Haberler

“Gazili Olmak Ayrıcalıktır” Sloganını Yalanlayan 8 Gerçek

“Gazili Olmak Ayrıcalıktır” Sloganını Yalanlayan 8 Gerçek

Üniversiteye kaydolmak için Ankara’ya gelen öğrenciler ilk önce afişlerde, üniversitenin dağıttığı eşantiyon ürünlerinde “Gazili Olmak Ayrıcalıktır” sloganıyla karşılaşırlar. Üniversiteli olmanın heyecanıyla ilk sene sosyal medya hesaplarında bu slogan paylaşılır. Aynı öğrenci ilerleyen senelerde üniversitenin bitmek bilmeyen sorunlarından bıkmış olacak ki aynı sloganın sonuna bir sitem belirtisi olarak ünlem işaretini yapıştırıverir. “Gazili Olmak Ayrıcalıktır!!!”

1. İLK İKİ HAFTA YEMEĞİN ÇIKMAMASI

Akademik takvime göre ders başlangıcı 15 Eylül 2014 olarak görünmesine rağmen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bugün itibariyle 9 gündür öğrencilere yemek çıkmamaktadır. Kahvaltının bile çıktığı çoğu üniversiteyi görmezden gelirsek  70.000’e yakın Gazi öğrencisi bir öğle yemeğini hak ediyor diye düşünüyoruz.

2. ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNİN BİLE İDRAK EDEMEDİĞİ BOLOGNA SÜRECİ

“Bologna ha geldi, bizi de vuracakmış …. Hoca öyle söyledi” derken geçen yıl üniversite konseyi “yalnızca 2013-2014 eğitim-öğretim yılında üniversiteye yerleşen öğrenciler süreçten faydalanacaktır” kararı aldı. Alttan dersi olan ve okulunu zamanında bitirmeye çalışan öğrenciler için bir hayal kırıklığı olsa da 2014-2015 eğitim öğretim yılının başlamasına sadece 1 hafta kala üniversite konseyi Bologna süreciyle ilgili tam 77 sayfalık bir açıklama yayınladı. Öğrencinin lehine olan bir karar olmasına rağmen derslerin başlamasına 1 hafta kala süreçle ilgili karar alınması kaosa sebep oldu. Öğretim görevlilerinden öğrencisine bir çok kişinin idrak edemediği sistemde karışıklığı önlemek adına yapılan “Bologna süreci bilgilendirme toplantısında” internet sitesinde yayınlanan 77 sayfalık açıklamanın aynısı yeniden yapıldı.


3. KANTİNLERDE SU VE ÇAY DIŞINDA SATIŞ YAPILMAMASI

Nedenini kimsenin bilmediği bir sebepten dolayı 6 aylık süreçte kantinlerden su ve çay dışında hiçbir satış yapılmadı. Öğrenci konseylerinin çabaları da sonuç vermeyince, öğrenciler kantinlerden su ve çay dışında hiçbir şey satın alamadı. Bu sene de bir değişiklik görünmüyor. Seyyar kantin kurulmasına rağmen kasadaki görevli “sistemde arıza var satış yapamıyoruz” demesi de aynı sorunun bu sene de devam edeceğini gösteriyor.

4. TOPLULUK ODALARININ KAPATILMASI

Öğrenci toplulukları üniversitelerin can damarıdır. Kimi zaman öğrenciler topluluklar vasıtasıyla bilgilendirilir, sosyal sorumluluk projeleri ve daha bir çok yardım projelerine öncülük eder. Fakat Gazi Üniversitesi’nde durum böyle değildir. Topluluk odaları 2013 yılının başında basit gerekçeler yüzünden kapatıldı. Bu sebeple çoğu topluluk öğrencileri toplantılarını okul dışındaki kafelerde yapmak zorunda kaldı. Öğrenciler tarafından toplanan yardım malzemeleri içinse üniversite, topluluklar için tek bir oda bile tahsis etmedi.

5. TOPLULUKLARA ETKİNLİK YAPMA YASAĞI

Geçen yıl Akademik Araştırmalar Topluluğu 27 Mayıs 1980’de şehit edilen dönemin Tekel ve Gümrük Bakanı Gün Sazak için “Anma etkinliği” düzenlemiş ve katılımcılar ayarlandıktan sonra üniversite yönetimi bu programı hiçbir gerekçe göstermeden iptal etmiştir. Buna benzer bir çok olay farklı toplulukların da başına gelmiştir.

6. TOPLULUKLARA HİBE YAPILMAMASI

Evet bu 3. Topluluk başlığı oldu canınız sıkıldı lakin anlatmadan olmaz. Yine geçen senenin başında üniversite yönetimi öğrenci topluluklarına 500.000 TL hibe edileceğini duyurdu. Bunun için tüm topluluk yöneticilerinden bir etkinlik tablosu oluşturulması ve her etkinlik için ne kadar ücret gerektiğinin de belirtilmesi istendi. 120’den fazla topluluk etkinlik tablosu oluşturarak gerekli işlemleri yaptı fakat yıl içinde yapılacak olan etkinliklerde programa davet edilen şahısların yol ücretleri, kalacak yer masrafları vs. sorun oldu.

Toplulukların ücretli etkinlik yapılmasına da izin verilmediği için bir çok topluluk yıl içinde hiç bir etkinlik yapamadı.

7. YAZ OKULU SORUNU

2 sene evvel üniversite konseyi “Gazi Üniversitesi’nde yaz okulu açılmayacak” kararı aldı. Bu sebeple bir çok öğrencinin okulu uzadı. Binlerce öğrenci üniversitede kurulan standlarda yaz okulunun geri gelmesi için imza atıp dilekçe yazsa da elle tutulur hiçbir sonuç alınamadı.

8. BAŞKA ÜNİVERSİTEDEN YAZ OKULUNDA DERS ALINAMAMASI

Yaz okulu kapandıktan sonra farklı üniversitelerden yaz okulunda ders alınamayacağı yönünde bir karar da alındı. 2014 yazında YÖK tüm üniversitelere yönerge göndererek yönergedeki kararı uygulamasını istedi. Bu karara göre yaz okulu açılmayan üniversitelerde öğrenciler, farklı üniversitelerden yaz okulu alabilecek. Fakat Gazi Üniversite yine öğrenci aleyhinde bir karar alarak  yalnızca ortalaması 3.00’ın üzerinde olan öğrenciler ya da 120 krediyi dolduran öğrenciler farklı üniversitelerin yaz okulundan ders alabilecek. Bu da yetmezmiş gibi 2013 ÖSYM verilerine göre yaz okulunu yalnızca Gazi Üniversitesi’nden yüksek puanlı üniversitelerden ders alınabilecek kararı aldı.

Tüm bu sorunlara rağmen üniversitemizi benimsiyor ve seviyoruz. Üniversite yönetiminden “Gazili Olmak Ayrıcalıktır” sloganının hakkını verecek adımlar atmasını bekliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye