Makine Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapabilir?
Makine Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapabilir?
Mühendislik Fakülteleri’nin en çok öğrenci yetiştirdikleri bölümlerden olan Makine Mühendisliği Bölümü’nde eğitimini tamamlayan öğrenciler, mezun olduktan sonra çeşitli alanlarda görev yapabilirler. Üniversite eğitimi sırasında 2. sınıfın sonunda Makine Mühendisleri, çeşitli alanlarda uzmanlaşmak için bölüm içerisinde farklı dallara ayrılır. İmalat, enerji, konstriksüyon gibi dallar arasında bir seçim yapan öğrencilerin dersleri de 3. ve 4. sınıfta değişecektir.
Bölümden mezun olan öğrenciler, özel sektörde veya devlete bağlı kurumlarda görev alabilirler. Devlet kurumlarına girmek isteyen mezun durumundaki öğrenciler, KPSS’ye girmek zorundadır. Ortalama her yıl 300 Makine Mühendisliği kontenjanı açılmaktadır. KPSS’de en yüksek puanı alan 300 kişiden birisi olabilirseniz, Karayolları, Devlet Demir Yolları, Su İşleri, Belediyeler, Elektrik İdareleri gibi kurumlar mühendis alımı yapmaktadır. Üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmek isteyen mezun öğrenciler ise ALES’e girmek durumundadır. Akademik Lisans Üstü Eğitim Programı olarak adlandırılan bu programa kayıt olabilmek için yeterli puanı alan öğrenciler, 2 yıl yüksek lisans, 3 veya 4 sene süre boyunca da doktora eğitimini tamamlamalıdır. Bu eğitimlerden sonra artık Üniversite bünyesinde araştırma görevlisi, ardından Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör unvanlarına sahip olabilirler. Makine Mühendisliği programından mezun olan öğrenciler, devlete veya bir kuruma bağlı kalmadan da çalışabilirler. Doğalgaz, Isı Yalıtım Sistemleri, Makine Parçaları, Talaşlı ve Talaşsız İmalat gibi alanlarda kendi iş yerlerini de kurabilirler.
Makine Mühendislerini birbirinden ayıran en önemli etmenler arasında yabancı dil bilgisi, iş tecrübesi, hangi üniversiteden mezun olduğu, bilgisayar programlarına ne kadar hakim olduğu gibi kriterler gelmektedir. Kendisini geliştiren, yalnızca teorik değil; pratik bilgiler ile donatılmış mühendisler, sektörde her zaman aranan mühendislerdir. Mezun mühendisler, bilgileri ve donanımlarına bağlı olarak 1.500 TL ile 20.000 TL arasında bir gelir elde edebilirler.