Biyoteknoloji Bilimi Bölümü Tanıtımı
Biyoteknoloji Bilimi, bitki, hayvan ve insanların hücrelerinde yapılan değişiklikler sonucunda canlıların iyileştirilmesi, daha iyi ürünlerin üretilmesi ve geliştirilmesi ve modern teknolojinin doğa biliminde kullanılmasıdır. Biyoteknoloji Bilim dalında Biyokimya, Fizyoloji, Genetik, Mikrobiyoloji, Molekül Biyolojisi, Mühendislik, Bilgisayar Mühendisliği ve DNA Teknolojisi dallarından yararlanılmaktadır.
Biyoteknoloji Taban Puanları bağlantısına tıklayarak bölümün taban puan, tavan puan, başarı sıralaması ve kontenjan bilgilerine tablo halinde ulaşabilirsiniz.
1) Biyoteknoloji programından mezun olanların görevleri nelerdir?
Sağlık açısından faydalı proteinlerin üretilmesi, kanser vb. önemli hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için çözüm üretilmesinde, hastalıklar için tıbbı bitki üretimlerinde, yeni sebze ve meyvelerin üretiminde ve herhangi bir sebeple hasar görmüş beyin hücrelerinin onarılmasında görev alır.
2) Biyoteknoloji programı hangi puan türü ile alım yapıyor?
Ülkemizde Selçuk, Necmettin Erbakan, Aksaray, Niğde Ömer Halisdemir ve Bartin Üniversitelerinde açılan bu program SAY puan türü ile öğrencilerini kabul ediyor. Ülkemizde
3) Biyoteknoloji programı için aranan nitelikler nelerdir?
- Labarotuvar ortamında ekip çalışmasına yatkın kişilerin tercih etmesi önemlidir.
- Fen Bilimleri alanında araştırma yapmayı seven, meraklı, hassas ve titiz kişiler tercih etmelidir.
- Bilimsel çalışmalar ve projeler uygulanacağı için dikkatini konu üzerinde toplayabilen kişiler daha başarılı olacaktır.
- Bilimsel çalışmalar kısa süre içerisinde sonuç vermediği için sabırlı, araştırma yaptığınız konu üzerinde hemen sıkılmayan karakterlere sahip olmalısınız.
- Deneysel çalışmalar yapabilme yeteneği bulunan kişiler, Biyoteknoloji programında daha başarılı olacaktır.
4) Biyoteknoloji bölümü zor mu? Bölümün avantajları nelerdir?
Genel Biyoloji, Biyoistatistik, Organik Kimya, Hücre Doku ve Biyolojisi, Moleküler Genetik, Gelişim Biyolojisi, Mikrobiyal Biyoteknoloji, Bitki Biyolojisi ve Biyoinformatik temel dersleri ağır olmasına rağmen Fen Bilimleri alanı ile ilgili araştırma yapmayı seven, meraklı kişiler için program kolaydır.
Bu program için ülkemizde az sayıda üniversite öğrenci yetiştirmesine rağmen önümüzdeki birkaç yıl içerisinde daha fazla üniversite bu programı açması bekleniyor. Biyoteknoloji programından mezun olan öğrenci sayısı az olduğu için mezun olan öğrencilerin iş sahası yönünden avantajları bulunuyor.
5) Bu programdan mezun olan öğrenciler önümüzdeki yıllarda iş bulabilir mi?
Avrupa ve ABD’de insan gücü yerine makine gücünden faydalanılmak istenildiği için teknoloji sürekli olarak kendisini güncelliyor. Biyoteknoloji programında teknolojiden faydalanıldığı için teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu programdan mezun olan öğrenciler farklı fikirlerini değerlendirme imkanı bulacaktır.
Biyoteknoloji programından mezun olan öğrenciler en azından bir farklı yabancı dil öğrenmesi kendisini geliştirme açısından önem taşır. Biyoteknoloji programı önümüzdeki yıllarda daha popüler hale gelecektir.
6) Bu programdan mezun olan öğrenciler nerelerde çalışabilir?
Kamu ve ya özel sektörde kendinize uygun iş sahaları bulabilirsiniz. Örneğin,
- Çevre ve Orman Bakanlığı,
- Sağlık Bakanlığı,
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
- Tarımsal Üretim ve Araştırma Şirketleri,
- Gübre, Fidancılık vb. şirketlerde iş hayatına başlayabilirsiniz.