İİBF veya SBF okumalı mıyım?
Üniversite tercih aşamasında adayları en çok tereddüte düşüren konulardan biri de hangi üniversitede hangi bölümü seçmeliyim sorusudur. Bu videomuzda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Siyasal Bilgiler Fakültesinde bulunan bölümleri sırayla inceledikten sonra mezuniyet sonrası iş olanakları hakkında bilgiler vereceğiz.
İİBF ve SBF arasında bir fark var mı?
Öncelikle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Siyasal Bilgiler Fakültesi arasında bir farkın olmadığını bilmenizi istiyoruz. Her iki fakültede de aynı bölümler bulunmakla birlikte mezuniyet sonrası girilen KPSS’de mezun olduğunuz fakülte isminin bir önemi bulunmamaktadır.
Örneğin ODTÜ, Gazi, Hacettepe, Ege, Dokuz Eylül ve Kocaeli Üniversitesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi varken Ankara, İstanbul, Marmara ve Sakarya Üniversitesinde Siyasal Bilgiler Fakültesi bulunmaktadır.
Bu fakültelerde hangi bölümler bulunmakta?
1- Kamu yönetimi
2- İktisat
3- Maliye
4- İşletme
5- Ekonometri
6- Uluslararası İlişkiler
7- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
İİBF’de hangi bölümleri okumalıyım?
Bu noktada iki farklı ayrım yapmak doğru olur. İlk ayrımda bölümleri zorluk derecesine göre sıralayalım.
İİBF’nin sırasıyla en zor bölümleri
1- Ekonometri
2- İktisat
3- İşletme
4- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
5- Maliye
6- Uluslararası İlişkiler
7- Kamu Yönetimi
Üniversitelerin puanlarına baktığımız zaman en yüksek puanlı bölümler genellikle kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler ve iktisattır. Ekonometrinin taban puanı düşük olmasına rağmen fakültenin en zor bölümüdür.
Bir diğer ayrım ise bölümlerin sayısal ve sözel ağırlıklı olmalarıdır. Hangi alana yatkınlığınız varsa bölüm tercihinizi ona göre yapmalısınız.
Sayısal derslerin ağırlıklı olduğu bölümler
1- İktisat
2- Ekonometri
3- İşletme
Sözel derslerin ağırlıklı olduğu bölümler
1- Kamu yönetimi
2- Uluslararası ilişkiler
3- Maliye
4- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
iibf taban puanları linkinden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi & Siyasal Bilgiler Fakültesi bölümlerinin taban puanlarını görüntüleyebilirsiniz.
PEKİ GERÇEKTEN İİBF OKUMALI MISINIZ?
Ülkemizdeki üniversitelerin tamamına yakınında iktisadi ve idari bilimler fakültesi bulunmakla birlikte işsiz mezun sayısının 400 binin üzerinde olduğu bilinmektedir. İş olanakları ve istihdam oranı kötü olmamasına rağmen mezun sayısının yüksek olması fakültenin en büyük dezavantajıdır.
* Siyaset ve ekonomi gibi yorum gerektiren konulara ilgiliyseniz İİBF okumalısınız.
* Bakanlık ve bakanlık düzeyi kurumlarda müfettiş, uzman, denetmen olmak gibi bir hayaliniz varsa İİBF okumalısınız.
* Kısa dönem askerlik yapmak veya yalnızca üniversite mezunu olmak için İİBF tercih ediyorsanız kendi hayatınızdan 4 senenizi çaldığını unutmayın. Hayata 4 sene geç atılmakla birlikte, bölümünüzün size çok şey katmadığını çok geç öğreneceksiniz. Çünkü idealist bir öğrenci olmadığınız için ortalamanız yüksek olmayacak, yabancı dil öğrenmeyecek ve KPSS’ye dair hiçbir hazırlık yapmayacaksınız.
İİBF mezunlarının iş olanakları nelerdir?
ODTÜ ve Bilkent gibi isim yapmış üniversitelerden mezun olan adaylar çoğunlukla özel sektörde üst pozisyonlarda kolayca iş bulabilmektedir. Ancak yabancı dil benzeri yeteneğiniz olmadığı sürece diğer üniversitelerden mezun olmanız durumunda karşınıza iki farklı tercih çıkmaktadır.
1- AKADEMİSYEN OLMAK
Akademik kariyer yapmak her üniversite mezununun hayaliyken bu sürecin çetin olduğunu bilmelisiniz.
Akademisyen olmak isteyenler neler yapmalı?
1- Not ortalamanızı 3’ün üzerinde tutmalısınız.
2- ALES’ten en az 80 üstü puan almalısınız.
3- YDS’den en az 60 üstü puan almalısınız.
Bu 3 kriterin belli oranda ortalaması alındıktan sonra ortaya çıkan puan lisansüstü eğitiminizi belirleyecektir. Yüksek lisans, tez, doktora gibi aşamaların bulunduğu bu kariyer mesleğin maaşları da tatmin edici düzeydedir.
2- KPSS SONRASI MEMUR OLMAK
İİBF mezunları KPSS A Grubu sınavına girmektedir. Kendinizi dış çevreden soyutlayıp bir senenizi bu sınava ayırmakla birlikte bu süreçte günde en az 5 saat düzenli ders çalışmanız gerekmektedir.
KPSS A Grubu sınav konuları
Genel kültür genel yetenekte Türkçe, matematik, geometri, vatandaşlık, tarih, coğrafya ve güncel bilgilerden sorumluyken
A grubu sınavında İktisat, maliye, muhasebe, hukuk, işletme, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, ÇEKO gibi derslerden sorumlu olacaksınız.
40’ar sorudan sorumlu olduğunuz bu derslerin zorluğunu şu şekilde anlatabiliriz;
Yalnızca 40 sorunun çıktığı hukuk testinde Anayasa hukuku, idare hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku, ceza hukuku, idari yargı, icra-iflas hukuku, ticaret hukuku derslerinin tamamından sorumlu olacaksınız.
Yine 40 soruluk iktisat testinde mikro iktisat, makro iktisat, Türkiye ekonomisi, uluslararası iktisat gibi derslerin tamamından sorumlu olacaksınız.
Gözünüzün korktuğunu biliyorum ancak düzenli çalışarak bu süreci kayıpsız atlatabilir ve KPSS A Grubundan 85’in üzerinde puan alabilirsiniz.
KPSS’den puan aldıktan sonraki süreç nasıl işliyor?
Müfettiş, uzman, denetmen yardımcısı gibi üst düzey meslek mensubu olmak isteyen adaylar KPSS’den yüksek puan aldıktan sonra yıl içinde kurumların açtıkları sınavlara katılmaktadır. Bu sınavı da geçtikten sonra mülakatta da başarılı olan adaylar hayalindeki mesleğin sahibi olabilir.
KPSS A Grubu sürecinin kurum sınavlarıyla birlikte 2 yılı bulduğunu unutmayın.
Tıp alanı dışındaki hemen her bölümün kaderinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarıyla aynı olduğunu unutmayın. Bu yüzden yukarıdaki detaylı analize göre tercihinizi yapabilirsiniz.
Hepinize üniversite yaşantınızda başarılar diliyoruz.