Katlamalı Harçlar Şubat Ayı Sonuna Ertelendi
6 Şubat 2014 tarihinde YÖK’ten yapılan açılamaya göre katlamalı üniversite harçları şubat ayı sonuna kadar ertelendi. Neden şubat ayı sonuna ertelendiğinin mantığınıysa öğrenciler anlamadı. Bütün üniversitelerde ders kayıtları şubat ayı sonuna kadar bitmiş oluyor. Yani erteleme haberine göre katlamalı harçlar 2015-2016 eğitim-öğretim yılına ertelenmiş oldu.
Katlamalı harç uygulamasının ertelenmesi alttan dersi olan ve okulu uzayan üniversite öğrencilerini sevindirdi. Sosyal medya üzerinden #katlamalıharcahayır hashtagıyla örgütlenen öğrenciler üniversite ve meclis önünde de eylem yaparak seslerini başbakana duyurmaya çalışmıştı. Bugün YÖK’ten yapılan açıklamada “Başbakanlıkça yapılan çalışma neticesinde üniversitelerde programlarını vaktinde bitiremeyen öğrencilerden ücret alımının şubat ayı sonuna kadar ertelenmesi için bir yazı gönderilmiştir” dendi.
Bütün öğrencileri zor durumda bırakacak katlamalı harç uygulaması nedir?
Katlamalı harç uygulaması üniversite programlarını vaktinde bitiremeyen yahut bir dersi 3 veya daha fazla alan öğrencilerin para ödemek zorunda kalmasıdır. Örneğin bir öğrenci bir dersi üçüncü kez alıyorsa ders ücretinin %50’sini; dördüncü kez alıyorsa ders ücretinin %100’ünü 5 ve daha fazla kez alıyorsa %300’ünü ödemek zorunda kalıyor. Hastalık, çalışma, dersin zorluğu vb. durumla karşılaşan öğrenciler için kabus olan katlamalı harç sistemi şimdilik askıya alınmış durumda fakat 2015-2016 eğitim-öğretim yılında neler olacağı şuan belirsiz. Sosyal medya üzerinden örgütlenen öğrenciler ise katlamalı harç sisteminin tamamen uygulamadan kalkması için paylaşım yapmaya devam ediyor.
Öğrenciler destek bulamamaktan şikayetçi
Birçok öğrenci akademisyenlere yapılan %35 zammı destekleyen tweet atmıştı. Bir çok mecradan da bunu dile getirdiler. Fakat öğrenciler katlamalı harç uygulamasında yalnız kalmaktan şikayetçi. Neredeyse hiçbir akademisyen sosyal medya üzerinden konuyla ilgili olumlu açıklama yapmadı. Milyonlarca üniversiteliyi ilgilendiren kararda öğrenciler kendi çabalarıyla seslerini duyurmaya çalıştı. Seçim arifesinde olmanın avantajıyla şimdilik katlamalı harç sistemi askıya alındı görünüyor.
Bir öğrencinin binlerce liralık ödeme yapacağı katlamalı harç sistemi 2012 yılında kaldırılan harçları mumla aratacak cinsten. Eğer katlamalı harç sistemi üniversitelerde uygulanmaya başlarsa birçok öğrenci harç ödeyemeceği için ders kaydı yapamayacak. Bu sebeple katlamalı harç sisteminin tamamiyle kalkması için sosyal medya ve imza kampanyasına destek vermeye devam etmeli. Yaklaşık bir aylık süreçte 20 bin kişi kampanyaya destek verdi. Bu da üniversite öğrencilerinin neredeyse %1’ine tekabül ediyor. Akademisyen ve halkın desteğini yanımıza almak şöyle dursun üniversite öğrencilerinin de %1’lik bir kısmı kampanyaya destek vermesi şaşırtıcı bir durum.