Anlaşmalı Boşanma Nedir? Detaylar
Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Anlaşmalı boşanma kişilerin boşanmalarına karşın ayrılmadan aynı evde yaşamaya devam etmesidir. Hak sahiplerinden yalnızca eş ve çocuklar anlaşmalı boşanma hükümlerine tabidir.
Hak Sahibi Kimdir?
Kanun sigortalı vefat ettikten sonra yalnızca eş, çocuk ve ana-babaları hak sahibi olarak nitelendirilmiştir. Hak sahipleri kanunlarda belirtilen şartlara sahip olduklarında SGK’nın ilgili ünitesine bizzat veya posta yoluyla yapılan başvurularla zamanaşımı hükümleri dikkate alınarak haklarını alabilirler.
Anlaşmalı Boşanma Tespitleri Nasıl ve Kimler Tarafından Yapılmaktadır?
Anlaşmalı boşanma tespiti SGK İl Müdürlüklerinde görevli Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından yapılmaktadır. Denetmenler görev emri kapsamında komşu, akraba, tanıdık ile görüşmekte, kamu kurumları ile yazışmalar yapmakta ve gerekirse hak sahibinin ifadesine başvurmaktadır. Araştırma sonucu yazılan raporlar ilgili SGK birimine gönderilerek hak sahipleri hakkında yaptırımlar uygulanmaktadır.
Anlaşmalı Boşanmada SGK Para Cezası
Anlaşmalı boşanma yapan kişilerin aylıkları kesilir, yapılan bütün sağlık v.b masraflar gecikme faizi ile geri alınır.
Anlaşmalı Boşanan Kişi Yeniden Aylık Alabilir mi?
1 gün bile anlaşmalı boşanma yaptığı tespit edilen kişi aynı aylığı hayatı boyunca bir daha asla alamamaktadır.
Anlaşmalı (Muvazaalı) Boşanmada SGK Denetmen Raporlarındaki Tespitleri Görebilir Miyim?
SGK tarafından henüz genel bir uygulama olmasa da raporlar yalnızca mahkeme açılması sonucunda avukat ve ya hakim talebi sonucunda mahkeme tarafında istenebilir. Uygulamada denetmenler raporları vatandaşlara vermemektedir.
Anlaşmalı Boşanma Sonucunda Hapis Cezası Var mı?
Birkaç yıl öncesine kadar SGK, anlaşmalı boşanma yapan kişileri hapis cezası alması adına savcılığa sevk ediyordu. Fakat günümüzde bu uygulamadan vazgeçilmiştir.
Anlaşmalı Boşanma Tespiti Sonucu Mahkemeye Gidebilir miyim?
Anlaşmalı boşanma yoluna gittiği anlaşılan kişiler yalnızca mahkemeye giderek suçsuz olduklarını kanıtlama şansları vardır. SGK hakkında anlaşmalı boşanma kapsamında açılan davaların birçoğu SGK lehine sonuçlanmaktadır.
Bir Kişinin Anlaşmalı Boşanma Yapmış Olması Diğer Hak Sahiplerini Etkiler mi?
İşlenen suçlarda şahsilik ilkesi geçerlidir. Yani her hak sahibi kendi suçundan sorumludur. Bir kardeşin aylığı anlaşmalı boşanma yüzünden kesildi diye diğer kardeşlerin ve ya annenin aylığında kesinti yapılamaz.
Hak Sahiplerinin Geri Ödemesini Başka Hak Sahibi Yapabilir mi?
Aylığı kesilmeyen hak sahibi anne ve ya kardeşin rızası varsa aylıklarının dörtte biri aylığı kesilen kardeşin geri ödemesi için kullanılabilir.
İçindekiler