Bölüm Tanıtımları

Adli Bilişim Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Teknoloji devrinin hiç kuşkusuz baş mimarı olarak internet, günümüzde her alanda ihtiyaç duyduğumuz ve 7’den 70’e herkesçe kullanılmaya mahkum kaldığımız bir sistematiğe dönüşmüştür. Günümüzde devlet veya özel kuruluşlar fark etmeksizin birçok bilgisini internet üzerindeki veri tabanları üzerinde saklamaya başlamış, E-devlet, internet bankacılığı gibi sistemlerle tüm veri bilgileri sanal ortama aktarılmıştır. İnternet üzerinde bu denli önemli verilerin dolaşması, bu verileri koruma iç güdüsünü oluşturmuştur. Günümüzde internet korsanları adını verdiğimiz hackerlerce birçok bilgi ve maddi varlıklar çalınabilmektedir. Bu yüzden de bu verilerimize ulaşılamaması için bilgilerimizi saklayan firmaların çeşitli önlemler alması gerekmektedir. Bu konumuzda sizlere bahsettiğimiz kapsamda hizmete giren Adli Bilişim Mühendisliği bölümünü tanıtacağız;

Adli Bilişim Mühendisliği Nedir?

Bu mühendislik yurt dışında Digital Forensis veya Computer Forensis adıyla geçen, internet üzerindeki veri tabanları ve dataların korunması üzerine nitelikli mühendisler yetiştiren bir bölümdür. Ülkemizde şu an için sadece Fırat Üniversitesi bünyesinde eğitim veren bu bölüm, siber suçlara ve bilgi koruma olaylarına karşı müdahale edebilecek donanımı öğrencilere sağlamaya çalışmaktadır.

Adli Bilişim Mühendisliği Ne İş Yapar?

Bu alandan mezun olan kişiler data oluşturma, anti virüs kodlama, veri tabanı şifreleme, kriptoloji, siber saldırılara karşı ceza hukukunun tespiti, ağ tabanları, bilgisayar donanım ve yazılımları ve bilişim sistemlerinin incelenmesi gibi alanlarda görev alabilmektedir. Bu meslek dalını uygulayacak kişinin bilgisayar ve yazılım bilgisi çok iyi seviyelerde olacağından dolayı, bir yazılım mühendisi veya bilgisayar mühendisinin görev aldığı pozisyonlarda da görev alabilmektedir.

Adli Bilişim Mühendisliği Hangi Puan Türü İle Alım Yapmaktadır?

Her mühendislik programı gibi bu programda SAY puan türü ile alım yapmaktadır. Verilen eğitim lisans eğitimi olup hazırlık dahil olmaksızın 4 yıllık bir programı kapsamaktadır. Puanları ise genel olarak diğer mühendisliklere oranla düşük kalmıştır. Fakat bunun sebebi bölümden çok üniversitenin doğu ilinde olmasından kaynaklanmaktadır. Üniversitenin eğitimi ise sanıldığının aksinde oldukça niteliklidir.

Adli Bilişim Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?

Daha önceden de belirttiğimiz gibi bu mühendislik programı ülkemizde sadece Fırat Üniversitesinde yer almaktadır ve ilk mezunlarını 2017-2018 eğitim yılı içerisinde vermiştir. Bu yüzden de net bir maaş gözlemi yapılması zordur. Fakat günümüz şartları incelendiğinde bu bölümden mezun olan kişinin donanımı ve görev alacağı şirkete göre maaşlarında değişiklik gözlenebilmektedir. Yaptığımız analizler sonucunda ise özel kuruluşlarda 2500 TL, kamu kuruluşlarında 3500 TL, milli savunma sanayi şirketlerinde ise 5000 TL’den başlayan başlangıç maaşları alınabileceği tespit edilmiştir.

Adli Bilişim Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?

Günümüzde en basit küçük işletmelerden, büyük işletmelere kadar birçok kurum ve kuruluş verilerini internet üzerindeki veri tabanlarında barındırmaktadır. Bu yüzden de bu alanda çalışacak mühendislerin iş alanı bulması oldukça kolaydır. Ancak aynı hizmeti verebilecek donanımda yazılım ve bilgisayar mühendisleri de olduğu için bu alanda deneyim ön planda olacaktır. Bu mühendislik dalının direk alanı veri koruma sistemleri olduğu için diğer dallardan bir adım önde olabilirsiniz. Peki nerelerde çalışabilirsiniz;

  1. TUBİTAK, TAİ, STM, TEİ vb. Milli Savunma Şirketlerinde
  2. Web Sitesine Sahip Özel Kuruluşlarda (Büyük veya Küçük İşletme)
  3. E-devlet, SGK, banka ve benzeri sistemlerin siber birimlerinde
  4. Emniyet Siber Bürosunda
  5. Akademisyen olarak
  6. Freelance olarak (Küçük işletmelere destek amacıyla vb.)

Adli Bilişim Mühendisleri Geleceği Parlak Mıdır?

Çağımızı teknoloji ve internet üzerinden geliştiği baz alındığında siber şebeklerin günden güne arttığını da görüyoruz. Bu yüzden de dünya çapında bu bölüm aracılığıyla nitelikli bireyler yetiştirilmekte ve yeni elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde şu anda uzman olarak az sayıda mezunu olan bu bölümün gelecekte daha da yaygın olacağını ve birçok firmada zorunlu olarak bulundurulabileceğini tahmin ediyoruz. Bu yönüyle de bu bölümün geleceğinin parlak olduğunu düşünüyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye