Adnan Menderes Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü
Adnan Menderes Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümü TM-2 puan türünde öğrenci almaktadır. 2010 yılında bu bölüme yerleşen son öğrencinin puanı 434’tür. 2011 yılında ise 413’tür. Fakat puan bazlı yorum yapmak sizi yanıltabilir. Bu yüzden üniversitelerin başarı sıralamalarını baz almakta fayda var. 2010 yılında Aydın sınıf öğretmenliği bölümüne yerleşen son öğrencinin başarı sırası 30.500’tür. 2011 yılında bu bölüme yerleşen son öğrencinin başarı sırası ise 47.800’dür. Her sene vakıf üniversitelerinin artması, devlet üniversitelerindeyse kontenjanların arttırılması üniversitelerin başarı sıralamasını da değiştirmektedir. Hele ki 2012-2013 yılı itibariyle eğitim fakültelerinin ikinci öğretimlerinin kaldırılması bütün üniversitelerin puanlarının değişmesine neden olmaktadır.
Aydın, Ege kıyısında bulunan tam bir Avrupa şehridir. Yazları gerçekten bunaltacak derece sıcak oluyor. Kışları çok güzel bir iklimi var. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Aydın merkezde bulunuyor. Fakülte yerleşkesi Aydın merkeze yakın olmakla birlikte dağ başına kurulmuştur. Manzarası dışında cezbedici özelliği yoktur. Aydın, çok büyük bir şehir değil fakat Bulvar dediğimiz uzun bir çarşı var tüm canlılık orada. Aydına gelen ilk izlenimleri küçük bir yer olduğu olacaktır fakat öğrenciler kısa sürede Aydın’a alışırlar.
Aydın’da üniversite öğrencisi için ilk sene kalınacak en güzel yer KYK yurdudur. Yurdu tavsiye etmemin sebebi, ilk sene bulunduğunuz ortama kolayca adapte olabilirsiniz ve yurtta kalıcı arkadaşlıklar edinebilirsiniz. Kısaca yurttan bahsetmek gerekirse; yurt çitlerle çevrili büyük bir site şeklinde 5 tane binadan oluşmaktadır. İki blok kız öğrencilerine, iki blok erkek öğrencilerine diğer kalan tek blok ise sosyal tesisler için kullanılmaktadır. Sosyal tesis içerisinde kantin, yemekhane, internet kafe, konferans salonu bulunmaktadır. Odalar 3 kişiliktir. Tuvalet, banyo odanın içinde. Odalarda LCD TV vardır, bu yurtta kalan çoğu üniversite öğrencisine inandırıcı gelmese de durum bu şekildedir. Yurt yüksek ücretli KYK olarak görünüyor. Normal yurtlarda yurt fiyatları ortalama 100 TL civarındadır. Yüksek ücretli KYK yurdunun fiyatı ise 2013 senesi itibariyle 156 TL’dir. Özel yurtlarda kalmak istiyorsanız da aylık 400 TL’yi gözden çıkarmak zorundasınız.
Fakültemiz Aydın merkezde Aytepe mevkiinde bulunmaktadır. Eğitim Fakültesi’ne Aydın merkezden yürüyerek 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Dolmuşla fakülteye gitmek isterseniz de bu süre 15-20 dakika civarındadır.
2012 yılı itibariyle eğitim fakültelerinin 2.öğretimleri bütün üniversitelerde kaldırılmıştır. Esasen bu öğrenciler tarafından dezavantaj olarak görünür oysa ki 4.sınıfta KPSS’de yarışacağınız öğrenci sayısının az olması sizin öğretmenlik için şansınızı %50 arttırmaktadır.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde sınıf öğretmenliği bölümünün hazırlığı bulunmamaktadır. Toplam eğitim süresi 4 senedir.
Sınıf Öğretmenliği bölümünde 1.sınıfta gördüğümüz derslerden bahsedecek olursak;
Eğitim Psikolojisi: Teorik bir derstir; bir sürü ezber, isim, yasa, kanun, kuram vardır. İlk sene eğitim fakültesi öğrencilerini en çok zorlayan derstir. Sınavlar vize, klasik final, test, şeklinde olmakla birlikte her hocanın ayrı bir sınav metodu vardır.
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi: Lisede görülen dersin tekrar şeklinde olmakla birlikte 1.sınıfta bütün üniversite öğrencileri dersi almaktadır. Hocasına bağlı olarak derste daha farklı konulara değinilebilir. Arkadaşlarınızdan alacağınız notlarla dersi geçebilirsiniz.
İngilizce: Ders hakkında kısa bir eleştiri yapma zorunluluğu hissettim. Orta okulda, lisede sürekli olarak başa dönüp ‘‘am, is, are’’, saatler vb. gibi konulara değiniyoruz ve bu özellikle öğrenciler İngilizceye dair çok az şey öğreniyor. Üniversitede görülen İngilizce dersi de orta okul İngilizcesinden farklı değildir. Sadece biraz daha çok kelime görüyorsunuz. Az derece İngilizce bilginiz varsa dersi kolaylıkla geçebilirsiniz.
Temel Matematik: Konular çok basittir. Hoca sınavda üç soru sorar ve sorulardan ikisini cevaplamanızı ister. Sorduğu soruları orta okul öğrencisi kolaylıkla yapabilir fakat 5 puan alamaz. Hocanın kriterleri var ve soruları ona göre cevaplamalısınız. Fakültemizin en çok can yakan dersidir. ,
Türkçe II-Sözlü Anlatım: Ders kolaydır. Dönem boyunca göreceğimiz konular öğrenciler tarafından paylaşılır ve her hafta farklı öğrenci grubu dersi anlatır. Hoca eksik kaldığınız yerlerde yardımcı olur tamamlar. Konuyu alan kişiler anlatma yeteneğine bağlı olarak finalde ek 20 puan alırlar.
Türk Tarihi ve Kültürü: Üniversitenin çok garip bir yer olduğunu göreceksiniz. En kolay dersten kalıp en zor dersi AA harf notu ile geçebileceğiniz garip bir ortam. Türk Tarihi ve Kültürü dersi de bu garipliği tarif edebilecek bir derstir. Derse düzenli olarak katıldığınızda dersi kolayca geçebilirsiniz fakat derse girmeyip kitaptan saatlerce çalışsanız bile dersten kalabilirsiniz.
Genel Coğrafya: Sınavlar genellikle test olur, bu yüzden de kolaydır. Ders hakkında bilgi vermekten çok üniversiteyi kazandığınızda insanların sizlere vereceği öğütleri iyi dinlemenizi tavsiye ederim. Üniversite hocalarıyla tartışmaya girmeyin. Bu sizin aleyhinize olacaktır.
Genel Kimya: Derslere katılıp düzgün not tutarsanız dersi güzel bir notla geçebilirsiniz. Genel olarak üniversite 1.sınıfta görülen dersler lisede gördüğümüz derslerin benzeridir. Sadece ayrıntı ve detaya inme vardır. Bu yüzden dikkatli olmanızı öneririm.
Temel Bilgi Teknolojileri: 1.sınıfta bütün bölümlerde ortak görülen derslerden biridir. Ders kısaca bilgisayar dersidir. Farklı üniversitelerde dersin adı enformatik olarak da geçebilir. Uygulamalı bir derstir bu yüzden ders bilgisayar sınıfında verilir. Sınavların biri uygulamalı diğeri de test olur. Web site tasarımı, word, power point gibi bilgisayar programları anlatılır.
Üniversite Seçmeli Havuz Dersi: Adnan Menderes Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde yaklaşık 30 tane seçmeli ders vardır. Bunlar isteğe bağlı seçilir. 2 kredidir. Basit ve yapabileceğiniz dersleri seçmenizi tavsiye ederim. Aksi taktirde kendi seçtiğiniz dersten kalabilirsiniz.
Üniversiteden mezun olduktan sonra mecburen KPSS’ye gireceksiniz. Eğitim fakültelerinin ikinci öğretimlerinin kaldırılmasının avantajını KPSS’de göreceksiniz. Atama puanları her sene değiştiği için öğretmen olabilmeniz için gereken puanı söyleyemeyeceğim.
Son olarak üniversitenin sizi değiştirmesine izin vermeyin. İnandığınız değerler varsa onlara sıkı sıkıya sarılın, arkadaş çevrenizi iyi seçin. Lise arkadaşlarınızla bağınızı asla koparmayın çünkü üniversite çıkar ortamıdır sahte arkadaşlıklar sizi üzmesin. Sigara ve alkole sakın başlamayın. Hem günahtır hem de cebinize zarar. Dersi geçme amacınız olmasın, dersi öğrenme amacınız olsun. Üç idiot filminden kısa bir kesit sunacak olursak eğer;
Kitapta yazılanları harfiyen ezberlemek size asla bir şey kazandırmaz yazılanları hayatınıza katmalısınız.