KPSS Tarih Sorularına Nasıl Çalışılır
KPSS Tarih Sorularına Nasıl Çalışılır?
KPSS sınavlarında ister lisans, ister lise veya ön lisans 2014 yılına kadar 30 soru sorulurken 2014 yılı KPSS sınavlarında 27 tarih sorusu sorulmuştur. 27 Tarih sorusu dağlımı 9 soru Osmanlı Tarihi, 12 soru İnkılap Tarihi, 3 Soru Türk Devletleri ve 3 soruda Çağdaş Türk Dünyası hakkında olmuştur.
Peki, tarih sorularına nasıl hazırlanılmalıdır?
1* Tarih sorularına başlamadan önce konuyu mutlaka işlemeli, önemli kısımlar altı çizilerek dikkat çekilmeli, küçük tek satırlık notlar halinde hatırda kalıcı şifreleme ve kodlamalar yapılmalıdır. Örneğin Eski Türk devletlerinde valiye budun denmektedir. Kodlama da Vali- Budun diye iki kelimeli not almanız dahi hatırda kalacaktır.
2* Tarih soruları çözmeden önce der anlatım videolarını dinlemeli, yolculuklarda mp3 ses kayıtları ile ders anlatımlarını hafızanıza kazıyacak şekilde işitsel zekânızı kullanmalısınız.
3* Bazı Tarih kitaplarında konuya dikkat çekmek için hazırlanmış karikatürlere, bulmacalara ve oyunlara zaman ayırmalı onları çözme keyfini yaşarken pekiştirme ve öğrenme fırsatını yakalamış olursunuz.
4* Tarih sorularını çözerken mutlaka farklı farklı kaynaklardan sorular çözmeli, konuyu anlama ve öğrenme sonrası konu ile alakalı 100 lerce soru çözmelisiniz.
5* Çözülen sorular kontrol edilirken her sorudan akla kalan tek satırlık cümleyi not almalı, daha sonra boş zamanlarda o notları okumalısınız.
6* Tarih sorularını konu konu çözmenin yanı sıra her 3 günde 1 sadece tarih denemesi olarak 27 adet tarih deneme fasiküllerini çözmeli, bildiğiniz konuları tekrar etme şansını yakalamalısınız.
7* Tarih soruları çözerken mutlaka ama mutlaka soruları iyi okumalı, son satırda yazan siyah ve altı çizili vurguya dikkat etmelisiniz. Zira tarih sorularında hata yapanların % 80’ i bilmemekten ziyade soruyu yanlış okumaktan dolayı soruları yanış çözmektedirler.