Bölüm Tanıtımları

İİBF Okumalı mıyım?

LYS sonuçları yakında açıklanacak. Bu süreçte özellikle İİBF, SBF, İşletme ve İktisat Fakültesi okumalı mıyım? diyen öğrencilerin sorusuna cevap arayacağız.

Değerli arkadaşlar şuan ülkemizde mezun olduktan sonra garanti meslek yalnızca doktorluktur. Bu sebeple üniversite yaşantınız boyunca kendinizi geliştirmezseniz mezun olduğunuz zaman işsizler ordusuna katılırsınız. Örneğin ülkemizde on binlerce işsiz İİBF mezunu var. Ancak yine uzman yardımcısı, denetmen yardımcısı, müfettiş yardımcısı kadrolarına giren yine binlerce İİBF mezunu var. Demem o ki mezuniyet sonrası sınavlara çok iyi hazırlanmadığınız sürece memur olamazsınız. Özel sektörde çalışmak da isteyebilirsiniz. Bu da sıkça başvurulan bir yöntem zaten. Ancak özel sektörde firmaların sizi tercih etmesi için bir artınız olmalıdır. Okulu dereceyle bitirmek, iyi derecede yabancı dil biliyor olmak, bölümünüzle alakalı bilgisayar programını çok iyi biliyor olmak gibi artınız olmalınız.

Direk mezun olduktan sonraki sürece geçtiğimin farkındayım. Hemen başlangıç için İİBF’de var olan bölümler hakkında kısaca bilgi vereyim. İİBF ve SBF’nin en zor bölümü iktisat, işletme, ekonometri ve istatistiktir. Sayısal sevmeyen arkadaşların bu bölümleri seçmelerini önermiyorum. Sözel sevmeyen arkadaşlar da Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini tercih listesine almayabilir. Tabi bu yazdıkların üniversite bazında göreceli. Yani ODTÜ, Hacettepe, Gazi’de İİBF okumak zorken farklı şehirlerdeki İİBF bölümleri daha kolay olabiliyor.

Peki İİBF’de hangi bölüm okunmalıdır?
KPSS A Grubuna girip uzman yardımcılığı tarzı kadrolara girmek isteyenlere tavsiye bölümüm İktisattır. Çünkü bu bölümü bitiren adayların İktisat ve Maliye dersleri iyi oluyor ve KPSS’ye hazırlanan adaylardan birkaç adım önde oluyorlar. Yeri gelmişken KPSS’de İktisat, Maliye, Muhasebe, Hukuk, Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinden sorumlu olacaksınız.

Akademisyenlik düşünen arkadaşlarımız da olabilir. Onlara iki tavsiyem olacak. İlki 1.sınıftan itibaren ortalamanızı 3.00’ın üzerinde tutmanız ikincisi ise kesinlikle yabancı dil öğrenmeniz. Bunun için de YDS odaklı İngilizce çalışıp sınavdan 70+ puan almaya çalışmalısınız. Bir de akademisyenlik sürecinin çok uzun olduğunu hatırlatmak isterim. Yüksek lisans, doktora derken uzun bir süreç sizi bekliyor olacak.

Özel sektörde çalışmak isteyen arkadaşlar için de yabancı dil, ortalama, mezun olduğunuz üniversite ve referans önemlidir. İşe başvuru yapan adayların önüne geçmek için bu kriterleri sağlamanız gerekir.

Başlıktaki soruya dönecek olursak; İİBF okumalı mıyım?
Bu sorunun cevabını bilecek olan sizsiniz. Hedefleriniz varsa, öylesine okumak için okumuyorsanız İİBF tercih edilmesi gereken bir fakültedir. Ancak sadece üniversite mezunu olmak için İİBF’yi tercih eden adaylar 4 senelerini boşa harcayacaktır. Bunu yapan arkadaşlar hem hayata geç atılacak hem de elinde bir mesleği olmayacaktır.
Daha detaylı inceleme yapma fırsatı bulduğumuz diğer yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz; http://www.unibilgi.net/haberler/iibf-veya-sbf-okumali-miyim/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye