Haberler

Ankara Üniversitesi Hakkında Merak Edilenler

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesi resmen 1946 yılında kuruldu. Fakat öncesinde, 1935 yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi eğitime başladı. Ardından Fen Fakültesi ve Tıp Fakültesi açıldı. Bu özellikleriyle cumhuriyetin ilk üniversitesi olma özelliğini taşır. Üniversitenin logosu olan Güneş Kursu yakın tarihlerde Alacahöyük’te bulunur ve üniversitenin sembolü olarak kabul edilir. Hititlerden kalma eser güneşi, çoğalmayı ve hürriyeti temsil eder.

Ankara Üniversitesi bünyesinde 18 fakülte, 11 meslek yüksekokulu, 1 konservatuar, 1 yüksekokul, 13 Enstitü, 48 önlisans ve 113 lisans programı barındırıyor. Toplamda 66796 öğrenciye eğitim veriyor. Geçmiş yıllarda yapılan Türkiye’nin en iyi üniversiteleri sıralamasında 6. Sırada yer alıyor, verdiği eğitimin kalitesiyle adından söz ettiriyor.

Kampüs İmkanları

Ankara Üniversitesi’nin yerleşkeleri ve fakülteleri Ankara’nın farklı farklı yerlerinde dağınık halde bulunur. Rektörlük Tandoğan Kampüsü’nde yer alır, merkez olarak Tandoğan Kampüsü kabul edilir. Tandoğan Ankara’nın işlek bölgelerinden biri. Dolayısıyla yerleşkeye ulaşım kolay ve çevresinde barınma olanakları geniş. Burada fakültelerin dışında yüzme havuzu, kütüphane, kafeler gibi imkanlar da bulunuyor. Fen, Eczacılık gibi fakülteler burada bulunur. Yerleşkenin mimarisi ve yeşil alanları oldukça etkileyicidir.

Gölbaşı Kampüsü diğer yerleşkelere görece daha uzakta, Gölbaşı ilçesinde yer alır. 50. Yıl Yerleşkesi olarak da anılır. Hazırlık burada okutulduğu için çoğu bölümün öğrencileri ilk olarak Gölbaşı’nda eğitime başlar. Spor Bilimleri ve çeşitli enstitülerin bulunduğu ferah bir alanı kapsar.

Ankara Üniversitesi denince akla ilk gelen görüntü Hukuk Fakültesi binasıdır. Bu yapı Cebeci Kampüsü içinde yer alır. Siyasal Bilgiler, Eğitim Bilimleri, İletişim gibi fakülteler burada bulunur. Yerleşke ulaşım ve barınma olanakları bakımından avantajlı bir konumda yer alır. Kızılay’a oldukça yakın olması da öğrenciler için kolaylık sağlar. Diğer üniversitelerin kampüslerin yakınında bulunur. Bu yüzden semt genel olarak öğrencilerin yoğunlukta olduğu bir alan haline gelir. Fakülte binalarının dışında kütüphane, havuz, kafeterya gibi alanlar da bulunur. Meşhur İnek Bayramı burada kutlanır. Geleneksel olarak her yıl yapılan bu etkinlik öğrencilerin hazırladıkları eğlenceli aktiviteleri kapsar. Kampüs, öğrenciler için canlı bir yaşam alanı sunar.

Ankara Üniversitesi’nin Dışkapı Kampüsü Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesini kapsar. Devlet Konservatuarı da Dışkapı’da bulunur ve Gümüşdere Yerleşkesi olarak geçer. Ziraat ve Veterinerlik Fakülteleri’nin pratik çalışmaları da bu alanda yapılır. Veterinerlik Fakültesi’ne okul dışından insanlarda evcil hayvanlarını getirebilir ve tedavi ettirebilir. Ziraat Fakültesi için de çeşitli uygulama alanları bulunur. Yerleşke içinde spor salonu, yemekhane, kafeterya gibi imkanlar öğrencilere kolaylık sağlar.

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ise Sıhhiye’de bulunur. Üniversite’nin en tarihi yapılarından biri olan fakülte görece küçük bir alana sahip. Antropoloji, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Tiyatro, Tarih, Sosyoloji gibi birçok bölüm burada okutulur. Ön ve arka bahçe olarak adlandırılan alanlar öğrencilerin kaynaştığı, kafeteryaların bulunduğu alanı kapsar.

Ulaşım

Ankara Üniversitesinin çoğu yerleşkesi ulaşım açısından avantajlı konumlara sahip. Tandoğan Yerleşkesi metroya yürüme mesafesinde. Bunun dışında işlek bir hatta olduğu için EGO, Özel Halk Otobüsü ve dolmuşlar da bölgede oldukça yoğun. Tandoğan bölgesi Kızılay ve Bahçelievler gibi yoğun merkezlere de yakın konumda bulunuyor. Aynı şekilde Cebeci Yerleşkesi Cemal Gürsel caddesi üzerinde bulunuyor. Kurtuluş metro durağı yerleşkenin oldukça yakınında. Ayrıca EGO, dolmuş, otobüs gibi ulaşım seçenekleri mevcut. Kampüs Kızılay’a metroyla 10 dakika mesafede yer alıyor.

Gölbaşı Yerleşkesi, özellikle hazırlık okuyanlar için ulaşım sıkıntısı oluşturuyor. Bölümü başka bir kampüste okuyacak öğrenciler uzak yerlerden Gölbaşı’na ulaşmaya çalışıyor. Kızılay’dan kalkan Gölbaşı dolmuşları, otobüsler ve EGO ile yerleşkeye ulaşılıyor. Kızılay-Gölbaşı arası ortalama 45 dakika sürüyor. Sabah dersleri erken olduğunda yetişmek için çaba harcamak gerekiyor.

Sıhhiye’de bulunan Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi hastane, diğer üniversiteler ve çeşitli devlet kurumlarının bulunduğu bir alanda yer alıyor. Dolmuş ve otobüs durakları oldukça yakın ve metrodan sıhhiye durağında inerek ulaşılabilir. Dışkapı yerleşkesi yakınlarında metro durağı bulunmuyor. Otobüs ve dolmuşları kullanarak ulaşmak mümkün oluyor.

Konaklama

Ankara Üniversitesi bünyesinde merkezde 6, Beypazarı ilçesinde 1 olmak üzere 7 öğrenci evi bulunur. Burada kalmak için okulun internet sitesi üzerinden başvuru yapmak gerekir. Milli Piyango Öğrenci Evinde aylık en az 380 lira, en fazla 840 lira ödenir. Vehbi Koç Erkek Öğrenci Evinde aylık fiyatlar 530-450 lira arasında değişir. Cumhuriyet Öğrenci Evi aylık fiyatları 380-450 lira arasında, Yıldırım Beyazıt Kız Öğrenci Evi 280-380 lira, Yıldırım Beyazıt Erkek Öğrenci Evi 280-450 lira, Keçiören Öğrenci Evi 280-840 lira arasında değişir. Fahriye Özaka Öğrenci Evi için aylık 280 lira ödenir. Bunlar dışında okulun yerleşkelerine yakın KYK yurtları ve özel yurtlar da bulunur. Öğrencilerin bir kısmı da fakültelere yakın evlerde kalmayı tercih eder. Ev kiraları semtine göre değişir.

Yemek

Ankara Üniversitesi’ndeki yerleşkeler öğrencilere yetecek yemekhanelere sahip. Buralarda saat 11.30-13.30 arasında yemek çıkıyor. Fiyatlar ise öğrenci için 3 lira kadar. Yemekhane dışında yerleşkelerin içindeki kafeteryalar da tercih edilebilir. Çoğu yerleşke şehir içinde olduğu için okul çevresindeki mekanlarda da yemek yemek mümkün.

Diğer Avantajlar

Ankara Üniversitesi, öğrencilerin kendilerini geliştirecekleri aktiviteler için de güzel olanaklar sağlıyor. Öğrenci toplulukları, okulda öğrencilerin çıkardığı yayınlar, spor ve kültür aktiviteleri kişisel gelişimi de olumlu yönde etkiliyor. Bunların dışında okulun yurt dışı olanakları da öğrenciler için avantaj sağlıyor. Okul ERASMUS ve AIESEC gibi programlarla öğrencilerin yurt dışı deneyimi kazanmalarına önayak oluyor.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Konaklama fiyatları çok uygun tamam da sayı kaç yani her siteyen girebilir mi ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye