Bölüm Tanıtımları

Açık Öğretim Fakülteleri

1982 yılında Anadolu Üniversitesi’nin tekelinde kurulmuş olan, sonrasında ise diğer bazı üniversitelerin de aynı şekilde eğitim vermesine icazet veren ve uzaktan eğitim metodu ile öğrencilerini eğiten sisteme açık öğretim denilmektedir.

Bulunduğu ilde faaliyet gösteren üniversitelerin programlarına yerleşemeyen, bunun yanı sıra farklı bir ile giderek eğitim görme konusunda maddi imkânı bulunmayan ya da gitmek istemeyenler için Açık Öğretim Fakülteleri çok büyük avantajdır. Sistem Türkiye’nin yanı sıra, Kıbrıs’ta, Türki Cumhuriyetlerde ve Batı Avrupa’da bulunan Türk vatandaşlarımıza da hitap etmektedir. Dersler TRT Okul aracılığı ile öğrencilerine iletilmektedir. Bunun yanı sıra üniversitelerin internet sitelerinde de ders içeriklerine ulaşmak mümkündür. Sistemin kurucusu olan Anadolu Üniversitesi, her ile büro kurarak öğrencileri ile iletişim halinde olmuştur. Ayrıca ders kitapları ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Ayrıca Anadolu Üniversitesi her ilde anlaşma yapmış olduğu üniversitelerde ders vermektedir. Mezun olmak için belirlenen kredi miktarı dersten başarılı olmanız gerekmektedir.

Diğer üniversitelerde okuduğunuz bölümler ile Açık Öğretim Fakülteleri dâhilinde olan programlardan mezun olmanızda denklik açısından bir fark bulunmamaktadır. Açık öğretim öğrencilerinin sosyal hakları da örgün öğretim öğrencileri ile aynıdır. Üniversite sınavlarına girmeden açık öğretim fakültelerine girmeniz mümkün değildir. Kontenjansız bölümler için herkes tercih yapabilir iken bazı bölümler, puan ve kontenjan sınırlaması getirmektedir. Herhangi bir üniversitenin örgün öğretiminde bulunuyor iseniz, ayrıca sınava girmenize gerek kalmadan, açık öğretim bölümlerine kaydolmanız mümkündür.

Hangi üniversitelerde açık öğretim var?

Başta sadece Anadolu Üniversitesi bünyesinde bulunan Açık Öğretim Fakülteleri daha sonra İstanbul Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi’nde birçok alanda eğitim vermektedir. Anadolu Üniversitesi 17, İstanbul Üniversitesi 4, Atatürk Üniversitesinde 4 olmak üzere toplamda 26 program bulunmaktadır. Programlar eşit ağırlık ve sözel alandadır. Örgün öğretimlerin içeriğinde bulunan; Coğrafya, Felsefe, Tarih, Sosyoloji ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri açık öğretim eğitim sisteminde yer alan derslerdir. Bunun yanı sıra Havacılık Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Sağlık Yönetimi gibi hem kamu hem de özel sektör tarafından ihtiyaç duyulan alanlara personel yetiştirmede önemli bir rol üstlenmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye