Bölüm Tanıtımları

Endüstri Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Türkiye’deki en popüler mühendislik bölümlerinden bir tanesi olan ve özellikle kız öğrencilerin sıkça tercih ettiği, mekanik ve teknik dallardan çok, hesaplama, yönetim ve istatistik ağırlıklı bir mühendislik dalı olan endüstri mühendisliği, Türkiye’de ihtiyaç açığı yüksek bir düzeyde olan bir mühendislik dalıdır.

Endüstri Mühendisliği Taban Puanları bağlantısına tıklayarak üniversitelerin taban puan, tavan puan, kontenjan ve başarı sıralaması bilgilerine tablo halinde erişebilirsiniz.

Endüstri Mühendisliği Nedir?

Adından da tahmin edilebileceği gibi sanayi, fabrika ve bu gibi endüstriyel alanlarda insan yönetimi, çalışma verimi, üretim ve hizmet konularında çalışan kişilere verilen addır.

Endüstri Mühendisleri Ne İş Yapar?

Endüstri mühendisleri özellikle çok yönlülüğüyle bilinen bir mühendislik dalıdır. Her mühendislik dalından bir kısım içermekte ve bu yönüyle de çok çeşitli çalışma imkanlarına sahip olmaktadır. Endüstri mühendisleri çalıştıkları şirketlerin üretim verimini arttırmakta ve istatiksel olarak analizler yaparak üretimi çeşitlendirmek adına projeler yürütmektedir.

Endüstri Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?

Endüstri mühendisleri için çalışma alanı oldukça geniş bir dal olduğundan bu kısımda sizler için belirli bir sektör söylemek güç olacaktır. Endüstri mühendisliği için denilebilecek en uygun çalışma alanları, üretimin ya da hizmetin olduğu her sektör olabilir.

  • Sanayi, fabrika, endüstri ve üretim bazlı özel şirketlerde
  • Reklam ve basım şirketlerinde
  • Havacılık şirketleri
  • Pazarlama sektörü
  • İletişim şirketlerinde
  • Finans sektörü

Hangi Üniversitelerde Endüstri Mühendisliği Okunmalıdır?

Her bölümde olduğu gibi endüstri mühendisliğinde de üniversite faktörü etkili bir faktördür. Ancak bu mühendislikte isim kadar önemli diğer bir faktör üniversitenin konumudur. Endüstri mühendisliği sanayi ve üretimle iç içe olan bir bölümdür. Bu yüzden de üniversiteyi okuduğunuz şehrin sanayi ve üretim bakımından kalkınmış olması üniversitenin daha aktif bir mühendislik dalı oluşturmasına yol açacaktır. Sanayiden ve üretimden kendini sıyırmış, bağımsız bir üniversite olmayacağı için bu üniversitelerde kendinizi geliştirmeniz ve mezuniyet sonrasında iş bulmanız daha rahat olacaktır. Sizler için bu konuda tavsiye ettiğimiz birkaç üniversite ise şunlardır;

  1. ODTÜ
  2. İTÜ
  3. YTÜ
  4. Dokuz Eylül Üniversitesi
  5. Sakarya Üniversitesi
  6. Gaziantep Üniversitesi

Endüstri Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?

Endüstri mühendisleri teknik alanda çalışmasalar da bir firmanın beyni olarak görev yaparlar. Firmanın karı ve üretimde devamlılığı için bu pozisyondaki kişiye büyük bir iş düşmektedir. Bu yüzden de diğer mühendisliklere oranla bu mühendisliklerde başlangıç maaşları  1800 TL civarlarında olmaktadır. Ancak maaşların belirlenmesinde genellikle şirketin kimliği ve kurumsallığı önplana çıkmaktadır. Tecrübeli ve yetkin bir endüstri mühendisi ilerleyen süreçlerde 5000 TL’nin üstünde maaşlar karşılığında da çalışabilecektir.

Endüstri Mühendisliğinin Geleceği Parlak Mı?

Endüstri her ülke için büyük bir önem taşımakta ve özellikle Türkiye’de endüstriyel alanda birçok çalışma yapılmaktadır. Endüstride ilerlemek isteyen birçok firma ve şirket endüstri mühendislerine ihtiyaç duymaktadır. Devlet bünyesinde de bu mühendislik dalı için oldukça fazla destek sağlanmakta ve birçok firma için gereksinim şartı olarak gösterilmektedir. Bu yüzden de endüstri mühendisliği için iş bulmak ve çalışma koşulları açısından bakıldığı takdirde geleceği parlak bir meslek demek mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye