Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Tanıtımı
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bir yarım ada ülkesi konumundaki Türkiye için büyük önem arz eden bir lisans programıdır. Ülkemizde 7 devlet ve 1 vakıf üniversitesinde bu bölüm bulunmakta. Bölümde okuyan öğrenci sayısı da az olduğu için iş bulabilme olanağı çok yüksek.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünü okumak isteyenler için bu yazımızda Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletme Mühendisliği okuyan arkadaşımla kısa bir mülakat gerçekleştirdim. Soru-cevap şeklinde bölüm hakkında sizlere detaylı bilgi verelim.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği taban puanları bağlantısını ziyaret ederek güncel taban puan bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Okuduğun İçin Mutlu musun?
Herkesin bir ilgi alanı var. Benimkisi de deniz ve mühendislik. Deniz benim için bir tutku, mühendislik de ilgi alanım. Bu iki alan birleşince bu bölümü tercih listeme ekledim. Bazı üniversitelerde bölüm Türkçe. Ancak Türkçe eğitimin bu bölüm için uygun olmadığı görüşündeyim. Sonuçta farklı ülkelere seyahat etmemiz gerekecek ve bulunduğumuz ülkede anlaşabilmemiz için ortak bir dil gerekiyor.
DEÜ hazırlık sınıfı zor mu?
Ben Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim. Bölüm %100 İngilizce olduğu için hazırlık sınıfı bulunuyor. Bölüm hazırlık + 4 yıl. Üniversiteye kaydolduktan sonra hazırlığı atlama sınavı (muafiyet) yapılıyor. Geçme notu 65. Muafiyet sınavından 65 ve üzeri puan alanlar direk bölüme geçiş yapıyor.
Muafiyet sınavında 65’ten daha düşük puan alırsanız seviye sınavına giriyorsunuz ve seviyenize göre hazırlık sınıfında ayrılıyorsunuz. Hazırlıkta ilk dönem 2 vize ve ikinci dönem 2 vize + 1 final yapılıyor. Bunun yanında her iki dönemde de quiz oluyor. Hazırlıkta devam zorunluluğu var. 113 saat devamsızlık yaparsanız hazırlıkta kalıyorsunuz.
Vize ve quizlerin ortalaması 85 üzeriyse direk geçiyorsunuz, altındaysa finalle birlikte geçiliyor. Finalde de geçemezseniz bütünleme sınavı var. Bütten sonra da geçemezseniz yeniden hazırlık okumanız gerekiyor. 2 sene hazırlıkta kalırsanız Türkçe bölüme geçiliyor ya da üniversite değiştirmek zorunda kalıyorsunuz.
DEÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüme Geçiş
Bölüme geçişte sözlü mülakat yapılıyor. Mülakatta bölümle alakalı soru soruluyor. Bu bölümü okumak istiyor musun? Neden istiyorsun? tarzı sorular soruluyor. Sözlü mülakatta komisyona ters cevap vermediğiniz sürece bir sorun olmuyor.
DEÜ Mühendislik Fakültesi Tınaztepe kampüsünde yer alıyor. Ancak ara sınıflarda Urla ve Balçova ilçelerinde de eğitim yapılıyor.
Diğer üniversitelerde okuyan arkadaşlarımda da DEÜ’de olduğu gibi benzer uygulamalar mevcutmuş. Onlar da ara sınıfta farklı yerlerde eğitim görebiliyor. Ayrıca bölümde alt ve üst sınıflar arasında bir hiyerarşi söz konusu. Bir bakıma dönemcilik var. Askeriyede olduğu gibi sert değil ancak üst sınıfların alt sınıflar öğrencilerine karşı bir üstünlüğü söz konusu.
Yabancı dil bölüm okuyamam diyorsanız bu bölüm size göre değil. (Türkçe eğitim veren üniversiteler hariç) Zira %100 İngilizce olan dersleri geçmeniz zor olacak. Üstelik bölümle alakalı birçok terimin yabancı dildeki karşılığını bilmeniz şart.
Bu bölümden mezun olduktan sonra hem Deniz Ulaştırma hem de Deniz İşletme olarak iki farklı alanda söz sahibi olacaksınız. Diğer bölümlerle karşılaştırdığınızda tek bölüm dersleri görürken sizler hem ulaştırma hem de işletme alanına yönelik dersler göreceksiniz.
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Olan Üniversiteler
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- Piri Reis Üniversitesi (vakıf)
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Ordu Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa
- İskenderun Teknik Üniversitesi
- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Girne Üniversitesi (vakıf)
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Tanıtım Videosu
İçindekiler
içeriğin güvenilirliği açısından tekrardan düzenleme yapmanız gerektiği kanaatindeyim çünkü bende KTÜ deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği son sınıf öğrencisiyim fakat yazdığınız yazıda bölümü seçecek öğrenciler açısından yanlış yönlendirmeye yol açabilir.