Bölüm Tanıtımları

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

     Ankara İç Anadolu bölgesinde olması sebebiyle yazları kurak, kışlar ise çok soğuk geçmektedir. Cumhuriyet Dönemi sonrasında kurulmuş bir il olması sebebiyle kentsel yerleşim düzenlidir. (Birkaç semt hariç.) Ankara’nın merkezi olan Kızılay ve çevresi dışında çok az sanatsal aktivitelere rastlanmaktadır. Çoğunluğun memur ve öğrenci olması sebebiyle mesai saatleri girişi ve çıkışında yoğun trafik görülmektedir.

Fakültemiz Beşevler’de bulunan merkez kampüsün içindedir. Ankara’nın merkezine çok yakın olmasına rağmen oturduğum yer olan Sincan’dan 1 saat içinde okula ulaşmaktayım. 513-510 numaralı otobüsleri kullanmaktayım. Fakültemiz merkez kampüsün içerisinde bulunması sebebiyle çeşitli aktivitelere daha rahat ulaşmaktayız. Fakültemizin içinde bulunan Mavi Ev’de bilardo salonu, langırt masaları gibi çeşitli aktiviteler yapacağımız salonlar bulunmaktadır.

Okulumuzda 1 TL karşılığında 4 çeşit yemek çıkmaktadır. Örneğin çorba, pilav, et yemeği, meyve. Yemekler gayet temiz ve sağlıklı ortamlarda hazırlandığını düşünüyorum fakat yemekhanede en az 15 dakika bekledikten sonra sıra size geliyor bunun dışında 11.30- 13.00 arası 1.30 saat gibi az bir zamanda tükenmekte eğer o saatte dersiniz varsa kantin veya okulun içindeki diğer kafeteryalardan yararlanabilirsiniz.
Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümümde hazırlık yoktur fakat 4 dönem İngilizce dersi almak zorunludur.

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümü 1.sınıfta gördüğümüz dersler;

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi: Dersin hocalığını Bülent Akbaba yapmaktadır. Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi dersi öğrencilerin 8. Sınıftan beri aldıkları ve her Türk gencinin okuması ve bilmesi gereken bir derstir. Orta okul ve lisede görülen bu dersin tekrar üniversitede okutulması zorunludur çünkü YÖK dersidir. Eğer hocanız sıradan biriyse bu dersi tekrar tekrar okumanın sıkıcılığını yaşarsınız. Fakat Bülent Akbaba’nın tarihe bakış açısı ve yorumlarıyla bu dersi görmenin mutluluğunu yaşarsınız. Ayrıca Bülent Akbaba’dan alacağınız ders ile Gazi Üniversitesinde olduğunuzu tekrar hatırlayacaksınızdır.

Sosyal psikoloji: Dersin hocalığını Hatice Demirbaş yapmaktadır. Hatice Hoca uzun süre kliniklerde hasta tedavisinde görev yapmıştır. Bu yüzden güler yüzlü ve sevecendir. Sosyal Psikoloji içinde bir çok deney vardır ve kullanılan terimler günlük hayatta karşılaştığınız terimlerden farklıdır bu yüzden ders ne kadar iyi anlatırsa anlatılsın mutlaka çok iyi çalışmanız gereken bir derstir.
İngilizce: Dersin hocalığını Ebru Özman yapmaktadır. Ders English For Life adlı kitaptan işlemektedir. Ders ilk dönem temel İngilizce olan elementary seviyesindedir. İngilizceye yatkınlığı olan herkesin çok rahatlıkla geçebileceği düzeydedir. Sınavları kolaydır. Diğer derslerde Çan sistemi olmasına rağmen İngilizcede geçme notu vardır.

Eğitim Bilimlerine Giriş: Dersin hocalığını Naciye Aksoy yapmaktadır. Eğitim bilimlerine giriş öğretmenlik okuyan herkesin temel öğretmenlik becerilerini kazanması için okutulan bir derstir. Eğitim bilimleri dersinde birkaç ünite dışında derste bulunan ve dersi takip eden herkesin rahatlıkla geçebileceği bir derstir. Bazı üniteler karmaşıktır fakat zor değildir. Naciye Aksoy sorgulamayı, neden demesini öğreten duruşu ve kişiliğiyle örnek bir hocadır.


Bilgisayar: Dersin hocalığını Şahin Gökçearslan yapmaktadır. Bilgisayar dersi her 1. Sınıf öğrencilerinin alması gereken zorunlu derslerdendir. Uygulamalı bir derstir bu yüzden laboratuvar ortamında gerçekleşir. Hemen hemen herkese 1 bilgisayar düşecek şekilde derste bulunulur. Projeksiyon yardımıyla hoca kendi bilgisayarında örnek olarak gösterir ve daha sonra öğrenciler kendi bilgisayarında uygulayarak hocaya sunar. İlk dönem Word, excel, paint gibi programlar öğretilir. Sınavlar uygulamalı olmadığı ve test olduğu için ders içi ne kadar kolay olursa olsun sınavları zordur. Örnek soru: Bir Word sayfasında sayfa düzeni nerede bulunur? Cevap ise görünüm olacaktır. Bilgisayar önünüzdeyken çok rahatlıkla bulabileceğiniz bir soru iken sınav esnasında zor bir soru olarak karşınıza çıkmaktadır.

Sosyal Bilgilerin Temelleri: Dersin hocalığını bölümümüzün gözde hocalarından Bahri Ata yapmaktadır. Ders Eğitim Klasikleri İncelemeleri adlı kitaptan ve çeşitli makalelerle geçer. Her öğrenci derse hazırlıklı gelmek zorundadır. Bir hafta önceden belirlenmiş olan bir eğitimci, eğitim klasikleri incelemeleri adlı kitaptan okunur. Ayrıca yine 1 hafta önceden belirlenmiş olan makale okunarak ve hazırlıklı bir şekilde derse gelinir. Bahri Ata öğrencileri birkaç saat süren sınavlarla değerlendirmez onun için önemli olan ders içi durumunuzdur. Bahri Ata gönlü bol, notu bol bir hocadır. Sosyal Bilgiler Öğretmeni adayları için çok iyi bir yol gösterici, rehber, örnek bir öğretmendir.

Türkçe: Dersin hocalığını Ünsal Yeşildal yapmaktadır. Türkçe dersi ilk dönem yazılı anlatım ikinci dönem sözlü anlatım olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı anlatım dersi birçok öğrenciye göre kolay bir derstir. Gazi Üniversitesini kazanan öğrenciler Türkiye’de ÖSS’de iyi dereceler yapmış öğrencilerdir. Bu derste üniversite sınavına çalışırken öğrendiklerinden başka bir şey değildir. Bunun dışında iyi bir şekilde kompozisyon dilekçe yazma gibi beceriler kazandırılır.

Sosyoloji: Dersin hocalığını Beyhan Zabun yapmaktadır. Bu ders öğrencilerin hiç sıkılmayacağı eğlenerek bir şeyler öğrenebileceği bir derstir. Ders kitabından okursanız gayet sıkıcıdır fakat güzel, esprili ve akılda kalıcı bir şekilde işlenirse hayata ve okula dair çok şey kazanırsınız. Beyhan Zabun öğrencileriyle samimi içten ve donanımlı bir hocadır.

Arkeoloji:Dersin hocalığını Cevdet Merih Erek yapmaktadır. Arkeoloji kültür dersleri arasında bulunmaktadır. İlk öğreneceğiniz şey arkeolojinin tanımının kazı bilimi olmadığıdır. Arkeoloji dersinde uygarlıkları bunların yaşam tarzlarını ve daha birçok şey öğrenirsiniz. Uygulamalı bir ders değildir. Merih hoca genelde yazdırmayı sever bu yüzden yavaş yavaş söyler. Mutlaka not tutulması gereken bir derstir. Arkeoloji bütlerinde bütün kat dolar taşar.  Bu dersi alttan alan çoktur. Ezberi çok bir derstir. Sınav klasiktir ve genelde 4 soru çıkar.

Mezun olduktan sonra ne olabilirim ?

Gazi Üniversitesi’nde her hangi bir öğretmenlik okuyan herkes okuldan donanımlı bir şekilde mezun olur. Mezun olan öğretmen adayları KPSS sınavı ile öğretmenlik mesleğine başlayabilir. Bölüm olarak Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunlarının atama şansı bir çok öğretmenliğe göre iyi konumdadır. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunları dershanelerde özel okullarda ve milli eğitim bakanlığında öğretmen olarak görev alabilir.

(Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 2012 Girişliler Facebook Sayfası)
http://www.facebook.com/groups/GaziSosBiL2012/

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba, Bosna ve Hersek binaları yeni yapıldı. Şuan o binalarda eğitim yapılıyor ancak hangi bölüm öğrencileri eğitim görüyor bilgim yok.

  2. sosyal bilgiler öğretmenliği eğitim fakültesinin hangi binasında acaba? bosna hersek ‘de mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye