Görevde Yükselme Sınavını Hangi Kurumlar Nasıl Yapmaktadır?
Görevde yükselme sınavını hangi kurumlar nasıl yapmaktadır?
Görevde yükselme sınavı genellikle kamu kurum ve kuruluşları, özel ve kamu bankaları, ciddi ciro ve bütçeye hâkim kamu yararına hizmet veren ( Telekom, Türkcell, Vodafone, Avea ) ve özelleştirme kapsamında satılan birçok kamu hizmeti veren kurumlarda (Elektrik dağıtım kurumları, Doğalgaz, Su Dağıtım kurumları) yapılmaktadır.
Görevde Yükselme Sınavı Nedir?
Görevde yükselme sınavı iki farklı şekilde ele alınmalıdır;
1* Bulunduğu kadrodan belli bir hizmet seviyesine göre bir üst kadroya yükselmek için yapılan sınavlardır. Örneğin bir mühendisin başmühendis olma, başmühendisin müdür olma, bir müdürün Daire başkanı olma gibi göre de yükselme ve makama çıkma durumlarında yapılan adil sınavlardır.
2* Görevde yükselme sınavı iş hayatı devam eden bir çalışanın lise, lisans, yüksek lisans veya doktora bitirmesi sonucu çalıştığı kurumda görev yükseltmesi için yapılır. Örneğin yardımcı hizmetler sınıfında çalışan bir lise mezunu memurun, mühendislik fakültesi bitirmişse, Teknik hizmetler sınıfına geçmesi için veya hukuk bitirmişse avukatlık hizmetler sınıfına geçmesi için gerekli yükselme sınavı durumudur.
Görevde yükseltme sınavı nasıl yapılır?
Görevde yükselme sınavı genellikle iki şekilde yapılır, bu sözlü ve yazılı sınav olmaktadır ancak yazılı sınav daha çok tercih edilmektedir.
1* Görevde yükseltme sınavı kurumların kendileri veya üniversiteler, MEB gibi eğitim kurumları aracılığı ile yaptığı sınavlardır. Genellikle 80 sorunun olduğu, 80 soruda matematik, tercih, vatandaşlık bilgisi ve mesleki sorular mevcuttur. Sınavda kontenjan sınırı yok ise geçme notu 70 olmaktadır. Kontenjan sınırı var ise en yüksek puandan başlayarak sıralama yapılır.
2* Görevde yükselme sınavının diğer türü sözlü sınavlar olup daha az tercih edilen ve genellikle kurum idari üst kademesinin yaptığı sözlü sınavlardır. Daha çok mülakat tarzı geçen sınavlar yazılı sınava göre biraz şüphe uyandırıcıdır.