Sağlık

İşsizlik Maaşı Nedir? Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

Her bireyin günlük yaşamda en çok korktuğu konulardan biri de işsiz kalmaktır. Günümüzün ekonomik faktörlerine bağlı olarak birçok insan işsiz kalıyor ve gelirleri kesilmiş oluyor. Fakat yapmak zorunda oldukları harcamaları ve ödemeleri gereken faturaları kesilmiyor. İşte bu durumda işsizlik maaşı bireyler için çok önemli bir konu haline geliyor.

İşsizlik Maaşı Nedir?

İşsizlik maaşı, işsiz kalan bireylerin yeni bir işi bulana kadar hayat standartlarını devam ettirmesine katkı sağlamak amacıyla devlet tarafından yapılan bir ödemedir. İşsizlik maaşı alabilmek için işten ayrılan kişilerin bazı şartları taşıması gerekmektedir.

İşsizlik Ödeneği Almanın Şartları

    • İşsizlik maaşına hak kazanmak için birinci şart işten, işveren tarafından çıkarılmanız veya İş kanunda belirtilen haklı fesih sebeplerinden biri ile işten çıkmanızdır. Yani işsiz kalmanızın sebebi kendi istek ve kusurunuz dışına olmalıdır. İşi kendiniz haklı bir sebep olmaksızın bırakırsanız işsizlik maaşı almaya hak kazanamayacaksınız.
    • Son 3 yıl içinde adınıza en az 600 gün sigorta bildirimi olmalıdır.
    • İşten ayrıldığınız tarihten önceki 120 günde kesintisiz olarak sigortalı olmanız gerekmektedir. Burada hemen açıklanması gereken bir husus sigortalı olmak sözü ile kastedilen çalıştığınız dönemde adınıza işsizlik sigortası primi ödenmesidir. Kısaca 4/A’lı olarak çalışmaktır. 4/B’li ve 4/C’li  veya stajyer olarak çalışan kişilerin işsizlik maaşından (ödeneğinden) faydalanması mümkün değildir.

İşsizlik maaşı almak için nereye başvuru yapılır?

İşsizlik maaşına başvurunuzu en yakın İŞ-KUR’un ilgili birimine giderek şahsen yapabilirsiniz. Ayrıca işsizlik maaşı başvurusu kurumun internet sitesi olan www.iskur.gov.tr adresinden de yapılabilmektedir.

İşsizlik maaşı almak için nasıl başvuru yapılır?

İşsizlik maaşı alabilmek için yukarıda belirtilen şartları taşımanız ve işten çıkarıldıktan sonra 30 gün içinde İŞ-KUR’a başvuru yapmanız gerekmektedir. Burada 30 günlük süreye dikkat edilmeli bu süre sonunda yapılan başvurular geç kalınan süre kadar işsizlik sigortasından eksik gün faydalanmaya sebep olur.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye