Haberler

Bologna Sisteminin Avantajları & Dezavantajları


Bologna Süreci Nedir?

Bologna süreci sistemi günümüz itibariyle 47 ülke tarafından kabul görmüş,  Avrupa’da eğitim kalitesini ve öğrenci düzeyini arttırmak amacıyla yürürlüğe girmiş bir sistemdir. Ülkemizde çok sayıda üniversitede uygulanan bu sistem, Avrupa’nın eğitim sistemine uyum sağlayabilmek hem de Avrupa’daki eğitim birliğini sağlayabilmek amacıyla 1999’dan beri uygulanmaktadır.

Bologna Sürecinin İşleyişi Nedir?

Bologna sürecinin kabul edildiği üniversitelerde klasik sistem son bulur ve farklı bir sistem ortaya çıkar. Bu sistemde değişenler nelerdir? Bologna süreci ile eğitim sistemine neler eklenir? İşte cevapları;

1.     Bologna sistemi ile geçme notu 50’den 65’e çıkar.

2.     Bologna sürecine geçen üniversitelerde yaz okulu ve bütünleme sınıfları kaldırılır.

3.     Kişinin 50 – 65 arasında aldığı puanlar için koşullu geçme ibaresi kullanılır. Kişinin genel ortalaması 4’lük sistemde 2’nin üstünde ise kişi dersten geçebilir. Eğer ki alamaz iseniz seneye bu dersi alttan almanız gerekir.

4.     Geçen sene alttan aldığınız dersi tekrar verememeniz halinde sınıf tekrar yapmanız gerekir. Bunun sonucunda eğitim süreniz bir yıl boyunca uzar.

 

Bologna Sürecinin Avantajları

·      Bologna süreci dahilinde üniversiteyi bitirdiğinizde daha yüksek ortalamalı bir diplomaya sahip olursunuz. Başarınız gelecekte birçok iş kapısını size açacaktır.

·      Avrupa’nın birçok ülkesinde başarınız onaylanacak, Avrupa’da birçok iş imkanı sizlere açılabilecektir.

·      Avrupa eğitimine uygun bir sistem ile mezun olduğunuz için yüksek lisans veya doktora gibi işlemleriniz için başvuru yaptığınızda kabul edilme olasılığınız artacaktır.

·       

Bologna Sürecinin Dezavantajları

·      Bologna sistemi düzenli ve planlı çalışma ile başarı sağlanabilecek bir sistemdir. Çalışmadan başarılı olmak zordur.

·      Öğrencilerin her derste başarıya ulaşmasını şart koşar. Bu durumda sürekli başarısız olduğunuz tek bir ders için sürekli sınıf tekrarı yapmak zorunda kalabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye