Sınavlar

Geometride Görsel Hafızayı Geliştirmek İçin Taktikler

Geometride Görsel Hafızayı Geliştirmek İçin Taktikler

Geometride bir soruya yaklaşım ve çözümüne ulaşma yolunda sadece temel bilgiler yeterli değildir. Bunun yanında pratik bir çözümleme becerisi ve görsel hafızada gereklidir. Görsel hafıza her insanda bulunan bir özelliktir. Ancak bu özellik kimi insanlarda etki gücü az kimi insanlarda da etki gücü oldukça güçlüdür. Fakat etki gücü az olan bir görsel hafızayı uyandırabilmek ve geliştirebilmek her birey için mümkün bir durumdur.

Bir kişi görsel hafızasının etkisini ne kadar güçlendirebilirse Geometride birçok sorunun çözümüne giden yolu görebilir, birçok geometri sorusunu işlem yapmaya gerek duymadan çözebilir. Peki bu görsel hafıza nasıl geliştirilir? İşte sizler için hazırladığımız görsel hafızayı geliştirme taktikleri;

Geometri sorularında görsel hafızanızı kullanabilmek için temelinizin iyi bir seviyede olması gerekir. Bu yüzden temel eksiğiniz var ise öncelikle temel çalışması yapınız. Temeliniz iyi ise taktiklerimizi uygulamaya başlayabilirsiniz.

Taktik 1: ‘’Kafadan İşlemle Test Çözme Pratiği’’

Bu taktiğimizde soruları kalemsiz bir şekilde çözmeniz gerekecektir. Başlangıç aşaması olarak seviyesi orta veya kolay olan testlerle bu taktik çalışmasına başlamanız yararlı olacaktır. Aktivitemizde elinizdeki kalemle hiçbir yere yazmadan sadece aklınızdan yapacağınız işlemlerle, süre sınırı olmadan soruları çözmelisiniz. Kaleminizi ise sadece sorunun cevabını işaretlemek için kullanmalısınız. Bu aktivite ilk süreçte sizlere eziyet gibi gelebilir. Baş ağrısı ve sıkıntı gibi problemler karşınıza çıkabilir. Ancak düzenli bir şekilde bunları uygulamanız sizlerin soruyu gördüğünüz anda yorumlama yeteneğini geliştirecek, kalemle işlem yapma gereksiniminizi azaltacak, işlemleri pratik bir şekilde yapabilmenizi sağlayacak ve sorularda ciddi manada hızlanmanıza katkı sağlayacaktır. Bu işlemi her konudan 3 ila 4 testlik uygulamanız yeterli olacaktır.

Taktik 2: ‘’Hafızayı etkin kılma aktiviteleri.’’

Taktik 1 ile kendinizi belirli bir düzeyde ilerlettikten sonra görsel hafızanızı etkin bir şekilde kullanabilmek için daha fazla şekilli soruların üzerine gidilmelidir. Özellikle Analatik Geometri ve 3 boyutlu koordinat düzlemine cisimler taşınmalı ve soruları bu şekilde düşünmelisiniz. Formül ezberlemek yerine her formülün mantığını kavramalı ve gidiş yolunu bilmelisiniz. Bu şekilde hafızanız etkin bir şekilde o konuyu ve şekilleri kavrayacaktır. Gördüğünüz anda soruda çözümleme mekanizmanız aktif olacaktır.

Taktik 3: ‘’Görmesi zor sorularla sınırları zorlayın.’’

Tüm taktikleri yaptıktan sonra artık Geometri ile hiçbir sıkıntınız kalmayacaktır. Bu süreçten sonra sınırları zorlamak ve Geometriden hiç soru kaçırmayacak seviyeye gelmek için Olimpiyat soruları veya isim yapmış kaynaklardan soruları çözebilir, bildiğiniz veya kendi geliştirdiğiniz sistemlerinizi bu sorulara uygulayarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye