Fırat Çakıroğlu’nun Katiline Verilecek Ceza Belli Oldu!
20 Şubat 2015 tarihinde Ege Üniversitesi kampüsü içinde terör örgütü PKK’nın şehir yapılanmasından sorumlu Sosyoloji bölümü öğrencisi Nurullah S. tarafından bıçaklanarak katledilen Tarih bölümü son sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu‘nun davası 2 yılı aşkın süredir devam etmekteydi.
2 yıllık süreçte davanın pek çok duruşması yapılmasına rağmen karar aşamasına 11 Temmuz 2017’de gelindi. Ancak mütalaada yapılan değişiklik sebebiyle davanın karar duruşması 18 Temmuz tarihine ertelendi. Milliyetçi Avukatlar Birliği, Ülkü Ocakları Genel Başkanı, MHP milletvekilleri ve kalabalık bir grubun İzmir Bayraklı Adliyesinde bulunurken yerel ve ulusal basın çalışanları da adliye önündeydi.
#ŞehitFıratÇakıroğlunaAdalet etiketiyle Twitter’da Türkiye gündemine girilirken twitter kullanıcıları Fırat Çakıroğlu cinayetinde katil dışında dönemin rektörü Candeğer Yılmaz başta olmak üzere okul yönetimi, terör örgütüne destek veren akademisyenlerin de cezalandırılmasını istedi.
FIRAT ÇAKIROĞLU’NUN KATİLİNE MÜEBBET HAPİS CEZASI!
18 Temmuz saat 11.00’de başlayan duruşma yaklaşık 5 saat sürdü. Fırat Çakıroğlu’nun katili Nurullah Semo’ya ağırlaştırılmış müebbet ve örgüte üyelikten 15 yıl hapis cezası verildi.
Duruşmadan notlar
* Katılanlar ve katılan/sanık avukatlarının esasa ilişkin diyecekleri alındı ve duruşmaya ara verildi.
* Ara sonrası duruşma tutuklu sanık ile diğer sanık müdafiilerin savunmaları ile devam etti.
* Katil Nurullah S. ifadesine “adaletsizlik olduğunu” iddia ederek başladı ve beni düşüncemden dolayı suçladınız diyerek devam etti.
* 12 kardeşinin olduğunu belirten katil yaklaşık yarım saattir konuşuyor ve bu süre zarfında Fırat Çakıroğlu’nu nasıl öldürdüğüne değinmedi. Uluslararası hukuktan bahsediyor!
* Hiçbir gelirim yok diyen katili 3 özel avukat savunuyor. Örgüt üyeliğinden yargılananların salonda toplam 22 avukatı var.
* Katilin 2.avukatı savunmasını tamamladı. Özetle “cinayeti biz işlemedik, kim işledi bilmiyoruz, beraat istiyoruz.” diyor.
* Katilin 3.avukatı “Bu olay G-20’de bile protesto yapılabilir.”diyor.
Fırat Çakıroğlu kimdir?
1 Ocak 1991 yılında Konya’nın Akşehir ilçesinde Fuat – Özlem çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. 5 sene Konya’da yaşadıktan sonra öğretmen annesinin tayini sebebiyle 6 sene Diyarbakır’da yaşadı ve ilkokulu Diyarbakır’da tamamladı. Sonrasında annesi öğretmen olarak Almanya’ya giderken ortaokulu Almanya’da; liseyi Akşehir’de tamamladı. Üniversite giriş sınavlarında Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü kazandı.
Tarih sevgisi, milli değerlere olan duyarlılığı, güler yüzlü oluşu ve arkadaşları tarafından sevilmesi onu kısa sürede Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi teşkilat başkanı olarak göreve geldi. Ege Üniversitesi içinde yapılanan terör örgütü sempatizanı öğrencilerin kampüsü PKK kampına çevirdiği, üniversiteyi boykot bahanesiyle ele geçirip öğrencilerin eğitim hakkını elinden aldığı bir dönemde görevini yürüten Fırat Çakıroğlu PKKlı öğrencilerin hedefine girdi. Ege Üniversitesi işgali haberi sonrasında Ülkücü öğrenciler yürüyüş düzenleyerek rektörlük binası önünde basın toplantısı düzenledi.
“Biz bu mücadeleyi 20 kişi de kalsak, 30 kişi de kalsak da bu vatan hainlerine karşı yürüteceğiz Allah’ın izniyle” diyerek konuşmasına son veren Çakıroğlu sonrasında da sosyal medyada hedef haline geldi.
Basın toplantısı videosu
Ege Üniversitesinde Atatürkçü Düşünce Topluluğu ve Ülkücü öğrencilerin düzenlediği bayrağa saygı yürüyüşü sonrasında PKK’lı grup Edebiyat Fakültesi önünde gruba taş ve soda şişeleriyle saldırmış ve olay sonrasında sosyal medyadada Ege’de Faşist Provokasyon Var isili sayfadan “O en öndeki beyaz gömlekli tarih 4. sınıf öğrencisi, sınavlara polis koruması eşliğinde giren reis Fırat Çakıroğlu’ndan da soracak hesabımız var!” diyerek tehdit edildi.
Fırat Çakıroğlu bu tehditten yaklaşık 4 ay sonra üniversite kampüsü içinde iki bacağı, kasık ve göğüs boşluğundan olmak üzere beş yerinden bıçaklanarak öldürüldü.
Savcı: Cinayet profesyonelce işlenmiş
Soruşturmayı yürüten savcı olayla ilgili hazırladığı iddianamede: “Maktülün vücudundaki bıçak darbelerinin sırası ve vurma noktaları, şüpheli Nurullah S.nin bu konuda daha önceden eğitim aldığına, profesyonelce davrandığı kamera kayıtlarında da gözlenmiştir” denildi. Adli tatil öncesi yapılan son duruşmada katil Nurullah S. hakkında kasten adam öldürme, örgüt adına suç işleme, örgüt üyeliği, yaralama suçlarından sorumlu tutulmuştu.
Ülkücü arkadaşları, üniversite hocaları ve babasının anlatımıyla hazırlanan Fırat Çakıroğlu belgeseli
“Fırat’ın 24 sene yaşayacağını bilsem yanımdan hiç ayırmazdım.” diyen bir baba…
Fırat Çakıroğlu’nun hedefi akademisyen olmaktı. Polis eşliğinde girilen sınavlara rağmen bölümünü derece yapan Fırat, bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisansa başlayacaktı. 26 Nisan 2014’te İlber Ortaylı’nın Tarih Şuuru Konferansına katılmış ve İlber hocaya da şu soruları yöneltmişti;
Fırat Çakıroğlu’nun şehadetinin ardından Ege Üniversitesi Teşkilat Başkanlığı görevine getirilen öğrenci Fırat’ın yarım kalan “Türkistan’da Yenileşme Hareketinin Öncüleri” isimli bitirme tezi konusunu tamamladı.
Fırat’a dair
Oysa, bedenler, beyinler ve sevdalar, bu toprağa gübre olabilir, iş ki çiçekler, her yıl yeniden büyüyebilsin…