Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Tanıtımı
Mühendisler, herhangi bir alanda oluşan problemlerin tespit edilmesi ve problemlerin çözüme bağlanabilmesi için alet, cihaz ve ya sistem üretir. Günümüzde son yıllarda kendini geliştiren ve alanında olağanüstü çalışmalara imza atan Biyomedikal Mühendisliği tercih edilen bir dal haline geldi.
Biyomedikal Mühendisliğinin çalışma alanı, insan vücudunda bulunan bileşenlerin yapılarını anlama, çalışma biçimleri ve etkileşimlerini inceleme, işlevsel bozukluklarına yönelik gerekli araç ve cihazların geliştirilmesidir. Örneğin,
- Hastanelerde teşhis amacıyla kullanılan EKG, MRI cihazları tedavi amacıyla kullanılan koter ve katater gibi aletlerin üretilmesi ve geliştirilmesine yardımcı olur.
1) Bölüm hangi puan türü ile alım yapıyor?
Biyomedikal Mühendisliğini tercih edebilmeniz için SAY puan türünde başarılı olmalısınız. Günümüzde neredeyse bütün üniversitelerde Biyomedikal Mühendisliği bölümü bulunmaktadır.
Biyomedikal Mühendisliği Taban Puanları bağlantısına tıklayarak bölümün taban puan, tavan puan, başarı sıralaması ve kontenjan bilgilerine tablo halinde ulaşabilirsiniz.
2) Bölüm için sahip olmanız gereken özellikler nelerdir?
- Günümüzde mühendislik okuyabilmeniz için üstün bir akademik yeteneğinizin yerine sabırlı ve hırslı olmalısınız.
- Fen Bilimleri alanına ilgili ve araştırma yapmayı seven kişiler olmalısınız.
- Çalışma arkadaşları ile işbirliğine uyumlu, yardımsever ve paylaşımcı kişilerin tercih etmesi gerekir.
- Görsel zekasının bir adım önde olduğu düşünen kişiler tercih etmelidir. Şekil ilişkilerine dayalı olan bir bölüm olduğu için görsel zeka önemlidir.
- Tasarım gücü kuvvetli ve yeni fikirler üretmeyi seven kişiler bölümü tercih edilebilir.
3) Biyomedikal Mühendisliği zor mu? Bölümün artı ve eksileri nelerdir?
Temel mühendislik dersleri, elektrik ve elektronik dersleri, temel biyoloji dersleri ve programlama üzerine eğitim alacağınız için bölüm dersleri ağırdır. Günümüzde bölümü tercih eden öğrenciler geleceğin mesleği olarak gösterildiği için bölüm derslerinin zorluğuna katlanıyor.
Avrupa ve Amerika’da geleceğin mesleği olarak adlandırılan Biyomedikal Mühendisliğine gösterilen ilgi ve alaka ülkemizde oldukça düşüktür. Biyomedikal Mühendisliğini tercih edecek adayların kendini geliştirmesi adına İngilizce seviyesi yüksek olmalıdır.
4) Biyomedikal Mühendisliği önümüzdeki yıllar için tercih edilir mi?
Ülkemizde yeterli ilgi ve alaka sağlanmayan bölüm, Avrupa ve Amerika’da geleceğin mesleği olarak ifade ediliyor. Günümüzde üst düzey teknolojiden her anlamda fayda sağlanmaya başladığı için geleceği açık bölüm olarak ifade ediliyor. Mühendislik beceri ve kavramlarına yatkın olduğunuzu düşünüyorsanız bölümü tercih edebilirsiniz.
5) Biyomedikal Mühendisliği iş imkanları nelerdir?
Biyomedikal Mühendisliğinden mezun olan öğrenciler kamu ve ya özel sektörde kendisine uygun iş sahası bulabilir. Mezun olan öğrenciler hastanelerde ve AR&GE faaliyetleri içerisinde kendisine iş bulabilir.
- Tanı ve tedavi amacıyla üretilen tıbbi cihazların geliştirilmesinde,
- Tıbbı cihazların geliştirilmesi ve daha sağlıklı çalışabilmesi için kalibrasyon kontrolü,
- Sterilizasyon standartlarını belirleme,
- Tıbbı görüntüleme sistemlerinin tasarlanması ve üretilmesi vb. görevleri bulunmaktadır.