Haberler

Üniversitelerde Askerlik Tecil İşlemleri

ÜNİVERSİTELERDE ASKERLİK TECİL İŞLEMLERİ

ÖSYM asıl yerleştirmelerinin ardından boş kalan kontenjanlara ek yerleştirmeleri de yapmış durumda. Özellikle erkek öğrencileri bekleyen bir askerlik tecil işlemleri var sırada. Bu konuda Asker Alma Dairesi Başkanlığının belirli mevzuatlar doğrultusunda tehir işlemlerini gerçekleştirdiği bilinmektedir. Yasal düzenlemeler doğrultusunda öğrencinin kayıt yaptırdığı üniversiteler tarafından ilgili Askerlik Şubelerine öğrenci durum belgeleri gönderilmekte ve tecil işlemleri öğrencilik yaşantısı boyunca sürmektedir. Ancak öğrencileri yanılgıya düşüren bir gerçek vardır ki bu da işlemin sonsuza kadar sürmeyecek olmasıdır.

Öğrencinin kayıt yaptırmasının ardından ilgili üniversite öğrencinin kayıtlandığı programın normal eğitim süresi kadar tecil isteminde bulunur. Her ne kadar askerlik şubeleri tarafından öğrenci belgesi olarak nitelendirilse de bu belgenin asıl adı EK-C2 belgesidir. Üniversitelerin öğrenci belgesi altında verdikleri belge bu tehir işlemi için kullanılamamaktadır. Ön lisans öğrencilerinin 2 yıl lisans öğrencilerinin öğretim süreleri 4 yıl olması nedeniyle bu miktarlar katar tehir işlemi okullar tarafından yapılmaktadır. Ancak bu yasal yıllarda mezuniyet gerçekleştiremeyen öğrenci EK-C2 belgesini bizzat kendisi şubesine sunması gerekmektedir. Ve bu durum okulun uzatıldığı her yıl için tekrarlanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gerek konu ise güz yarıyıllarına yani birinci döneme kayıt olmamış bir öğrenci sadece bahar yani ikinci döneme kayıt yenileyerek EK-C2 belgesi almaya hak kazanamamaktadır. Öğrencinin ilk dönemde kayıt yenilemesi ise bu belgeyi talep etme hakkını elde etmesini sağlamaktadır.

Ayrıca bir öğrenci 29 yaşına kadar tecil hakkına sahip olması nedeniyle o yaşa kadar da eğitimini tamamlaması gerekmektedir. Lisansüstü eğitim yapan kişiler ise bu tecil hakkını dönemsel olarak yenilemeleri gerekmektedir. Görüldüğü üzere karışık gibi görülse de biraz takip ile askerlik durumunun takibi mümkün görülmektedir. Ayrıca Asker Alma Dairesi Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu arasında online veri aktarımı üzerine de çalışmalar bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu