Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Eskişehir, İç Anadolu’daki Ankara’dan sonra en yaşanılası şehir diyebilirim. Ancak soğuk havası çok meşhurdur ki gerçekten akşam mecbur olmadıkça dışarı çıkamayacağınız geceler olur. Bu yıl -19 dereceyi gören gecelerle örnek verebilirim. Ayrıca İzmir, İstanbul gibi kalabalık, hareketli ve deniz kenarında vakit geçirmeye alışkın kişiler için bunaltıcı gelebilir. Fakat İç Anadolu veya Doğudan gelenler için cennet niteliğindedir. Şehirde iki üniversite ve başka bir şey olmadığından barlar, kafeler ve alışveriş merkezleri ilgi görmektedir. Gece açık market, bakkal vs. bulması zor bir şehirdir. Kapalı alan uğraşılarınla kendinizi oyalayabilirsiniz.
Üniversiteyi kazandıktan sonra Kredi Yurtlar Kurumu’na başvurdum. Yedek 1100. sırada olmama rağmen devlet yurdu çıktı fakat gitmek istemedim. ( Yedek 5.000’e kadar yurt çıkar 1-1,5 ay beklemeniz gerekebilir –sadece Eskişehir şehri için konuşuyorum-) Devlet yurdunda odalar 6-8 kişilik, oda arkadaşlarının temizliği, ders çalışma ortamının olup olmaması gibi birçok neden yurt ortamından sizi uzaklaştırabilir. Aylık 120 TL civarı yurt ücretinin olması + yemeğinde ucuz olması yurt için seçilebilir bir nedendir. Ailenizin ekonomik durumuna göre eve de çıkabilirsiniz. Okula yakın olan Büyükdere Mahallesi’nde birçok apart ve kiralık daireler vardır. İstemeyen çarşıya yakın yerlerden de eve çıkabilir ya da aparta çıkabilir. Apartlar genelde kızlara yöneliktir fiyatları 300-350 TL arasında olup lüks durumuna göre değişir. Evler ise çarşı tarafında 450-650 TL arası okul yakınındaki Büyükdere mahallesinde ise 400-550 TL arasıdır.
Fakültemiz, Osmangazi tramvay durağına 15 dakika yürüme mesafesindedir. 7 dakikada bir tramvay geldiğinden çok tercih edilir ve çarşıya 13 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz. Ayrıca tramvay ulaşımı dışında Eskişehir’deki otobüs hatlarının yarısı okulumuz yerleşkesinden ve fakültemizin yanından geçmektedir. Ulaşımda otobüsü tercih ettiğinizde fakülte binasının yanından şehrin her yerine ulaşabilirsiniz diyebilirim. Fakülte bahçesi çok büyüktür ve kamelyalar bulunmaktadır. Hava güzel olduğunda herkes çimlere ve kamelyalara yerleşip temiz havayı kaçırmamaya çalışır. Ayrıca fakülte içinde kantin, kırtasiye, masa tenisi, bilardo vs. de bulunmaktadır.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi PDR bölümü facebook grubu: http://www.facebook.com/groups/ogupdr/ (kapalı grup sayfasıdır)
Ayrıca Bölümümüzü tercih eden arkadaşlara ÖSYM tarafından Anadolu Öğretmen Liselerinden verilen ek puan sadece bölümümüze özel olarak verilmemektedir.
* Eskişehir Osmangazi Üniversitesi PDR bölümünün hazırlığı yoktur.
1.sınıfta gördüğümüz dersler aşağıdaki gibidir;
Psikolojiye Giriş: Dersin hocalığını Nilüfer Özabacı yapmaktadır. Ders Alan dersi olduğundan en iyi öğrenilmesi gereken derslerden biridir. Dersi takip edip hocanın dediklerini not alıp o notlara çalışarak ders geçilebilir. Ama bu ders tam öğrenilmediği takdirde hem öğrencilikte hem meslek hayatında zorluk çekilir. İkinci dönemde görülecek Gelişim Psikoloji dersi bunun devamı niteliğindedir.
Fizyolojik Psikoloji: Derse Tıp Fakültesinden hocalar girmektedir. Seneye göre hoca değişebilir. Fakat şu an Kubilay Uzuner girmektedir. Derste beynin bölümleri sinir hücreleri gibi konular işlendiğinden epey zordur. Hoca bu zor konuları sempatikliğiyle sevdirmeye çalışmaktadır. İyi çalışmadan geçilemez.
İngilizce: Derse giren hocaların çoğu kitaptan ders işlemektedir. Muhtemelen sene başında alınan kitapla seneyi bitirirsiniz. Vize ve Finallerde sorular genellikle kitaptaki sorulara yakın ve hocaların verdiği alıştırma sorularına benzer tarzda çıkar.
Atatürk İlke ve İnkılapları: Kolay bir derstir, arkadaşlarınızdan ya da Deniz fotokopiden alacağınız notlarla dersi geçebilirsiniz.
Türkçe: Ders kolaydır fakat dersin hocası Hüseyin hoca devamlılık konusunda hassas olduğundan dersine katılmanızı isteyecektir. Derse katılıp uygulamalarını yaparsanız hiç sıkıntı çekmezsiniz.
Bilgisayar: Fakültemizin en güler yüzlü, en iyi hocası olan Esra Eren’in dersidir. Esra hoca çok cana yakın öğrencisini seven bir hocadır. Fakat dersi uygulama üzerine olduğu için sıkıcı gibi gözükebilir. Dersi geçmesi kolaydır.
Sosyolojiye Giriş:Dersin hocalığını geçtiğimiz yıl şu an dekan olan Selahattin Turan yapmaktaydı. Çok espritüel, cana yakın ve iletişimi çok iyi olan hocamızla adeta eğlenmek ve öğrenmek için derse giderdik. Derse girecek hocayı bilemiyorum ama Anthony Giddens’ın “Sosyolojiye Giriş” kitabı önerilir ve hocaya göre kitaptan ya da yorum olabilir.
Felsefeye Giriş: Dersin hocalığını Ayhan Aydın yapmaktadır. Sık sık kendi yazdıkları kitabı almanızı tavsiye eder. Güncel konular hakkında konuşmayı sever. Dersten kitabını okuyarak çok rahat geçebilirsiniz.
Eğitim Bilimine Giriş: İlknur hoca dersin hocalığını yapmaktadır. Siyasi tartışma açıp öğrencilerin o konuda fikirlerini söylemesiyle dersi işler. Eleştirel yaklaşan öğrencileri sevmektedir.
Sosyal Antropoloji: Kültür, Doğu-Batı gibi kavramların işlendiği derstir. Konu olarak basit fakat puan alma konusunda sıkıntılı bir derstir.
Kaynak Tarama ve Rapor Hazırlama: Ders sıkıcıdır. Abdülkadir Öztürk hocamız sürekli kütüphane ve internetten araştırma yapmayı ve bunu rapor olarak sunmayı isteyecektir. Dersten pek öğrenci bırakmaz fakat bu ders adeta başa beladır.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi PDR bölümünden mezun olduktan sonra ne olabilirim ?
Mezun olduktan sonra KPSS den aldığınız puana göre okullarda rehber öğretmenlik yapabilirsiniz. Yüksek lisans yapıp psikolog olabilirsiniz. Yaşam, hayat, öğrenci koçu gibi meslekler yapabilirsiniz. Rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilir, rehberlik merkezi açabilirsiniz. Yeni başlayan uygulamalarla KPSS sonucunuza göre sağlık ocaklarında psikolojik danışmanlık yapabilirsiniz.
Bana cok yardemci oldu tesekkur ederim bende PDR okumak istiyorum bunlari okudukdan sonra hevesim daha da artti. :)