Sınavlar

2 Ayda KPSS Ortaöğretimde Başarıya Ulaşmanın Sırrı

Eylül ayında yapılacak olan, lise mezunlarının girebildiği KPSS ortaöğretim sınavı için birçok meslek lisesi mezunu, sertifika sahibi mezunlar ve daha birçok lise mezunu kişi için sınav telaşı başladı. Kalan 2 aylık süreç acaba çalışmak için yeterli mi? Kalan bu 2 aylık süreç nasıl değerlendirilmeli? Birçok kişi bu sorulara yanıt ararken, bu konumuzda sizlere 2 ayda KPSS ortaöğretim sınavında nasıl başarıya ulaşabileceğinizi anlatacağız;

‘’3 kuruşa, 5 köfte yok!’’

Öncelikle üst kısımda sorduğumuz bir soruya cevap vererek başlayalım; ‘’2 ayda başarıya ulaşmak mümkün mü?’’ Evet, anlatacaklarımızı eksiksiz ve doğru bir şekilde uyguladığınız takdirde, birde buna ek olarak azmettikçe 2 ayda başarıya ulaşabilirsiniz. Fakat dediğimiz gibi bu iş kolay olmayacak ve 2 aylık bu süreçte ciddi bir tempoda çalışmanız gerekecek.

‘’Yola çıkmadan eksiklerinizi tamamlayın ve haritanızı yanınıza alın.’’

Eğer ki kısa sürede bir yerlere ulaşabilmeyi hedefliyorsanız bunun için disiplin ve düzen içeren bir çalışma programınız olmalıdır. Bu çalışma programı 2 ay boyunca sizin bir yol haritanız olacaktır. Bu çalışma programını hazırlarken öncelikle iyi olduğunuz konuları tespit etmeli, eksiklerinizi ise kendinizce not etmelisiniz. Eksiklerinizi baz alarak çalışma programınızda ağırlıklı bir konu çalışması ve test çalışması düzeni belirlemelisiniz. İyi olduğunuz konuları da tekrar etmek için süreçler hazırlamalı ancak eksik olduğunuz konulara oranla bu konulara ayırdığınız vakit biraz daha kısa seçmelisiniz.

‘’Konu bazlı çalışmaya başlıyoruz.’’

İlk iki hafta sizin için ısınma turları ve aydınlanma kuşağı olacaktır. İlk süreçte ağırlıklı derslere yönelmek gerekir. Bu yüzden de haftanın 5 günü Tarih, Matematik ve Türkçe çalışacağınız, haftanın 2 günü ise Vatandaşlık ve Coğrafya çalışacağınız bir ders programı hazırlayın. Bu programı ağırlık açısında günlere bir basit, bir zor şekilde yaymaya çalışın Örneğin Tarih çalıştıktan sonra Matematik size ağır geliyorsa, matematikleri Coğrafya, Türkçe ve Vatandaşlık çalıştığınız günlere koymaya özen gösterin. Fakat günlük en az 3 konuyu bitirerek ilerlemeye özen gösterin.

‘’C Vitamini şart.’’

Bir vücudun gelişimi ve düzeni için vitaminler neyse, konuların kalıcılığı ve oturması için sorun bankaları da vitamin görevindedir. Konu çalışmalarının akabinde konu kavrama testleri ile desteklenmeli ve bir soru bankasıyla eş zamanlı olarak konular ilerletilmelidir. Konu kavrama testleri hemen konu çalışmasının ardından çözülmeli, soru bankasındaki soru ise hafta içine yayılarak ve o hafta o konudaki tüm sorular bitecek şekilde çözülmelidir.

‘’Isındıysanız koşalım mı?’’

2 haftalık süreçte tüm derslerden ortalama 42 tane konuyu cebinize koydunuz. Bu kadar büyük bir ilerleme kaydettikten sonra artık ısındığınızı varsayıyor ve vitesi bir miktar arttırıyoruz. Öncelikle bu süreçte konu çalışmalarını ve buna eş zamanlı olarak çalışma süremizi de biraz arttırıyoruz. Bu süreçte Türkçe, Coğrafya ve Vatandaşlık konularının büyük bir kısmı bitmiş olacağından dolayı bu konulardan sürekli soru çözerek tazeleme işlemi yapın. Ancak Tarih ve Matematik konularının o kadar kolay biteceğini düşünmeyin. Bu süreçte ikisinden birini seçerek hangisini bitirmeniz gerektiğine karar verin. Seçtiğiniz dersin tüm konuları bitene kadar diğer dersin çalıştığınız kısmında sorular çözerek taze bırakın.

‘’Matematikte bolca pratik şart.’’

Matematik diğer derslere oranla biraz daha emek ister ancak konu çalışmaları diğerlerine göre  daha kısa sürelidir. Bu yüzden de matematik konuları çalışırken diğer derslere oranla daha fazla soru çözmeye öze gösterin.

‘’Tarih için mini notlar yapın.’’

Tarih unutulmaya yüz tutmuş bir derstir bu yüzden de sürekli tekrar ister. Mini notlarla hazırlayacağınız bir tablo ya da zarfçıklar sürekli tekrar edebilmenize olanak sağlayabileceğinden çeşitli yöntemler geliştirerek unutkanlığınızı azaltın. Bolca test çözmekte bu isteğinizi destekleyecektir.

‘’Denemeden bilemezsin…’’

Sınava hem psikolojik hem de istatiksel olarak hazır olmanın en büyük belirteci denemelerdir. Çalışmalarınızın sonuçlarını ortaya çıkartacak bu denemeler size kalan süreçte yol haritanızı nasıl şekillendirmeniz gerektiğini söyleyecektir. Bu yüzden de son 3 haftaya konuların %80’i bitmiş bir şekilde girmek şarttır. Konular bittiği için denemelerde yapacağınız hatalar hangi konulara yönelmeniz gerektiği ve genel olarak belirlediğiniz ders için net hedeflerinize ulaşabilmek için hangi derse yönelmeniz gerektiğini ortaya koyacaktır. Deneme sürecinde sizi hızlandırması ve konuların daha da oturması için soru bankalarını da ihmal etmeyin. Bu süreçte bitireceğiniz her soru bankası sizi daha da motive edecek ve hedefinize yaklaştıracaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye