IELTS Neden Kaldırıldı?
SYM’nin aldığı ani bir kararla eş değerliliği kaldırılan IELTS sınavı binlerce kişiyi mağdur etti. Sınavın kaldırılmasıyla binlerce insan mağdur olurken, ÖSYM’nin net olmayan açıklaması tepkileri daha da artırdı. Sosyal medyada ve internet üzerinden mesajlaşan çok sayıda kişinin ÖSYM’nin YDS sınavına da kayıt yaptırmadıkları öğrenildi.
CEMAATİ ENGELLEMEK İÇİN Mİ KALDIRILDI ?
ÖSYM’nin önceden haber vermeksizin yaptığı bu ani değişikliğinin ardından ortaya çok sayıda iddia ortaya atıldı.
17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrasında Gülen cemaati ve AKP arasında başlayan gerginlik birçok alanı etkilemeye devam ediyor. IELTS sınavı da bunlardan biri…
Bazı grupların, kişilerin belirli üniversitelerden IELTS puanlarını rahat bir şekilde aldığı bu kapsamda hızlı bir şekilde akademik kadrolara yerleştiği iddia ediliyor. Hatta bu durum o kadar olağan bir hale gelmiş ki, sahte puanlarla çok sayıda doçent ve profesör olma hakkı kazanan akademisyenin olduğu gelen iddialar arasında.
Olayın ayrıntıları ise hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah Gazetesi’nin yaptığı haberde gizli…
SABAH GAZETESİ’NİN IELTS HABERİ
29 Ocak 2014 tarihinde Sabah Gazetesi’nde “Paralel Sıçrama Tahtası: TÜBİTAK” başlığıyla verilen haberde, IELTS sınavlarıyla ilgili çarpıcı iddialara yer veriliyor.
İşte o iddialardan bazıları:
“Stratejik davalara bilirkişi hizmeti veren TÜBİTAK’ı 4 ayrı konuda masaya yatıran hükümet, çarpıcı usulsüzlükler saptadı Dil sınavlarında manipülasyonun yanı sıra paralel yapıya üye kişilerin 25′inde doçent 30 yaşında da profesör yapıldığı görüldü”
YABANCI DİL SINAVLARINDA ÖSYM’YE BY-PASS: ÖSYM’nin düzenlediği yabancı dil sınavlarında başarılı olamayanlar için “IELTS” sınavı kullanılmaya başlandı. İddialara göre; İngiltere merkezli yabancı dil seviye tespitindeMevlana, Melikşah, Turgut Özal ve Koza-İpek Üniversiteleri de sınav merkezi olarak hizmet veriyor. Paralel yapıya yakın akademisyen adayları bu üniversitelerde IELTS sınavlarına giriyor. ÖSYM’nin Yabancı Dil Sınavı’ndan 30-40 gibi düşük puan alan bazı adayların bu sınavlardan yüksek puanı aldıkları anlaşıldı.
UÇAN PROFESÖRLER: Son aşamada bilimsel yayınları yayımlanan adayların doçentliğinin kabulü için ÜAK’taki yapının harekete geçirildiği belirlendi. ÜAK bünyesinde bulunan ve ‘İmam’ olarak bilinen isimler, kendilerine yakın akademisyenlerden oluşturdukları bilimsel jürilerle, paralel adayların tezlerini jet hızıyla kabul ettiler. Paralel yapının sağladığı hızlı akademik çıkış, Türkiye’de profesörlük yaşını 30′a indirdi. 21 yaşında üniversiteyi bitiren adaylar 1.5 yıl yüksek lisans ve 3.5 yıl içinde doktora yaparak, 25-26 yaşında doçent, 30′lu yaşlarda profesörlüğe hak kazandı. ÜAK’a her yıl doçentlik için başvuru yapan ortalama 2 bin akademisyenden birçoğunun paralel yapı içerisinde “Uçan profesör” olacağı saptandı.”
PEKİ BUNDAN SONRA NE OLACAK
Son dönemde cemaat-hükümet savaşında AKP lehine yayınlarıyla bilinen Sabah Gazetesi’nin yaptığı haber IELTS’in planlı bir şekilde ve hükümetin talimatıyla kaldırıldığını ortaya koyuyor.
Ancak bu durum “filler ve çimenler” hikayesine benziyor. Eğer bu gibi sebeplerden dolayı aniden ve önceden haber vermeksizin kaldırılıyorsa binlerce mağdur insanın hakkı yenmiş oluyor. Ve olan yine vatandaşa oluyor.
Uluslar arası kabul görmüş bir sınav olan IELTS’in kaldırılmasının tek sebebi “yasadışı olaylar ve sahte puanlar” ise bu durum ortaya çıkarılmalıdır.
Ama bunun yerine doğrudan sınavın kaldırılması çözümden ziyade kriz anlamına geliyor.