Bölüm Tanıtımları

Uluslararası İlişkiler Bölüm Tanıtımı

Uluslararası İlişkiler Bölümü Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Ülkemizde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapsamında yer alan Uluslararası İlişkiler Bölümü; son yılların en gözde bölümleri arasında bulunuyor. Çoğu TM öğrencilerinin üniversite tercihleri esnasında tercih edip etmeme konusunda ikilimde kaldığı Uluslararası İlişkiler Lisans Programı; öğrencilerine ülkemizde ve dünyada yaşanan toplumsal ve ekonomik tüm gelişmeleri değerlendirebilmeyi; uluslararası sistemin siyasi, ekonomik ve hukuksal işleyişinin yanı sıra sistemin en önemli aktörleri olan devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerini de yakından tanıyabilmelerini öğretmeyi hedefliyor.

Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri; eğitimleri boyunca küresel dünyanın dinamiklerini yani sivil toplum kuruluşlarının, çok uluslu şirketlerin ve kamu kurumlarının çok boyutlu ilişkilerini geniş çaplı araştırabilme, öğrenebilme ve öğrendiklerini özümseyebilme kapasitesi elde etmiş oluyor. Kısacası öğrencilerine uluslararası konjöktüre dair entelektüel birikim vaat eden bu bölüm; dünyaya açılan bir kapı olarak; yaşam boyu sorgulayabilen, devletlerarası tüm ilişkileri sebep ve sonuç ilişkisi içerisinde anlayabilen öğrenciler yetiştiriyor.

Uluslararası İlişkiler Taban Puanları

Uluslararası İlişkiler Taban Puanları bağlantısına tıklayarak en güncel taban puanlara ulaşabilirsiniz.

Uluslararası İlişkiler Programının Amacı
• Başta Türkiye olmak üzere tüm devletlerin uluslararası sistem içerisindeki yerini, tarihi geçmişlerini ve dış ilişkilerini değerlendirebilen, anlayabilen ve yorum yapabilme yetisi kazanan öğrenciler yetiştirmek,
• Dış İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Gümrük, Maliye Bakanlığı vb. bakanlıkların yanı sıra kitle haberleşme kuruluşlarının, özel şirketlerin, sivil toplum kuruluşlarının, çokuluslu şirketlerin personel ihtiyacını karşılayabilmek.
• Öğrencilerine sosyal girişimciliği öğreterek, onları sosyal sorumluluk projelerine yönlendirmek.

Uluslararası İlişkiler Bölümünde Okutulan Dersler
Analitik düşünme becerisine sahip, insan hakları konusunda duyarlı, yeniliklere açık, etkin bireyler yetiştirme misyonuna sahip olan bu bölümde Devletler Hukuku, Siyaset Bilimi, İktisat, Anayasa ve İdare Hukuku, Sosyoloji, Siyasi Tarih, Türk Dış Politikası gibi devletlerin hukuksal, ekonomik ve siyasi yapıları hakkında bilgi veren dersler okutuluyor.
Ege Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi gibi çoğu üniversitede eğitimde baskın dil İngilizce olurken; öğrencilere seçmeli ders kapsamında Almanca, Fransızca vb. diller öğrenebilme imkanı da tanınıyor.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Sizin için Uygun mu?
• Tarih, sosyoloji, hukuk, ekonomi, sosyoloji gibi toplumsal ve sosyolojik boyutu oldukça geniş olan alanlara ilgi duyuyor; düşüncelerinizi gerek sözlerinizle gerekse yazılı olarak, iyi bir şekilde karşı tarafa anlatabiliyorsanız; Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü tercih edebilirsiniz.
• İnsan ilişkilerinde başarılı olan, genel kültüre ve kişisel gelişiminize önem veren biriyseniz; tüm bunların yanında İngilizce, Fransızca vb. dil öğrenme yeteneğine ve ilgisine sahipseniz; bu bölümü zorluk çekmeden bitirebilirsiniz.

Uluslararası İlişkiler Lisans Eğitimi Veren En İyi Üniversiteler
Üniversitelerde öğretim görevlisi, bakanlıklarda uzman, diplomat, müsteşar yetiştirmeyi hedefleyen bu üniversiteyi bitirdiğinizde önünüzde 2 seçenek var. Ya asgari ücret alabileceğiniz bölümünüz ile ilgili olmayan bir işte çalışmak ya da bakanlıkta uzman, uzman yardımcısı vb. yüksek pozisyonlarda görev almak! Bu durumu belirleyen temel faktör ise aldığınız eğitimin kalitesi. Yani hangi üniversitede eğitim aldığınız gelecekteki mesleğinizi doğrudan etkiliyor.
TM-2 puan türünden alım yapan bu bölümde en iyi eğitim veren üniversiteler listesinde KOÇ, Boğaziçi, Galatasaray, ODTÜ, Ankara, Bilkent ve İstanbul üniversiteleri şeklinde karşımıza çıkıyor.

Uluslararası İlişkiler Bölümünü Bitirdikten Sonra Sizi Neler Bekliyor? Karşılaşabileceğiniz Zorluklar Neler?
Ülkemizde diplomalı işsiz sayısının her geçen gün giderek arttığı bir dönemde olduğumuzu göz önüne alırsak; özellikle İktisat, İşletme ve Muhasebe vb. derslerde zorluk çeken öğrencilere bu bölümden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilecek personelleri seçme amacıyla düzenlenen KPSS sınavlarında maalesef ki Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunları; eğitimleri boyunca almadıkları derslerin sorularını yanıtlamak zorunda bırakılıyor. Temel seviyede İktisat, Maliye ve Muhasebe eğitimi alan bölüm mezunları; KPSS sınavında zorlayıcı İktisat ve Muhasebe sorularına tabi tutuluyor. Yani bir nevi bu bölüm mezunları; İktisat, Maliye ve Muhasebe öğrencileri ile yarıştırılıyor.
Kısacası; sonradan hayal kırıklığı yaşamamak adına Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü tercih etmeden önce iki kez düşünmeli, şayet matematiğe ve sayısal derslere ilgi duymuyorsanız, sadece sözel yeteneğiniz ile kamu kurum ve kuruluşlarında yüksek maaşla çalışan başarılı bir personel olamayacağınızın farkındalığıyla hareket etmelisiniz.
Hayalinizde, bölümü bitirdikten sonra akademik kariyer yapmak ve öğretim görevlisi olmak bulunuyorsa; ALES ve YDS sınavlarının sizi beklediğini bilmelisiniz.
Gelecek hayalleriniz arasında özel şirkette çalışmak yer alıyorsa İngilizce’nin yanı sıra Almanca, Fransızca vb. ithalat ve ihracat sektöründe gerekli olan dillerin eğitimini almaya hemen başlamalısınız. Aksi halde hala işsiz 400.000’e yakın mezunu olan mağdur İİBF bölüm mezunlarından biri de siz olabilirsiniz!
Bütün bu zorluklara rağmen kendinize güveniyor, zoru başaran insanlardan biri olacağınıza inanıyorsanız; bölümü bitirdikten sonra bakanlıklardan birinde oldukça iyi bir kariyer edinebilir; müsteşar, SGK vb. kurumlarda uzman, müşavir hatta diplomat bile olabilirsiniz.

Uluslararası İlişkiler Mezunu Hangi Maaşla Hangi Şartlarda Çalışıyor?
2 yılda bir düzenlenen KPSS B grubu sınavına girdikten ve en az 90 puan almayı başardıktan sonra memur olarak atandığınızda 3.000 TL maaş alabileceğiniz gibi her yıl düzenlenen A grubu sınav ve mülakatlarını kazandığınız takdirde 5.000 TL ile işe başlayabilirsiniz.
Yani Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olduğunuzda alacağınız maaş; sizi bekleyen onlarca seçenek içerisinden hangisini tercih ettiğinize bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden de bu bölümü okumadan önce her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmenizi, hangi meslekte ve hangi yolda ilerlemek istediğinize şimdiden karar vermenizi tavsiye ediyoruz!

İİBF okumalı mıyım? başlık yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz. Böylece hangi bölümü okumanız gerektiğiyle ilgili net bilgiye sahip olabilirsiniz.

DİĞER İİBF BÖLÜMLERİNİ İNCELEYİN

Kamu yönetimi bölümü tanıtımı
Uluslararası İlişkiler bölümü tanıtımı
Maliye bölümü tanıtımı
İktisat bölümü tanıtımı
İşletme bölümü tanıtımı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü tanıtımı
Ekonometri bölümü tanıtımı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye