanun kullanmak serbesttir. Cevaplar okunaklı bir yazıyla ve mutlaka gerekçeli olacaktır. Gerekçesiz cevaplar doğru bile olsa değerlendirilmez. Yanlış gerekçeyle ulaşılan doğru cevaplara puan verilmeyecektir. Tek kağıt kullanılacaktır. Gerekli yerlerde madde numarası yazılacak, madde metninin yazılması ve numaranın yanlış belirtilmesi puan kaybına sebep olacaktır. Kağıda yazılacak her tür istek, özür ve konu dışı beyanlar, not değerlendirmesini olumsuz etkileyecektir. BAŞARILAR…


OLAY 1
Çocuk yüzünden çıkan tartışma sırasında şüpheli S, komşusu A’nın karısı B ye hakaret eder. A polise telefon ederek davacı olduğunu bildirir.


a- A’nın polise telefon etmesinin hukuki niteliği nedir? A, karakola gidip davacı olduğunu yazılı olarak bildirseydi, bu bildirimin hukuki niteliği ne olurdu? Niçin? (10p)


b- A’nın yazılı bildirimlerine soruşturma ve kovuşturmada hangi durumlarda, ne gibi kararlar verilir? Niçin? (15p)

 


OLAY 2
(P), tabancasını temizlerken dikkatsizlik sonucu karısını öldürmekten mahkûm olmuş ve hüküm kesinleşmiştir Aradan kısa bir süre geçtikten sonra, (P)’nin arkadaşı (A), savcılığa müracaat ederek, kendisinin olaya tanıkolduğunu, (P)’nin karısını kasten öldürdüğünü, kendisi dava sırasında ülke dışında bulunduğundan, kesin hükümle sonuçlanan davada dinlenmemiş olduğunu beyan eder.

 

a) Bu ifadenin doğruluğuna inanan C. Savcısı neler yapabilir? Niçin? (l0p)


b) (A), kesin hükümle sonuçlanan davada tanık olarak dinlenmiş olup da (P)’nin savunmasını doğrulayıcı beyanda bulunsa idive bu kez savcılığa müracaatında, o zaman (P)’nin ricasını kıramadığı için yalan ifade vermiş olduğunu, ancak vicdan azabı duyduğu için şimdi doğruyu söylediğini beyan etseydi, savcı neler yapmalıydı? Niçin? (l0p)


c) Olayda sonradan bir tanık ortaya çıkmayıp da, (P) infaz sırasında müracaat ederek hakim huzurunda ifade verip, vicdan azabı çektiğini, karısını dikkatsizlik sonucu değil, kasten öldürdüğünü beyan etseydi ne yapılabilirdi? Niçin? (l0p)


OLAY 3
İznini memleketi Konya’da geçirmek üzere Türkiye’ye gelirken Bulgaristan’da arabası arızalanan (A)’ya, yol kenarında çarpan İstanbullu işadamı (B), olaydan sonra (A)’yı arabasına alarak Edirne’deki bir hastaneye getirir. Fakat (A)’nın Hastaneye getirildiğinde aşırı kan kaybı sebebiyle yolda öldüğü anlaşılır. (B) hakkında dava açılır ve tutuklanarak yargılanmasına başlanır. İlk duruşmada sorgusu yapıldıktan sonra sinir krizi geçiren sanık (B) tutukevinde intihara teşebbüs eder ve hastaneye kaldırılır. Mahkeme bu durumdan haberdar edildiği haldesanığım yokluğunda duruşmaya devam edilir.


Soru : Sanığın yokluğunda yargılamanın devam etmesini değerlendiriniz.(20p)


OLAY 4

 


Babası B’nin evinde ikamet etmekte olan A, hırsızlık zanlısıdır. Kolluk, A’nın çaldığını düşündüğü eşyayı,hırsızlık olayından hiçbir haberi olmayan B’nin evinde sakladığını tahmin etmektedir, fakat elinde belirli bir delil yoktur. Kolluk olayda ne şartlarla hangi koruma tedbir veya tedbirlerine başvurabilir. Açıklayınız. (25P)

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu