Diyetisyenlik Bölümü İş İmkanları
4 yıllık beslenme ve diyetisyenlik bölümünü bitirenler ‘diyetisyen’ ünvanıyla mezun olmaktadırlar. Bilinenin aksine diyetisyenlik bölümü, sadece kilo kontrolü merkezli bir meslek değildir. Bir çok mesleğin aksine çok geniş bir çalışma alanına sahiptir. Son dönemlerde oldukça revaçta olmasının başlıca sebeplerinden birisi geniş çalışma alanına sahip olmasıdır.. Bölüm sürecinde okutulan farklı dersler, farklı alanlarda da çalışabilinmesine olanak sağlıyor. Diyetisyenlerin başlıca çalışma alanları;
- Diyetisyen ünvanıyla her türlü özel hastanede ve devlet hastanelerinde çalışabilirler. Devlet hastaneleri için devlet yıllık olarak, kpss sınavı ile düzenli atama yapmaktadır. 1 yıllık süreçte 100-200 diyetisyen ataması yapılabilmektedir. Ancak mezun sayısının artması, atanma oranları üzerinde olumsuz etki etmektedir.
- Halk sağlığı merkezlerinde, halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler. Buda kpss ile düzenli atama yapılan bir alandır.
- Kendilerine özel klinik açabilirler. Diyetisyenlik diploması, klinik açmak için yeterlidir. Ancak yeterli müşteri arzını oluşturabilmek için, uzmanlık almak ve alanında kendini geliştirmek çok önemlidir.
- Akademik kariyer yapabilirler. Son dönemlerde oldukçada açık bulunan bir alandır. İş şartları ve maaş miktarları oldukça tatmin edicidir. Bu alana yönelmek isteyenlerin özellikle iyi derecede ingilizce bilmesi gerekir.
- Toplu beslenmenin olduğu bütün firmalarda, diyetisyen bulundurulması zorunludur. Çeşitli firmalarda diyetisyen olarak çalışabilirler. Büyük firmalarda maaş oranları da oldukça yüksektir.
- Çeşitli spor salonlarında, kilo kontrolü diyetisyeni olarak çalışabilirler.
- Spor klüplerinde, sporcu beslenmesi üzerine çalışabilirler.
- Toplu beslenmenin olduğu okullarda, halk sağlığı diyetisyeni olarak çalışabilirler.
- Yurtlarda ve huzur evlerinde denetimci ve yönetici diyetisyen olarak çalışabilirler.
- Çeşitli araştıma kuruluşlarında çalışabilirler. Bu sayede hem kendi alanlarında önemli gelişmeler sağlayabilirler, hem de farklı alanlarla, mesleki etkileşimleri arasında önemli incelemelerde bulunabilirler.
- Gıda firmalarında , gıda mühendisleri ile birlikte veya tek başlarına çalışabilirler.
- Katring ve yemek firmalarında çalışabilirler.
- Beslenme eğitimcisi olarak çeşitli kurumlarda eğitim verebilirler.
Sonuç olarak diyetisyenlik mesleği, beslenmenin ve gıdanın olduğu her alanda iş bulabilmekte. Bu sebeple devlete bağlı kuruluşlar ve özel kuruluşlar dikkate alındığında iş imkanının, bir çok mesleğe göre çok daha fazla olduğunu görmekteyiz.
Hayır. İş falan bulamıyoruz. Bu bölümü seçmenizi asla tavsiye etmiyorum. Hayatımın en büyük pişmanlığı bu bölümü okumak.
benim bildiği,
Formena diyetisyenlerden şube açılışında 30.000 liralık isim hakkı bedelinide almıyor.
denebilir.
iyi fikir bence