Doktora Yapmak İçin Şartlar Nelerdir?
Doktoraya Kimler Başvurabilir?
Öncelikle doktoraya başvurmak için mutlaka yüksek lisans mezunu olmak gerekmez. Bazı özel ve vakıf üniversiteleri lisans ortalaması 3.00 veya 3,50 olan lisan mezunu adayları direk olarak doktora programına başlatmaktadırlar. Ayrıca lisans mezuniyet otu düşük olan öğrenciler yüksek lisans programından mezun olarak yine doktora programına başvurabilirler. Doktora programına başvuruda mutlaka yabancı dil puanı gerekmektedir. Ayrıca sıralama ve değerlendirme yapılırken yine kesinlikle Ales ( Ağırlıklı Lisans üşüt Eğitimi Sınavı ) puanı gerekecektir.
Doktoraya Başvuru ve Değerlendirme
Doktora başvurularında tıpkı yüksek lisans gibi, Ales, Lisans veya Yüksek Lisans puanı ve Yabancı dil puanı belirli yüzdelerle hesaplanarak ortalama bir puan bulunur. Doktora programı başvurularında üniversitelerin % 90’ ı kendi mülakatlarını sözlü veya yazıl sınavları ile yaparak hesaplanan ortalama puanı da değerlendirip sıkı bir elemeden sonra öğrenci seçmektedirler. YÖK’ ün belirlediği YDS puanı genellikle min. 60 olmaktadır ancak bazı üniversiteler bu alt limit olan 60 puanı 65 veya 70 puana kadar çekebilmektedirler.
Doktoraya Başlama ve Üniversite Dönemi
Doktora programı yüksek lisansa göre daha zor ve uzun bir maratondur. 8 Dönem ve 4 yıldan oluşan doktora programında, makale yazma, makale çevirileri ve tez yazma dönemleri yaklaşık 4 veya 5 dönemi almaktadır. Doktora programında ders alma ve ders geçme dönemi 3 veya 4 dönem olmaktadır ve geriye kalan donemler genellikle araştırma, makale, tez ve sunumlarla geçmektedir. Doktora programı yüksek lisanstan daha sıkı ve beklentilerin daha fazla olduğu bir dönemdir. Sosyalleşmenin grup çalışmasının ve özgüvenin gerekli olduğu bu süreçte tez hocalarının, Prof. veya Doçent fark etmeksizin doktora öğrencisinden beklentileri oldukça yüksektir. Hocaların onayıyla geçen doktora sürecinde ülkeye katkısı olacak bilimsel araştırmalar, yazılar ve makaleler öğrenci tarafından yazılıp yayınlanacaktır.