Sağlık

Emzirme Ödeneği Nedir? Şartları Nelerdir? Ne Kadar?

Emzirme Ödeneği (Süt parası) Nedir?

Analık sigortasından sağlanan haklardan biri olan emzirme ödeneği, sigortalı olarak çalışan kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe her çocuk için yaşaması şartıyla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen tek seferlik ödemelerdir.

Halk dilinde süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneği her yıl Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından belirlenip Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından onaylanarak ödenmektedir.

2019 Emzirme Ödeneği Ne Kadar?

01.01.2019 ila 31.12.2019 tarihleri arasında her çocuk için yaşaması şartıyla 180 ₺ emzirme ödeneği (süt parası) verilmektedir. Çoğul doğumlarda da her çocuk için ibaresi geçerlidir. Örneğin üçüz çocuğunuz olduysa 3×180 = 540₺ emzirme ödeneği alırsınız.

YIL Emzirme Ödeneği Tutarı
2016 122,00 ₺
2017 133,00 ₺
2018 149,00 ₺
2019 180,00 ₺
  • Emzirme ödeneğini ilgili bankadan çocuğun nüfusa kaydından itibaren 5 yıl içinde alabilirsiniz.

Emzirme Ödeneği Şartları Nelerdir?

Bireylerin yeni doğan çocukları için emzirme ödeneği alabilmesi için bazı şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar 5510 sayılı kanunun 16.maddesinde şu şekilde sayılmıştır;

  • 4A sigortalısı yani SSK’lılar için doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödemiş olmak. (Kısa vadeli sigorta kolları: İş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortasından oluşur.)
  • 4B sigortalısı yani Bağ-Kur’lular için doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödemiş olmak. 4B sigortalısı emzirme ödeneği alabilmesi için kuruma her türlü prim borcunun olmaması gerekir. SGK’ya prim borcu olan 4B sigortalıları emzirme ödeneği alamaz. Örneğin Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunuz varsa emzirme ödeneğinden faydalanamazsınız.
  • Emzirme ödeneği almaya hak kazanan sigortalılardan işten çıkanların, sigortalılık niteliğinin kaybedileceği 10.günden başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğarsa, doğumdan önceki 15 aylık sürede en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmiş olması halinde emzirme yardımı alabilir.

Memurlar Emzirme Yardımı Alabilir mi?

4C kapsamında çalışan devlet memurları emzirme ödeneğinden faydalanamaz. Ancak kamu kurumlarında 4A statüsünde çalışanlar emzirme yardımı alabilir.

Çocuk Parası Alanlara Emzirme Ödeneği Verilir mi?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre doğum yardımı yapılması, emzirme ödeneği verilmesine engel değildir. Yani şartları taşımanız halinde çocuk parası alanlar da emzirme ödeneğinden yararlanabilmektedir.

Emzirme Ödeneğini Nereden / Nasıl Alınır?

Emzirme ödeneği almaya hak kazanan ebeveynler süt parası olarak nitelendirilen parayı alabilmek için çocuklarını nüfusa kayıt ettirmesi yeterlidir. Yani emzirme yardımı alabilmek için SGK’ya yazılı başvuru yapmaya gerek yoktur. Çünkü yeni doğan çocuk hastane tarafından SGK sistemine kaydı yapılmaktadır. Emzirme parasını Ziraat Bankası şubelerinden alabilirsiniz.

Süt Parası Ne Zaman Yatar?

Yukarıda belirtilen şartları taşımanız ve çocuğunuzu nüfusa kayıt ettirmeniz halinde emzirme ödeneğini her ayın 8’i ile 14.günleri arasında Ziraat Bankasından nüfus cüzdanınızı göstererek emzirme parasını alabilirsiniz.

Süt Parası Sorgulama 

Emzirme ödeneği (süt parası) için sürekli bankaya gitmenize gerek yok. Çocuğunuzu nüfusa kayıt ettirdikten sonra şartları sağlamanız halinde otomatik olarak güncel süt parası Ziraat Bankasına yatmaktadır.

e-Devlet üzerinden arama kısmına “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” veya “Süt Parası” yazıp karşınıza çıkan bağlantıya tıkladığınızda emzirme ödeneğinin yatıp yatmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank veya Akbank hesap tanımı yaparak görebilirsiniz. Bu bankalara ait internet bankacılığı kullanmıyorsanız Ziraat Bankası şubelerine gidip bilgi almanız gerekmektedir.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye