Kaymakamlık Sınavına Nasıl Çalışılmalı?
Kaymakamlık mesleği İİBF ve Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu adaylar için şüphesiz en gözde mesleklerden biri. Geçtiğimiz senelerde KPSS P-37 puan türüyle başvurabileceğiniz kaymakamlık sınavı için artık KPSS puanı şartı aranmıyor. İİBF ve SBF mezunu adaylar mezun olmak kaydıyla sınava başvurabilirler.
Kaymakamlık sınavının KPSS A Grubu sınavından daha dar konu kapsamı bulunmaktadır. A Grubunda ve sonrasında uzman yardımcılığı, müfettiş ve denetmen yardımcılığı kadrolarında Maliye, muhasebe, iktisat, hukuk derslerinin tamamından sorumlu olurken kaymakamlık sınavında daha az konuya çalışmış olacaksınız. Yalnız bilmenizi istediğim bir şey var; Kaymakamlık mesleği bir idealdir. Yıllarca Türkiye’nin en ücra ilçelerinde ülkemiz için koşuşturup duracaksınız. Her gittiğiniz yerde yeni insanlarla tanışacak onların sorunlarına çözüm arayacaksınız. Devletin bir temsilcisi olarak görev yaptığınız kutsal mesleği asla para için seçmemelisiniz. Eşinizin, çocuğunuzun tüm yaşamı sizinle geçecek. Kaldı ki kaymakamın maaşı uzman yardımcılarının maaşlarından çok fazla değil. Bu sebeple yalnızca kaymakamlık ülküsü olan adaylar bu sınava başvurmalıdır.
Sınav içeriğine gelelim.
Türkçe‘de genellikle imla, noktalama, atasözü gibi konulara ağırlık vermeniz yeterli olacaktır.
Atatürk İlke ve İnkilap Tarihi: YÖK’ün hazırlamış olduğu AİT kitabı ya da THEMİS’in inkılap tarihi kitabı yeterli olacaktır.
Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı: Tufan Samet hocanın Türkiye Ekonomisi kitabını almanızı tavsiye ederim. Bu konu için yeterli olacaktır.
Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları: AB ilerleme raporları ve AİHM yapısını bilmeniz 1 soruyu garantilemeniz demektir. Bununla birlikte AİHS ve BM İnsan Hakları metinlerine göz gezdirmelisiniz.
Anayasa Hukuku: Zehra Odyakmaz’ın Anayasa kitapçığını edinin. Çalışma yaparken mutlaka anayasaya bakın. Çalışmanız bittikten sonra mutlaka temel hak ve hürriyetler konusuna bakın. Hatta maddelerini ezberleyin. Hakların sınırlandırılması konusu da Anayasa Hukukunda önemlidir. ÖSYM sıkça sorar.
İdare Hukuku: Zehra Odyakmaz’ın İdare Hukuku kitabının yanında Ahmet Nohutçu’nun kitabı yeterli olacaktır.
Türkiye’nin idari yapısı: 5442 il idaresi kanunu, 5018’in cetvelleri olan eklere mutlaka bakın. Hangi kurum hangi cetvelde sayılmış ezberlemeye çalışın.
Mahalli İdareler: İl özel idaresi, Büyükşehir Belediye Kanunu, belediye ve köy temelli mevzuatlara çalışmanız faydalı olur.
5393 sayılı belediye kanunu,
5302 sayılı il özel idaresi kanunu,
5216 sayısı büyükşehir belediye kanunu,
442 sayılı köy kanunu ile birlikte belediyelerin, köylerin kurulması, kaldırılması, isimlerinin değiştirilmesi hususuna dikkat ediniz.
İktisat alanında ise mikro, makro gibi konuları bilmeniz gerekiyor. Örneğin normal mal, düşük mal, lüks malın gelir, ikame ve toplam etkilerini bilmeniz gerekiyor. Yine çarpan katsayılarını, denk bütçe çarpanının kaç olduğunu bilmelisiniz.
Sınava sağlam hazırlanırsanız mutlaka kazanırsınız. Sonuçta çalıştığınız zaman yarışan adaylardan bir eksiğiniz kalmayacaktır.