Öğrenme Stilleri
Öğrenme hayatımız boyunca bitmeyecek bir eylemdir. Sınavlar, sosyal yaşam, iş hayatı, eğitim hayatı vs. birçok açılımı olabilir. Bunların hepsi bize sürekli olarak bir şeyler öğretir. Öğrendiğimiz her şey hayatımıza başka başka yerlerde artılar katar. Sınavlarda, işimizde kademe atlamamızda.. Sosyal ortamlarda satılacak bilgiler diye bir kavram boşuna çıkmadı arkadaş ortamında bile bunu gösterebiliyoruz. Hepimizin karakterinin farklı olduğunu varsayarsak öğrenme stillerimiz de farklı oluyor elbet.
Peki öğrenme stilleri nedir?
Dunn&Dunn öğrenme stili modelini ele alacağız.
Dr. Rita Dunn ve Dr. Kenneth Dunn tarafından 1967 yılında ortaya konulan Dunn&Dunn öğrenme stili modeli 3 farklı öğrenme yönteminden bahsediyor.
Bu modele göre 3 farklı öğrenme stili vardır. Görsel öğrenme stili, işitsel öğrenme stili, kinestetik öğrenme stili.
Görsel Öğrenme Stili
Bu öğrenme stilinde; görerek, gözlem yaparak ve okuyarak öğrenme baskındır. Görsel slaytlar, tablolar, harita, gazete gibi materyaller görsel öğrenme stiline sahip kişilere hitap eder.
Okuyarak ve yazarak çok daha iyi öğrenirler. Duydukları çok fazla hafızalarında yer etmez. Yazılı olmayan bilgileri fark etmeyebilirler. Çalışmalarını verimli kılmak için özet notlar çıkarmalılar.
İşitsel Öğrenme Stili
Dinleyerek, duyarak öğrenme stilidir. Kişi daha çok üzerine konuşarak ve tartışarak daha iyi öğrenir. Diğer bireylere göre çok daha konuşkandırlar diyebiliriz. Bireysel olmaktan çok yanında bir arkadaşı ile konu üzerine konuşarak öğrenmeyi tercih ederler.
İşitsel öğrenme stiline sahip kişilere; seminerler, ses kayıtları, müzik vb. materyaller daha çok hitap eder.
Kinestetik (Dokunsal) Öğrenme Stili
Bu öğrenme stilinde; dokunarak ve uygulayarak öğrenme hakimdir. Diğer bireylere göre çok daha hareketli olurlar. Sıkılgan yapıya sahiptirler. Sporla ilgilenmeyi çok severler. Gezerek, görerek ve katılım sağlayarak öğrenmeyi çok severler.
Kinestetik öğrenme stiline sahip kişilerin proje ödevleri olacak ve uygulamalı derslere yönelmesinde fayda var.
Sevgili arkadaşlar herkesin başarılı olacağı öğrenme stili farklıdır. Açıkladığımız stillerde, birden fazlasına da sahip olabilirsiniz. Daha başarılı olmak için stilimizi fark etmek bizi ileriye taşıyabilir. Kendimizi gözlemleyelim ve keşfedelim.