Jinekomasti Tedavisi Kişi Özelinde Belirlenir
Erkeklerde farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen iyi huylu meme büyümesi jinekomasti olarak adlandırılır. Ülkemizde her üç erkekten birinin yaşadığı bir sağlık sorunu olan jinekomasti çözümsüz değildir. Temelde jinekomasti bir hastalıktan çok görünüş bozukluğu olarak kabul edilir. Genellikle ergenlik döneminde sık görülen jinekomasti bebeklik ve yaşlılık dönemlerinde de ortaya çıkabilir.
Ergenlik döneminde görülen jinekomasti genellikle herhangi bir tedavi uygulanması gerekmeksizin kendiliğinden geçer. Bununla birlikte belirli bir süre sonunda geçmemesi ve sorunun uzun süreli bir hale gelmesi tedavi uygulanması gerekliliğini doğurur. Jinekomasti her ne kadar bir sağlık sorunu olmasa da neden olduğu görünüm erkeklerde öz güven kaybı yaşanmasına neden olabilir. Bunun sonucunda kişi sosyal yaşamda kendini kısıtlayabilir. Sonuçta ciddi düzeyde psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.
Erkeklerde görülen meme büyümesinin altında yatan neden genellikle östrojen ve testosteron hormonlarının düzensizliği ya da dengesizliğidir. Kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen miktarının erkek vücudunda artması meme büyümesine neden olabilir. Jinekomasti hormon dengesindeki değişiklik dışında farklı nedenlerden de kaynaklanabilir.
Erkek bebeklerde, anneden hamilelik döneminde geçen östrojen hormonunun fazla olması yenidoğan döneminde meme büyümesine neden olabilir. Jinekomastinin geçici bir türü olan bu durum genellikle doğumu izleyen 2 ila 3 hafta sonra kendiliğinden kaybolur.
Ergenlik döneminde görülen jinekomastinin temelinde östrojen hormonu miktarındaki artış vardır. Bu tür vaalarda ortalama 6 ay ila 2 yıl arasında hastadaki jinekomastinin seyri izlenir.
Yetişkin erkeklerde yaşlanmaya bağlı olarak hormon dengesindeki bozulma sonucu genellikle 60 yaşından sonrq jinekomasti sorunuyla karşılaşılabilir. Bu etkenlere ilaveten prostat kanserinin tedavisi sürecinde kulanılan ilaçlar, prostat tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, bazı antidepresanlar ve anksiyete ilaçları, bazı kalp ve kemoterapi ilaçları, steroid ve androjenler, AIDS tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, bazı antibiyotikler ve ülser ilaçları erkeklerde meme büyümesine neden olabilen etkenler arasında yer alır.
Alkol ve uyuşturucu maddelerin kullanılması da vücuttaki hormon dengesinin bozulmasına ve jinekomasti sorunu yaşanmasına neden olabilir. Jinekomasti sorununa neden olan diğer etkenler arasında siroz, bazı tümörler, hipertiroidizm, böbrek ve kalp yetmezliğini de saymak mümkündür.
Jinekomasti Teşhisi Nasıl Koyulur?
Hastaya jinekomasti teşhisi koyulması noktasında ilk adım fiziki muayene uygulanmasıdır. Doktorlar bu aşamada elle teşhis koyabilirler. Jinekomasti hastalarına uygulanan fiziki muayene sırasında ele meme ucundan bir kütle gelir. İlk tanının koyulmasıyla birlikte jinekomastinin tam teşhisi için USG’den faydalanılır.
Pek çok hastada uygun görülen jinekomasti sorununun kendiliğinden düzelmesini beklemektir. Bununla birlikte 3 yıl sonunda jinekomasti sorunu kendiliğinden düzelme sağlanmazsa sorunun altında yatan neden araştırılmalıdır. Jinekomasti sorununun altında yatan nedenin tespit edilmesi sonucu uygun tedavi yöntemi belirlenir. Jinekomasti tedavisi kapsamında hasta özelinde birden fazla yöntem kullanılması tercih edilebilir.
Jinekomastinin başlangıç aşamasında olduğu durumlarda ilaç tedavisi uygulanır. Erkeklerde meme büyümesinin erken teşhis edilmesi durumunda hormon dengesizliğinin giderilmesini sağlayan ilaçların kullanılmasıyla etkili bir tedavi söz konusu olabilir. Jinekomasti tedavisi kapsamında testosteron replasmanı olarak da bilinen ilaçların kullanılması gündeme gelebilir. Söz konusu ilaçlar genellikle ileri yaş grubundaki erkeklerde görülen meme büyümesi sorununun tedavi edilmesini sağlar. Diğer yandan vücudundaki testosteron seviyesi çok düşük olan farklı yaş grubundaki hastalarda etkili sonuçlar alınması amacıyla da uygulanabilir.
Ağrılı ya da şiddetli jinekomasti vakalarında SERM olarak bilinen ilaçlar kullanılarak meme dokusunun azaltılması hedeflenir. Bazı vakalarda jinekomasti sorununun kesin bir şekilde çözümlenebilmesinin yolu cerrahi prosedürdür. Uygulanacak cerrahi prosedürün kapsamı hasta özelinde jinekomasti türüne göre değişiklik gösterebilir.
Eğer jinekomasti sert meme dokusundan kaynaklanıyorsa açık ameliyat yapılabilir. Jinekomastinin yalnızca yağ dokusundan kaynaklandığı durumlarda ise jinekomasti liposuction ile tedavi edilebilir. Meme büyümesi hem yağlanma hem sert meme dokusu nedeniyle ortaya çıktıysa açık ameliyatın liposuction ile kombine edilmesi gerekebilir. Deri fazlalığının neden olduğu jinekomasti sorununun tedavisinin gerçekleştirilmesi için cerrahi müdahaleden faydalanılır.
Liposuction Vücut Şekillendirme Amacıyla da Kullanılabilir
Bazı kişiler düzenli spor ve diyet yapsalar dahi vücutlarından uzaklaştıramadıkları yağ birikintilerine sahiptirler. İnatçı yağ birikintileri vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir. Etkili bir vücut şekillendirme yöntemi olan liposuction bölgesel yağ birikintilerinin giderilmesi için tercih edilebilecek en etkili yöntemlerden biri olsa da kilo verme yöntemi olduğu gibi yanlış bir kanıya kapılmamak gerekir.
Liposuction prosedüründe vücuttaki inatçı yağ birikintileri özel bir vakum ve kanüller yardımıyla bölgeden uzaklaştırılır. Liposuction temel olarak vücut kontürünün düzeltilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Liposuction uygulama yapılacak bölgenin büyüklüğüne ve bölgeden çıkarılacak yağ miktarına göre genel anestezi ya da lokal anestezi altında uygulanabilir.
Alanında uzmanlığı ve deneyimiyle ön plana çıkan Op. Dr. Evren İşçi liposuction ve diğer estetik cerrahi prosedürler konusundaki başarılarıyla dikkat çekmektedir. Hasta memnuniyetini ön planda tutan ve hastalarıyla açık bir iletişim tarzını benimseyen Op. Dr. Evren İşçi ile iletişime geçerek siz de tüm estetik cerrahi ve medikal estetik prosedürler hakkında bilgi alabilirsiniz.
İçindekiler