Biyoenformatik ve Genetik Bölümü Tanıtımı
İnsan vücudunda bulunan genomunun proje olarak sonuçlandırılmasının ardından Biyoenformatik bilim dalı haline geldi. Biyoenformatik ve Genetiğin en temel amacı, DNA nükleotid diziliminden faydalanarak insan vücudunda meydana gelen hastalıkların neden ortaya çıktığı ve hastalığa yönelik tedavi girişimlerinin geliştirilmesidir.
İnsan vücudunda bulunan biyolojik unsurları incelemesi yanı sıra Matematik, Fizik, Kimya ve Biyokimya gibi önemli dalların bir araya gelmesi ile bilgisayar ortamında yapılan araştırmalardır. Biyoenformatik ve Genetik çalışma alanını laboratuvar ve bilgisayar ortamı üzerine kurduğu için üst düzey teknolojiden faydalanır.
Biyoenformatik ve Genetik Taban Puanları bağlantısına tıklayarak bölümün taban puan, tavan puan, başarı sıralaması ve kontenjan bilgilerine tablo halinde ulaşabilirsiniz.
1) Bölüm hangi puan türüyle alım yapıyor?
Biyoenformatik ve Genetik yeni ve geleceği olan bir bölüm olduğu için birçok üniversite bölümü resmi olarak açmadı. SAY puan türü ile alım yapan bölüm, kısıtlı sayıda üniversitede açılan bir bölüm olduğu için kontenjan durumu ise azdır.
2) Bölümü okumak isteyenlerde olması gereken özellikler nelerdir?
- Bilim üzerine araştırmalar yapacağınız için bilimsel araştırmalar konusunda meraklı ve kısa süre içerisinde sıkılmayan öğrenciler tercih etmelidir.
- Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarında araştırma yapmayı seven laboratuvar ortamından kendini uzaklaştıran öğrenciler ise bu bölümü tercih etmemelidir.
- Bilimsel araştırmalar sabır, dikkat ve sorumluluk gerektirdiği için bu özelliklerin sizde olmasına dikkat etmelisiniz.
- Laboratuvar ortamında farklı birkaç işi ile aynı araştırmaları yapacağınız için yardımlaşmayı seven bir kişiliğe sahip olmalısınız.
3) Biyoenformatik ve Genetik bölümü zor mu? Bölümün avantajları nelerdir?
Genel Biyoloji, Programlamaya Giriş (C++), Diferensiyel, İntegral Hesap, Fizik, Genel Kimya, Lineer Cebir, Veri Yapıları ve Algoritmalar ve Nesneye Yönelik Programlama (C++) gibi bölüm dersleri göreceğiniz için temel olarak mühendisliğe giriş tarzında bir bölümdür. Fizik, Kimya, Biyoloji ve araştırma konusunda meraklı kişilerin bölümü tercih etmesi üzerine zor ve sıkıcı değildir.
Biyoenformatik ve Genetik bölümü mühendislik temelleri, genetik, işlemsel biyoloji ve programlama gibi zorunlu dersleri öğreteceği için öğrencilerin temel bilgi ve kavramların öğrenmesini hedef almıştır. Bu sebeple mezun olan öğrenciler araştırma yeteneğine sahip, uygulama konusunda tecrübeli kişiler olacağı için iş sahasında kendini gösterebilir.
5) Biyoenformatik ve Genetik bölümünün geleceği nasıldır?
İnsan üzerinde genom çalışmalarının yeni sonuç vermesinin ardından oluşturulan bölüm, kısa süre içerisinde birçok üniversitede açılması bekleniyor. İş sahası yönünden yaygın olan bölüm, yurt dışında kendisini kanıtlamıştır.
4) Mezun olan öğrencilerin iş bulma imkanı nedir?
Biyoenformatik ve Genetik mezun olan öğrencileri kamu ve özel sektörde kendilerine yer bulabilir. Özellikle ilaç, biyomedikal, biyoteknoloji, gıda ve tarım sektörlerinde araştırma biriminde, çevre koruma ve kalite kontrol birimlerinde çalışabilir. Hastanelerin tüp bebek üniteleri ve ya araştırma laboratuvarlarında genetik uzmanı olarak çalışabilirsiniz.
Akademik olarak yoluna devam etmek isteyen öğrencilerin gerek yurt içi gerekirse yurt dışı lisans üzeri eğitim imkanı bulunmaktadır.