İl Göç Uzman Yardımcısı Nasıl Olunur?
A Grubu kadro olan İl Göç Uzman Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı Göç idaresine bağlı taşra teşkilatında görev yapmaktadır. Türkiye’nin her ilinde görev yapabilirler ancak genellikle sınır kapısının bulunduğu il ile yabancı uyruklu göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı illerde görev yapmaktadırlar.
İl Göç Uzman Yardımcılığı sınav sürecinden kısaca bahsetmek gerekirse öncelikle KPSS Lisans ve KPSS Alan sınavına girmek gerekmektedir. Çünkü İl Göç Uzman Yardımcılığı sınavına girebilmek için P-31, P-35, P-48, P-112 ve P-113 puan türlerinin birinden alım yapılacak sayıya bağlı olmak üzere belli bir puan almak zorundasınız. Alan sınavına girmeyen adayların yukarıda saydığımız puan türleri hesaplanmamaktadır. 2015 alımlarında taban puan 70 iken 2016 sınavında taban puan 80’di.
İl Göç Uzman Yardımcılığı sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kurumun internet sitesinde verilen ilan sonrasında taban puanın üzerinde puanı olan adaylar sınava girmek için başvuru yapmaktadır. İl Göç Uzman Yardımcılığı sınavına alım yapacak kişi sayısının 20 katı aday çağırılmaktadır. Örneğin 70 kişilik bir alım yapılacaksa sınava 1400 kişi girecektir. Sınavıysa 4 katı aday yani 280 kişi kazanacaktır. Sınavı geçen adaylar kurumun belirlediği tarihte sözlü mülakata çağrılacaktır. Mülakatı da geçen adaylar İl Göç Uzman Yardımcısı olarak göreve başlamaktadır.
Sınava girebilmek için P-31 puan türü hakkında kısa bir bilgi verelim. Sınava etki eden testlerin yüzdelik dilimleri şu şekildedir; % 20 Genel Yetenek, % 20 Genel Kültür, % 20 İktisat, % 10 Maliye, % 10 İstatistik, % 20 Kamu Yönetimi
İl Göç Uzman Yardımcılığı Konuları
* Tarih,
* Hukuk,
* Uluslararası İlişkiler,
* Mikro iktisat, makro iktisat, uluslararası iktisat,
* Maliye,
* İl Göç İdaresi Teşkilat Kanunu