Bölüm Tanıtımları

Odyoloji Bölümü Tanıtımı

Odyoloji bireylerin işitme bozukluklarını ve denge sorunlarını belirleyip tedavi ve rehabilitasyonunu yapan spesifik bir alanı bulunan bilim dalıdır. Odyoloji tamamen insan odaklı bir bölümdür. Odyolog ise işitme ve işitme bozukluklarının tedavisi için hangi testlerin yapılacağı ve testler yapıldıktan sonra kişiye nasıl bir cihaz takılacağının kararı veren kişidir.

Odyoloji bölümü hangi puan türüyle alım yapmaktadır?
MF puan türüyle alım yapmaktadır.

Odyoloji bölümü kaç yıllıktır?
Odyoloji bölümü 4 yıllık bir bölümdür. (Hazırlık sınıfı hariç)

Odyoloji bölümü taban puanları 

Üniversite tercihi yaparken ÖSYM’nin güncel taban puan, kontenjan, tavan puan ve başarı sıralaması bilgilerine göz atmak gerek. Odyoloji Taban Puanları bağlantısını ziyaret ederek bir önceki yılın taban puanlarına bakabilirsiniz.

Vakıf üniversitelerinde ise tam burslu, %50 ve %25 burslu olmak üzere taban puanlar değişmektedir. En düşük puanlı Odyoloji bölümü Avrasya Üniversitesi 205 puan ile öğrenci alımı yapmıştır.

İlk mezunlarını 2015 yılında veren Odyoloji bölümü ülkemizde üniversite öğrencilerinin yeni gözdesi durumunda. Sağlıkla ilgili bir bölüm olduğu için odyoloji bölümünün iş imkanları da çok fazladır. Bölümle ilgili bilmeniz gerekenlere devam edecek olursak;

Odyoloji bölümünde öğrenciler hangi dersleri görüyor?
Odyoloji okuyan öğrenciler yalnızca bölümle alakalı temel dersleri almıyor. Örneğin Odyoloji’nin Pediyatrik Değerlendirilmesi, Odyoloji’de Tanımlama ve Yorumlama gibi dersler görülmektedir. Dersler teorik ve pratik olarak yürütülmektedir. Öğrenciler 4 yıllık eğitim hayatı boyunca staj, rapor, seminer, araştırma projeleri, sunum yapma gibi sorumlulukları bulunmaktadır. Bir Odyoloji bölümü öğrencisinin 4 yıl boyunca alacağı derslerden bazıları şunlardır: Anatomi, Fizyoloji, Genel Kimya, Anne ve Çocuk Beslenmesi, İşletme Yönetimi, Psikolojiye Giriş, Hastalıklarda Diyet Tedavisi, Besin Mikrobiyolojisi ve Besin Güvenliği, Mesleki Oryantasyon, Biyokimya, Beslenme İlkeleri

Odyoloji bölümünü seçmeyi düşünen öğrencilerin hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Göz-kulak, el-göz koordinasyonunun iyi olması gerekiyor. Bunun yanında sağlıkla alakalı olduğu için hastaların farklı tutumlarına karşı sabırlı olması gerek. Çünkü tüm sağlık alanlarında olduğu gibi Odyolog’a gelen hastalar da hastalığın verdiği acıyla birlikte davranışları normal olamayabiliyor.

Odyoloji bölümü çalışma alanları nelerdir?
Odyoloji bölümünün diğer sağlık bölümlerine oranla çalışma alanlarının daha geniş olduğunu söyleyebiliriz. KBB merkezlerinde, kamu ve özel hastanelerde çalışabilirsiniz. İşitme cihazı satış biriminde çalışabilirsiniz. Tercih danışmanlarından aldığımız bilgilere göre 2017 itibariyle 10 binin üzerinde Odyolog ihtiyacının olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca Odyoloji bölümü mezunları Pedagojik formasyon almaları halinde “İşitme Engelliler Öğretmenliği” de yapabilmektedir.

Odyoloji bölümü mezunları ne kadar maaş alıyor?
Bu çalıştığınız kuruma göre değişmektedir. Ancak en düşük maaş 3.500 TL civarındadır. Kamu-özel hastanelerde maaşınız artabilir veya azalabilir.

Odyoloji bölümü tanıtım videosu

YouTube video

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye