Gümrük Muayene Memuru Nasıl Olunur?
Muayene memurluğu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında taşrada görev yapmayı gerektiren bir meslektir. Mesleğe giriş şartı olarak KPSS P3 puan türünden en az 70 almak gerekmektedir. Ancak 70 puan sembolik bir puandır. Genel olarak 80 üstü kapatmaktadır. Kurumun açmış olduğu mülakat sınavda 3 katı aday arasından başarılı olmanız gerekmektedir. Gümrük Muayene Memurluğu B Grubu mesleğidir.
Mülakatta KPSS’den almış olduğunuz puanın yarısı ve mülakat puanınızın yarısı alınıp memurluğa giriş puanınız belirlenmektedir. Mülakatta genel olarak mezun olduğunuz bölümle ilgili KPSS’ye yönelik olarak 5-10 arası soru sorulmaktadır. Örneğin uluslararası ilişkiler mezunu adaylara “Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini anlatınız” tarzında soru sorulmaktadır.
Mülakat sonrası kazananların listesi yayınlandıktan sonra kurum tarafından istenilen belgelerin teslimi, güvenlik soruşturması gibi nedenlerle 2 aya yakın bir süre beklenilmektedir. Ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı binasında muayene memurları için il tercihi yapılmaktadır. Burası memurluk aşamasının en önemli kısmıdır. Butona basıldıktan sonra atandığınız yer kura ile belirlenmektedir. Çeşme, Antalya, Ankara, Bursa, Samsun gibi yerlerde görevlendirme çıkabilirken Iğdır, Artvin, Hakkari, Şırnak gibi illere de atanabilirsiniz.
Atanma işlemi sona erdikten sonra bakanlığın tebligatı sonrası 15 gün içinde görev yerinizin bölge müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Adaylık süreci boyunca geçireceğiniz görev yerini müdürlük belirler. Yani atandığınız ilde aday memurluk yapmanız gerekmemektedir. Eğitimde temel memurluk eğitimi, gümrük mevzuatı, dış ticaret, kaçakçılık, gümrük tarife gibi derslerin eğitimi alınmaktadır. Ardından bu derslerden 60 geçme notu olan sınava tabi tutulursunuz. Ardından da Gümrük müdürlüğünde 6 aylık bir staj süresi bulunmaktadır. Staj sonrası başarılı olan adaylar muayene memuru kaşesi almaya hak kazanırlar.
Muayene memuru, ithalat ve ihracat malı için gerekli belge, evrak, yasal izinlerin denetimini yapan, mallara ilişkin tasfiye istatistik pozisyonunu belirleyen, malın fiziki muayenesini kontrol eden kişidir. Yaptığınız muayene sonucu ülke içine milyonlarca dolarlık malın giriş-çıkış izni söz konusudur. Taşrada ise direk müdür yardımcısına bağlı olarak çalışırsınız.
Muayene memurluğu öğrenmek, araştırmak, bilgilenmek, dış ticareti kısmen kontrol etmek, ülkeler arası meseleleri daha iyi anlamak, birçok önemli firma sahibini tanıma fırsatı tanıyan bir meslektir. Gümrüklerde rotasyon mevcuttur. Belli seneyi doldurduktan sonra farklı bölgeye tayininiz çıkmaktadır.
Muayene memurları diğer memurlara nazaran çok daha iyi maaş almaktadır. 2016 itibariyle 3.200-5.500 TL arası maaş almaktadırlar.