Evlenme Ödeneği (Çeyiz Parası) Nedir? Nasıl Alınır?
2024 yılı çeyiz parası ne kadar? Başvurular nasıl yapılır? Detaylar...
Evlenme Ödeneği (Çeyiz Parası) Nedir?
Evlenme ödeneği halk tabiriyle çeyiz parası evlenmeleri nedeniyle gelir veya aylıkları kesilen kız çocuklarına bir kereye mahsus olmak üzere verilen ödenektir. Evlenme ödenekleri yalnızca kız çocuklarına verilir. Evlendikleri erkek eşlerine verilmez.
Evlenme Ödeneği Nereden / Nasıl Alınır?
Evlenme ödeneği almaya hak kazanan kız çocukları, bu parayı alabilmek için en yakın SGK’ya giderek yazılı talepte bulunmaları gerekmektedir. Yazılı talepte bulunmayanlara çeyiz parası verilmez. Evlenmesinden dolayı daha önce aylık alıp aylıkları kesilen kıç çocuğu evlilik tarihinden itibaren 5 yıl içinde evlenme ödeneği almak için Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek yazılı talepte bulunması gerekmektedir. 5 yıl içinde SGK’dan çeyiz parası talep edilmezse bu hak zamanaşımına uğrar ve evlenme ödeneği hakkı düşer.
Evlenme Ödeneği (Çeyiz Parası) İsteme Dilekçesi
Çeyiz parası almak için SGK’ya gidip ilgili birimden evlenme ödeneği talep dilekçesini doldurup görevliye vermeniz gerekmektedir. Alttaki bağlantıya tıklayarak word dosyasının çıktısını alıp doldurarak en yakın SGK müdürlüğünden işleminizi yapabilirsiniz.
Çeyiz Parası İsteme Dilekçesini buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
2024 Çeyiz Parası Ne Kadar?
Evlendiğiniz tarihte almış olduğunuz gelir ve aylıkların 24 aylık tutarı kadardır. Yani evlenme ödeneği almış olduğunuz maaşın 2 yıllık toplam tutarı kadardır. Ek ödemeler evlenme ödeneği hesabına katılmaz.
Örneğin; evlendiğiniz ay 20.000 TL aylık almaktasınız. Evlendikten sonra aylığınız kesileceği için devlet tarafından size 2 yıllık bir ödeme yapılacaktır. Örnekteki gibi aylık aldığınızı varsayarsak toplamda 240.000 ₺ çeyiz parası alırsınız.
Evlenme Ödeneği Şartları
Halk tabiriyle çeyiz parası olarak bilinen evlenme ödeneği alabilmek için bazı şartlar bulunmakta. Çeyiz parası şartları şunlardır;
- Nikah memuru önünde resmi evlilik (İmam nikahı kabul edilmez.)
- SGK’ya yazılı talepte bulunma
- Kaç kere evlenirseniz evlenin yalnızca 1 kere çeyiz parası alabilirsiniz.
Evlenme Ödeneği Kaç Kere Alınabilir?
Evlenme ödeneğini yalnızca baba veya annesinden kalan maaşlardan faydalanan kız çocukları alabilmektedir. Evlenmeleri halinde bir kereye mahsus olmak üzere çeyiz parası alabilirler. Örneğin; evlendikten 5 yıl sonra boşanırsanız ve yeniden evlenirseniz bu durumda evlenme ödeneğinden faydalanamazsınız.
Bağ-Kur’lular (4B) Çeyiz Parası Alabilir mi?
1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası hükümleri gereğince Bağ-kur’luların yani kanunda şu an 4/B olarak geçen kişilerin hak sahiplerine de evlenme ödeneği verilmektedir. Yani Bağkurlular da çeyiz parası alabilir.
Evlenme Ödeneği Aldıktan Sonra Boşanırsanız Ne Olur?
Evlenme ödeneği aldıktan sonra SGK, tarafınıza 2 yıllık toplu ödeme yaptığı için boşanmanız durumunda evlilik tarihinden itibaren 2 yıl boyunca gelir veya aylık alamazsınız. Bu hüküm kesindir. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu evlendiğiniz için size 24 aylık (2 yıllık) gelirinizi toplu olarak peşin ödemiştir.
Boşandıktan sonra yeniden gelir/aylık almaya devam edebilmek için evlilik tarihi üzerinden 24 aylık süreyi tamamlamanız gerekmektedir. 24 ay geçtikten sonra evlenmeden önce aldığınız gibi aylık almaya devam edersiniz.
Evlenme Ödeneği Aldıktan Sonra Sigortalı Bir İşte Çalışma Durumu
Evlenme ödeneği aldıktan sonra boşanır veya sigortalı bir işte çalışmaya başlarsanız bu durum devam ettiği sürece tekrar gelir veya aylık alamazsınız. Eşinizden ayrılırsanız ve 24 ay geçtikten sonra yeniden gelir almaya hak kazanırsınız ancak bu durumda sigortalı bir işte çalışıyorsanız yine aylığınız kesilir. Bu halde gelir/aylık alabilmek için hem evlendikten sonra 24 ay geçmesi gerek hem de sigortalı bir işte çalışmamanız gerekmektedir.
Evlenme Ödeneği Alan Kişi 2 Yıldan Önce Boşanırsa Sağlık Yardımından Faydalanabilir mi?
Evlenme ödeneği alarak aylık almaktan çıkan kadınlar, evlendikten sonra 24 ay geçmeden boşanır veya eşleri ölürse 24 ay dolmadan her şartta gelir veya aylık alamazlar. Ancak Sosyal Sigortalar Kanunu sağlık konusunda bir esneklik getirmiştir. Söz konusu durumda olanlar tekrar gelir veya aylık alamasa da 2 yıllık sürede sağlıktan yararlanabilirler.
İçindekiler