Bölüm Tanıtımları

Jeoloji Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Tercih kılavuzunda sıkça göze çarpan, alışılagelmeyen adıyla birçok insanda soru işaretleri oluşturan, birçok mühendislik dalına hizmet eden jeoloji mühendisliği, ülkemizde az sayıda üniversitede bulunan köklü bir mühendislik dalıdır.

Jeoloji Mühendisliği Taban Puanları bağlantısına tıklayarak üniversitelerin taban puan, tavan puan, kontenjan ve başarı sıralaması bilgilerine tablo halinde erişebilirsiniz.

Jeoloji Mühendisliği Nedir?

Jeoloji mühendisliğini tanımlamak için ilk olarak Jeolojinin ne demek olduğunu bilmek gerekmektedir. Jeoloji dünyanın ilk başlangıcından, günümüze kadar gelişinde oluşan değişimler ve bunlar sonucunda dünyadaki yapısal bozuklukları inceleyen bir bilim dalıdır. Jeoloji mühendisleri ise bu değişimler sonucunda projeler üreten ve diğer mühendislik dallarına destek veren bir mühendislik dalıdır. Petrol ve Doğalgaz mühendisliği, maden mühendisliği, inşaat mühendisliği ve bu gibi arazi bazlı işlemlerin yapılacağı yerlerde verimli bir çalışma elde etmek için Jeoloji mühendislerine ihtiyaç vardır.

Jeoloji Mühendisleri Ne İş Yapar?

Jeoloji mühendisleri arazi bazında petrol, doğalgaz ve maden gibi yer küre değişimleriyle oluşabilecek yararlı kaynakları bulmak için hesaplamalar yapar ve birçok işlem için çeşitli projeler üreterek bunları uygularlar. Buna ek olarak laboratuvar çalışmaları yaparak toprak incelemeleri ve analizi de yaparlar. Olası rezerve alanları için hesaplamalar, yer yüzündeki değişikliklere göre harita sistemleri, kentleşme, havalimanı, kara yolları ve barajlar için konum belirleme ve hammadde araştırmaları gibi konularda da görev alırlar.

Jeoloji Mühendisleri Nerelerde Çalışır?

Türkiye’de Jeoloji mühendisleri için çalışma alanları oldukça kısıtlı olup genellikle kamu kuruluşlarında çalışma imkanları sağlanmaktadır. Özel sektörde iş bulma olasılığı azken, kamu kuruluşlarına ise KPSS puanı ile atamalar gerçekleştirilebilmektedir. Sektörde çalışabilecek bazı kurumlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • MTA
  • TPAO
  • DSİ
  • Devlet Karayolları
  • YSİ Seramik ve Cam Fabrikaları
  • Deprem Araştırma Enstitürleri
  • ETİBANK
  • YOL-SU-ELEKTRİK KURUMU
  • Deprem Araştırma Enstitüsü
  • Özel Sektör (Genellikle cam ve seramik sektörlerine bağlı kurumlar)

Jeoloji Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?

Jeoloji mühendisleri için özelde iş imkanları kısıtlı olduğu için genellikle devlet kurumlarında görev alınabilmektedir. Devlet kurumlarında mühendisler için verilen maaşlar ise sabittir. Primler ve ek mesai ücretleri dışarıya çıkartıldığında net 3000 TL maaş alınabileceği ön görülmektedir. Özel sektör için iş bulunabildiği takdirde, şirketteki pozisyona göre 2000 ila 4000 TL arasında bir kazanç elde edebilmek mümkündür.

Jeoloji Mühendisliği İçin En İyi Üniversiteler Hangisidir?

Jeoloji mühendisliği için staj çok önemli bir zorunluluktur. Bir jeoloji mühendisinin mutlaka arazi ortamını eğitim sırasında tatması gerekir. En kolay staj bulma imkanını sağlayan, eğitimiyle dünyada ün salmış, Türkiye’nin en iyi iki üniversitesi de bu alanda öğrencilere kolaylık sağlamaktadır. Bu yüzden de başta ODTÜ, akabinde İTÜ olmak üzere bu iki üniversitede bu bölümü okuyabilirsiniz. Eğitim dillerinin İngilizce oluşu biraz zorlanmanıza sebep olabilir ancak size büyük oranda katkıda sağlayacaktır.

Jeoloji Mühendisliğinin Geleceği Parlak Mı?

Günümüz Türkiye’si göz önüne alındığında her ne kadar mezun veren sayısı az olan bir bölüm olsa da iş imkanı oldukça kısıtlı olan bu bölüm için geleceği pek parlak göremiyoruz. Devlette atanmak için açılan küçük kadrolarda, az sayıda insanla yarışarak yer bulmaya çalışacağınız bu bölümde, kendinizi geliştirebilirseniz belki yurt dışında iyi bir iş bulabilirsiniz. Onun dışında tek çareniz kamu sektörü…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye