Haberler

Ege Üniversitesini Kazananların Bilmesi Gerekenler

Ege Üniversitesi 1955 yılında kurulan, Türkiye’nin 4. üniversitesidir. Günümüze kadar birçok nitelikli mezun vermiştir ve bugün itibariyle dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 653. sırada yer almaktadır. Türkiye’nin ise en iyi 6. üniversitesidir. (Veriler URAP’tan alınmıştır.)

Ege Üniversitesi bünyesinde, 12 fakülte, 8 enstitü, 5 yüksek okul, 7 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuvarı ve direk olarak rektörlüğe bağlı 5 bölüm ile 27 uygulama araştırma merkezi barındırmaktadır. Öğrenci sayısı ise 50.000’in üzerindedir. Ana yerleşim merkezi Bornova’dadır, bu sebeple Bornova’ya tam bir öğrenci semti diyebiliriz.

Özellikle Küçük Park, kampüsün hemen yanında bulunan ve her gün binlerce öğrencinin uğradığı işlek bir meydandır. Burada kafeler, restoranlar, eğlence mekanları ve spor salonları, kısaca bir öğrencinin isteyebileceği her şeyi bu parkta bulmak mümkün. Aynı şekilde Forum Bornova da yürüyerek gidebileceğiniz ve arkadaşlarınızla eğlenebileceğiniz güzel yerlerden biri, üstelik kampüsün içerisinde.

İzmir & Ege Üniversitesi

Tabii İzmir’e gelmişken zamanınızı sadece Bornova’da geçirmek sizin için büyük yazık olur. Arkadaşlarınızla toplanıp bir akşam kordona veya İnciraltı’na oturmaya gidebilir, sohbet ederken eşsiz havanın ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Ege Üniversite’ne ait, İzmir içerisinde yeşillik alanlar mevcut. Buralara doğa yürüyüşleri düzenleyebilirsiniz. Hatta üniversitenin Gümüldür’de kamp alanı bile mevcut, deniz kıyısına yakın bu alanda ücretsiz olarak isterseniz kamp yapabilirsiniz. Yaz vakti geldiğinde, serinlemek için arkadaşlarınızla Çeşme, Urla, Foça veya Özdere’ye denize gidebilirsiniz. En uzak tatil mekanı size sadece birkaç saat uzaklıkta.

Ulaşım

Hazır değinmişken gelelim İzmir’de ulaşım sisteminin nasıl olduğuna? İzmir’de ulaşım oldukça kolay, bu açıdan nereye giderseniz gidin ulaşım sıkıntısı yaşamayacaksınız, buna emin olabilirsiniz. Metro, İzban, tramvay, vapur ve otobüs hizmetleriyle İzmir’in dört bir yanına seyahat etmek mümkün. Bu ulaşım hizmetlerinden faydalanmak için İzmirim Kart sahibi olmalı ve içerisine para yüklemelisiniz. Bu ulaşım araçlarına öğrenciler 1,65 TL, yetişkinler ise 2,86 TL ödeyerek binebiliyorlar. Ayrıca aktarma yapmak zorunda kalırsanız 90 dakika denilen bir sistem bulunmakta. Bu sistemle birlikte 90 dakika içerisinde bindiğiniz ikinci ulaşım aracına para ödemiyorsunuz. Hatta metro istasyonlarından bir tanesi Ege Üniversitesi kampüsününün içerinde yer almakta, ayrıca otobüsle ulaşımını sağlayacaklar için de kampüsün hemen dışından belediye otobüsleri kalkmakta. Eğer Bornova dışında ev tutar ve haftanın 5 günü okula gitmek zorundaysanız yaklaşık olarak 70 TL yol parası vereceksiniz.

Konaklama

Gelelim konaklamaya;) İzmir’de kiralar büyükşehir olması sebebiyle oldukça pahalı, güzel bir semtte en düşük kiralar 600-700 TL’den başlıyor. Ben yol parası vermek istemiyorum, her gün okuluma yürüyerek gitmek istiyorum derseniz, Bornova’da öğrenci işi evlerin kiraları 900-1000 TL’den başlıyor. Tabii tek tercihiniz ev kiralamak değil. Kampüsün içerisinde bulunan Ege Öğrenci Köyü ve Ege Yurt gibi yerlerde de kalabilirsiniz. Oldukça uygun fiyatlar karşılığında öğrencilere lüks hizmetler vermekteler. İsterseniz buralar hakkında detaylı bilgiye kendi şahsi sitelerinden bakabilirsiniz. Bunların yanı sıra KYK yurtlarında kalmak için de başvurabilirsiniz. Bu yurtlar devlet güvencesinde, çok makul fiyata hizmet vermekteler. Uzun lafın kısası İzmir’e geldiğiniz vakit kesenize uygun bir yerler bulacağınızdan eminim.

Kampüs imkanları

Şimdiye kadar sanırım kampüs hariç İzmir’in genel olarak anlattık. Kampüs o kadar büyük ki tüm gününüzü sadece bu kampüsü gezmeye adayabilirsiniz. Tam merkezinde kütüphane ve kapalı olimpik yüzme havuzu bulunmakta. Öncelikle kütüphaneden başlayalım. Kütüphane üç katlı ve bilgi yelpazesi oldukça geniş. İçerisinde sinema salonları, ses kayıt odaları ve özel çalışma alanları mevcut. Birinci ve ikinci katlar tamamen kitaplarla ve özel çalışma alanlarıyla kaplı. Son katta ise geniş bir oda bulunmakta, içerisinde öğrenciler toplu şekilde ders çalışabiliyorlar. Sınav haftaları kütüphane 24 saat açık kalması yanı sıra, öğrenciler için ücretsiz yemek dağıtımında da bulunuyor.

Olimpik havuzumuzun içerisinde ise cüzi ücretler karşılığında yüzme ve çeşitli spor dallarında kurslar verilmekte. İsterseniz kurs almadan da bu havuzda yüzebilirsiniz lakin giriş için ödemeniz gereken bir ücret bulunmakta. Ege Üniversite öğrencileri için havuzun saatlik kullanım ücreti 5 TL, aylık kullanım ücreti ise 100 TL’dir. 4 haftalık yüzme kurslarına katılmak istiyorsanız da 115 TL ödemek zorundasınız. Havuz için gerekli bakımlar yapılmakta ve her daim cankurtaran bulunmaktadır. Denetimi de T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Eğer siz de Ege Üniversitesi öğrencisi olur ve bu havuzda yüzmek isterseniz tek yapmanız gereken ücretini ödeyerek, herhangi bir sağlık kurumundan sağlık raporu almanız yeterli olacaktır.

Yemek

Tabii bir de havuz ve kütüphane arasında yer alan yemekhanemiz var. Bu yemekhane, Ege Üniversitesi öğrencileri ve çalışanlarına üç öğün hizmet vermekte. Tabii birde gece 12’de çorba dağıtılmakta. Çıkacak olan yemekler bir hafta öncesinden belli olmaktadır. Bu yemekhanede yemek yiyebilmeniz için bir hafta öncesinden üniversite kartınıza para yüklemeli ve hangi günler yemek yiyeceğinizi internet sitesinden belirlemeniz gerekiyor. Yemekhane ücreti bir öğün için 3 TL gibi cüzi bir rakam. Ayrıca yemekhane, vejeteryan olanları da düşünerekten bir de vejeteryan menü çıkarmakta. Yemekhanede çıkan yemeklerin kalitesi de bizzat Ege Üniversitesi araştırma merkezlerinde yapılıyor. Bana sorarsanız yemekler kaliteli mi? 3 TL’ye göre oldukça güzel ve en önemlisi yemekhaneden karnınız doyarak çıkıyorsunuz. Bu zamanda 3 TL’ye kim doyuyor ki? Fakat imkanınız varsa Küçük Park’tan daha güzel yemekler de yiyebilirsiniz.

Artılar+

Tüm bunların ötesinde kampüs içerisinde öğrenciler için birçok imkan bulunmakta. Spor salonları, öğrenci kulüpleri, parklar, sinema salonu ve daha birçok eğlenebileceğiniz alan mevcut. Peki, iyi hoş fakat eğitim sistemi nasıl derseniz, buna genel bir değerlendirme yapmak biraz zor çünkü üniversite içerisindeki her fakültenin eğitim seviyesi farklıdır. Genel olarak sadece şunu söyleyebilirim ki Ege Üniversite, eğitmenlerini ve çalışanlarını dikkatle seçmekte. Bu sebeple çoğu öğrenci için sınav haftası oldukça zor geçiyor, buna en büyük etmen eğitim görevlilerinin öğrencilere karşı zorlayıcı davranması. Gene de bu kabul edilebilir bir durum. Sonuç olarak Ege’de okumak bir ayrıcalıktır. Burada okurken ve mezun olduğunuzda bu ayrıcalıktan faydalanacağınıza emin olabilirsiniz.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye