Geleceği Parlak Olan Meslek Dalları
Günümüz çağında her geçen gün gelişen sektörler ve yeni meslek alanlarının oluşumu, birçok bilimde yeni alt dalların oluşmasına sebep oluyor. Bunun sonucunda ise yeni meslek dalları yavaş yavaş eğitim dünyamıza girerken, gelecekte bu mesleklere olan ilginin epey yüksek olacağı bekleniyor. Bu konumuzda geleceği parlak olan yeni meslek dallarından bahsedeceğiz ve iş alanlarını sizlere anlatacağız. İşte geleceği parlak olan yeni meslek dallarımız;
Avrupa Birliği İlişkileri Uzmanlığı: Türkiye’nin uzun yıllardır gündeminden düşmeyen AB protokolleri ve AB’ne uyum süreci konusunda birçok adım atılırken, bu adımları genişletmek ve bu alanda daha ileri adımlar atabilmek amacıyla ortaya çıkan ve şu anda mezunu bulunmayan bu bölüm, geleceğin en parlak meslekleri arasında yer alıyor. Devlet kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabilecek olan bu meslek dalı için aynı zamanda özel sektörlerde de ihtiyaç duyuluyor. Ülkemizde an itibariyle az sayıda üniversitede bulunan bu bölüm, şu anda oldukça kolay girilebilecek düşük puanlı bölümler arasında yer alıyor.
Genetik Mühendisliği: Ülkemizde ilk adı duyulduğunda oldukça yoğun bir talep gören ve rekor puanla alım yapan bu mühendislik dalı, günümüz itibariyle daha fazla üniversitede yer alırken, henüz ülkemizde tam olarak bir iş alanına sahip değildir. Ancak yurt dışında çalışabilme imkanına sahip olan bu mühendislik dalının, çok yakında Türkiye’de de gelişeceği ve yoğun ihtiyaç duyulacağı bir alan olması bekleniyor.
Otomotiv Mühendisliği: Türkiye her ne kadar kendisine ait olan bir otomotiv markasına sahip olmasa da otomotiv ihracatında dünyada 1 numaralı ülke konumunda yer alıyor. Türkiye’nin birçok noktasında yer alan yabancı ülkelere ait otomotiv markalarına ev sahipliği yapan Türkiye’de yoğun miktarda otomotiv mühendisine ihtiyaç duyulurken, bu mühendislik dalı henüz yeni oluşturuldu. Bu yüzden de rekabeti az, iş alanı oldukça geniş olan bir meslek olduğu için geleceğinin çok parlak olduğunu söyleyebiliriz.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği: Eğitim sistemimize yeni katılan mühendisliklerden biri olup çalışma alanı en geniş olan mühendisliklerden bir tanesi konumunda yer alıyor. Birçok alanda ihtiyaç duyulan ve teknoloji ağının vazgeçilmezi haline gelen bilgisayarlar ve programlar bu mühendislik dalının ilgi alanına giriyor. Bu mühendislik dalı birkaç senedir ülkemizde eğitime açılmış durumda ve ünlü birçok üniversitede de eğitime girmiş durumdadır.
Nükleer Enerji Mühendisliği: Ülkemizde Sinop ve Mersin’e kurulacağı belirtilen ve günümüzün en önemli alanlarından bir tanesi olan nükleer enerji sistemleri için ciddi manada bir işçi ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Bu sebeple eğitim sistemine eklenen geleceği parlak mesleklerden bir tanesi de nükleer enerji mühendisliği bölümüdür. Bu bölüm için oldukça geniş bir iş hacmi ve oldukça yüksek maaş meblağları olacağı düşünülürken, şu anda rekabetsiz bölümlerden bir tanesi olarak da görülüyor.