Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
Dokuz Eylül Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
İzmir, Ege Bölgesi’nin en büyük şehridir. Akdeniz iklimine sahip; bu nedenle kışları çok soğuk geçmez. 10 yılda bir kar yağar. Yazları ise çok sıcak ve nemlidir. İzmir’in gezilecek bir çok yeri vardır. Dokuz Eylül Üniversitesi yerleşkeleri İzmir’in farklı ilçelerindedir. Benim bulunduğum Eğitim Fakültesi ise Buca’da bulunmaktadır. İzmir’de hafta içi Alsancak, Karşıyaka, Bostanlı, Bornova gezilip, akşamları kafelerinde bir şeyler içilip sohbet edilecek yerlerdir. Hafta sonu ise Çeşme, Foça, Güzelbahçe, Urla dinlenmek ve gezmek için güzel ilçelerdir. İzmir’de gece 12’de otobüs seferleri, metro, vapur durur genelde bu nedenle belediyenin baykuş seferleri ve taksiler vardır. Ucuz, ekonomik bir şehirdir. Denize kıyısı olan, her kesimden insanı barındıran bir şehirdir.
Buca’da Eğitim Fakültesi’ne yakın 3+1 daireler 450-600 TL civarında. Birçok arkadaşım da devlet yurdunda kalıyor. Özel yurtta kalan arkadaşlarımın kaldığı yurt fiyatları ise 2 kişilik ve 4 kişilik odalar olarak aylık 400-1000 TL civarındadır. Size tavsiyem arkadaş edinip eve çıkmanızdır. Hem yurda giriş saatine uyma gibi bir probleminiz olmayak hem de istemediğiniz, farklı görüşlere sahip olduğunuz insanlarla aynı odada kalmayacaksınız. Bunun yanında özel yurtlara nazaran ev yarı yarıya daha ucuzdur.
Fakültem Buca’da bulunuyor. Buca merkezde diyebiliriz. Ben Bornova’dan 515 ile gidiyorum. Halkapınar metro, Alsancak’tan 70 numara Fakülte’nin önünde duruyor. Bostanlı İskele ve Karşıyaka İskele’den 514, Hatay’dan 976, Konak’tan ise birçok otobüs ile Fakülte’ye ulaşım mümkündür. Bunların dışında bu sene İzmir’de banliyö ulaşıma girdi. İzmir Banliyösünü kullanarak Şirinyer metrodan otobüslere aktarma ile fakülteye ulaşabilirsiniz.
Fakülte bahçesi içinde iki tane büyük kafe var. Bunun dışında spor yapmak için toprak saha bulunmaktadır. Bahçenin içi çok ferah, birçok ağaç çeşidi bulunmaktadır. Fakülte bahçesinde kermes, konser, tavla turnuvaları, piknik yapma imkanları vardır.
Deü PDR Öğrenci Topluluğu Facebook Grubu
http://www.facebook.com/groups/314201021937512/
Deü PDR Facebook Sayfası
http://www.facebook.com/groups/426831710690367/
Dokuz Eylül Üniversitesi PDR bölümünün hazırlık sınıfı yoktur. Birinci sınıfta gördüğümüz dersler aşağıdaki gibidir;
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi 1-2: Genel kültür dersidir. Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet tarihini içermektedir. Derse giren Mithat Kadri Vural, muhteşem bir hocadır. Anlattığı dönemlerle ilgili birçok kitap önerir. Derslerinin nasıl geçtiği anlaşılmaz. Tarihi sanki bugünmüş gibi anlatır. Örnekler vererek o dönemi canlandırır.
Eğitim Bilimine Giriş: Formasyon derslerindendir. Hocamız Ali Rıza Ersoy, son derece sessiz ve yaşlıdır. Kitaptan dersi işler.
Psikolojiye Giriş: Psikoloji tarihi ve terimlerinin öğrenildiği derstir. Bölüm hakkında bilgi sahibi olunur. Hocamız Zekavet Kabasakal son derece kaliteli bir hocadır. Kendisi dersi canlı ve hızlı anlatır. Zekavet hocanın derslerinden çok şey öğrenilir.
Sosyolojiye Giriş: Sosyoloji tarihi ve terimlerini içerir. Hocamız Aydın Yaka çok iyi bir hocadır. Dersi çok karışık anlatır ancak öyle bağlantılar yapar ki tahta üzerinde dersi anlatırken dersi dinlemek zorunda kalırsınız. Günümüzdeki olaylar ile bağlantılı olarak dersi anlatır.
Fizyolojik Psikoloji: Tıp terimleri, sinir sistem , hormonlar ve beyin fonksiyonlarının olduğu derstir. Şüheda Özben, not aldıran bir hocadır. Sakin sakin anlatır, ama sınav soruları test olur ve ayrıntıya dayanır.
Felsefeye Giriş: Felsefe terimleri ve tarihini içerir. Ali Rıza Ersoy dersi kitaptan anlatır.
İngilizce 1-2: Sınıfta her yerden kişi olduğu için İngilizce alfabeden itibaren ders başlar. Emine Bilgin güler yüzlü, ilkokul İngilizcesi şeklinde anlatan bir hocadır.
Yazılı Anlatım 1-2: Ayrıntılı olarak röportaj yapma, dilekçe yazma gibi formal metinlerin nasıl yazılacağı öğrenilir. Feyyaz Sağlam, öğrencileri kitap fuarına gönderir ve yazarlar ile röportaj yapmalarını ister.
Bilgisayar 1-2: Powerpoint, Excel, Flash gibi programların öğretildiği ders. Bilgisayar terimlerini de içerir. Erdoğan Sobacı son derece iyi, arkadaş gibi olabileceğiniz bir hocadır.
Eğitim Felsefesi: Eğitimi etkileyen felsefi akımları içerir. Ali Rıza Ersoy ders, anlatır.
Türk Eğitim Tarihi: Son derece zor bir derstir. Birçok yabancı okul ismi ve kişi isimleri vardır. Ezberlemesi zordur. Mustafa Yılman, yaşlı ama verimli bir hocadır. Hiç yerinde durmaz, sürekli anlatır.
Kaynak Tarama ve Rapor Yazma: Bilimsel bir makale ve tezin nasıl yazıldığı, noktalama işaretlerine kadar öğrenilir. Çok yararlı bir derstir. Didem Müge Siyez çok kaliteli bir hocadır. Öğrencisine yararlı olmak için zamanını harcar. Her soruya cevap olur.
Sosyal Antropoji: Aydın Yaka anlatır. Sosyolojiye Giriş dersinin devamıdır.
Gelişim Psikolojisi 1: Bebeğin anne karnındaki fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik gelişiminden başlayıp ergenlik dönemine kadar anlatan derstir. Şüheda Özben dersi anlatır.
Dokuz Eylül Üniversitesi PDR bölümünden mezun olduktan sonra ne olabilirim ?
Öncelikle MEB’de okullarda Okul Psikolojik Danışmanı (Rehber Öğretmen), Rehberlik Araştırma Merkezleri’nde, Özel Eğitim Okulları’nda, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde, Sanat Bilim Merkezleri’nde Psikolojik Danışman olarak çalışabilirsiniz. Adliyede Pedagog olabilirsiniz. Kendi Psikolojik Danışma Merkezinizi, Özel Eğitim Kurumunuzu ve Anaokulunuzu açıp, işletebilirsiniz. Dershanelerde, özel okullarda çalışabilirsiniz. Özel Psikolojik Danışma Merkezlerinde ve Psikiyatristlerin yanında çalışabilirsiniz. Askeriye’de Psikolojik Danışman olabilirsiniz.