Sınavlar

KPSS Genel Kültür Derslerinde Başarının Anahtarı Olan 5 Metod

KPSS Genel Kültür Derslerinde Başarının Anahtarı Olan 5 Metod

KPSS sınavında standart sapması en yüksek olan alan herkesin en kolay yapabileceğini düşündüğü, fakat yapılabilmesi için yoğun anlamda bilgi gerektiren Genel Kültür kısmıdır. KPSS’de atanmak isteyen kişilerin Genel Kültür kısmına yoğun ve planlı bir şekilde çalışması gerekir. Aksi takdirde Genel Yetenek yüksek bir başarıya ulaşılsa dahi standart sapmada kendisini ön plana çıkartacak bir dereceyi elde edemeyebilir. Bu konumuzda KPSS Genel Kültür alanında başarıya ulaşmanın 5 önemli sırrını sizlerle paylaşacağız. İşte Genel Kültürde sizi başarıya götürecek 5 metodumuz;

‘’ Tarih dersi ezberlenerek öğrenilmez.’’

KPSS’ye çalışan adayların büyük bir kısmı Genel Kültür alanının en çok Tarih bölümünde sıkıntı çekerler. Çünkü Tarih dersinin bilgi odaklı soruları ve birçok bilginin harmanlanarak sorulması, kişiyi birçok konuda bilgi sahibi olmaya sevk eder. Memur adayları ise bu bilgi eksikliğini ezber yaparak aşmaya çalışır. Bu yöntem ise birçok kişide işe yaramaz.

KPSS’ye hazırlanan bir öğrencinin Tarih dersinde başarıya ulaşabilmek için mutlaka planlı çalışması ve değişik aktivitelerle çalışmasını desteklemesi gerekir. Örneğin Tarih dersinde bir konuyu not alarak çalışıp önemli kısımları not ederek çalıştıktan sonra, kendince bir özet aktivitesi yapmalıdır. Mesela bu aktivite boş bir resim kağıdına o dönemle ilgili tüm olayların kronolojik sıralamayla gerçekleşmesi yada resimlerle bu döneme ait önemli bilgiler aktarılmalıdır. Bir panoya yada duvarlara bu özetler asılmalı ve günübirlik bir göz atılmalıdır. Konuların çalışıldığı gün konuyla ilgili en az 2 kaynaktan soru çözülmelidir. Bu şekilde Tarih dersinde başarıya ulaşmanız kolaylaşacaktır. Bu sistem sizi Tarih’te sadece başarıya ulaştırmayacak, aynı zamanda Tarih dersini sizlere sevdirecektir.

‘’Coğrafya’da Türkiye haritasını iyi bilin.’’

ÖSYM’nin yaptığı YGS, LYS, KPSS ve daha birçok genel içerikli sınavda Coğrafya dersinden en çok soru Türkiye haritasına odaklı bir şekilde hazırlanmıştır. Bunun için geniş bir Türkiye Haritası edinebilir veya bizzat kendiniz bir harita çizebilirsiniz. Bu haritayı bölge bölge ayırıp iklim özelliklerini, yer şekillerini, sahip olduğu önemli akarsuları, ovaları, ekonomik özelliklerini, arazi yapısını kodlayarak geliştirebilirsiniz. Bu uygulama sizde bu bilgilerin kalıcı olmasını ve yavaş yavaş öğrenmenizi sağlayacaktır. Haritayı bir günde doldurmak yerine, zamana yaymanız sizler için daha kalıcı olacaktır. Haritayı sınav zamanına kadar günlük olarak göz gezdirmeniz bilgilerinizi sürekli taze kılacaktır.

‘’Yüksek soru sayısına sahip konulara öncelik verin.’’

KPSS’de uzun zamandır sorulan ve hala sorulmaya devam eden konular vardır. Bunları araştırarak, bu konuların üzerine gitmelisiniz. Hedefiniz bu konulardan soru kaçırmamak olmalıdır. Genellikle belirleyici bir soruda bu konulardan birisine konulduğundan dolayı bu konularda yapacağınız yüksek netler sizi binlerce kişinin önüne geçirecektir.

‘’Gündemi sıkı takip edin.’’

En az 1 sene öncesinden başlayarak gündemde büyük etki yaratan haberleri araştırmalı, interneti etkin kullanarak dünya çapında haber olmuş önemli kazaları veya haberleri araştırmalısınız. Özellikle siyasi olayları yakından takip etmelisiniz.

‘’Farklı yayınlardan deneme edinin.’’

Piyasadaki akademik yayınların birçoğu genellikle soru tarzı bakımından çok fazla kendini değiştirmemektedir. Bu yüzden de sürekli aynı tarzda soruları çözmemek için farklı yayınlardan denemeler edinmelisiniz. Özellikle Genel Kültürü kaliteli olan ve ÖSYM tarzına en yakın olan kaynakları araştırmalısınız. Saf bilgi ağırlıklı denemeler almamaya özen göstermeli, denemeleri alırken mutlaka kontrol edip almalısınız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye