SınavlarÜniversite
Online Eğitimin Hayatımızdaki Yeri
Covid-19 ile birlikte online eğitim çok daha fazla hayatımıza girmeye başladı. Bu süreçte online eğitimin birçok artısını ve eksisini gördük.
Daha öncesinde okullarda sadece Türk Edebiyatı, Bilgisayar dersleri gibi lisede de görmüş olduğumuz dersler online olabiliyordu. Çok da aşina olduğumuz bir durum değildi aslında. 2020 Mart ayından bu yana baya alışmıştık derken vakaların azalmasıyla okullar açıldı tekrar çok büyük adaptasyon sorunları yaşadık. Yeni varyantlar akın akın gelmeye başlarken kulağımız online eğitim tekrar gelecek mi gelmeyecek mi sorusunda.
Online Eğitimin Artıları
- En büyük artısı fiziki ortamda olmadığı için sınırsız kontenjan sunulabilmesidir.
- Daha geniş kitleye ulaşılabilir.
- Yer ve zaman fark etmeksizin eğitime katılabiliriz.
- Her şeye dijital yollardan ulaşabileceğimiz için eğitim giderlerimiz azalır.
- Dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan öğrenci ve eğitimciler aralarında etkili iletişim kurma fırsatımız doğar.
- Eğitimde kalitemiz artar, teknolojik gelişmeler sayesinde daha hızlı transfer sağlayabiliriz.
- Geleneksel eğitim uygulamalarındaki aksaklıkları giderici yeni seçenekler yaratılabilir.
- Fiziki imkanlara erişemiyorsak, bunun dışındaysak eğitim olanağı yaratan yeni modeller oluşturabiliriz.
Online Eğitimin Eksileri
- Bazılarımızın gerekli olanaklara erişememesi (örneğin bilgisayar).
- İletişim yöntemlerindeki değişikliğin olumsuz etkileri (daha önce bir hocanın kapısını tıklatıp soru sorabilirken online eğitimde mail ile mi ulaşsam mesaj mı atsam vs. problemleri işimizi uzatabilir. Hocaların tepkilerini ölçmek bazen zordur.:))
- Altyapı değişiklikleri eğitim planlarımızı doğrudan etkileyebilir.
- Öğrenme sürecinde önemli görülen yüz yüze etkileşim ortam ve olanaklarımız kısıtlanır.
- Derslerdeki eksilerin yanında yüz yüze eğitim sırasında çok daha aktif bir sosyal hayatımız oluyor ders aralarında, ders çıkışında birçok aktivite yapabiliyoruz insanlarla daha çok iletişim kurma fırsatımız oluyor online eğitim sosyalleşmemizi de biraz kısıtlayabiliyor.
- Öğrenme sürecinde karşılaştığımız öğrenme güçlükleri anında çözülemeyebilir ve bu durum sınavlarda, ödevlerde problem yaratabilir.
- Kendi kendimize çalışma alışkanlığı edinemediysek çalışma planlamamızda zorluk yaşayabiliriz, çalışma alışkanlığımızı fiziksel ortam çok fazla etkiler birçoğumuz evde çalışamıyor olabiliriz yanımızda bir öğretmen şart gibi düşünebiliriz.
- Laboratuvar, atölye gibi uygulama ağırlıklı derslerin işlenmesindeki sınırlılıklar nedeniyle yeterince öğrenemeyebiliriz bu tarz derslerde uygulamalı gördüğümüz zaman çok daha etkili olur.
Sizce online eğitim tekrar gelmeli mi ne düşünüyorsunuz?
Bizim ülkede eğitim online olmamalı. Ne ünideki hocalara erişebiliyoruz ne sisteme her ders ayrı sorunlarla aksaklıklarla başlıyor, hocalar sınavlar hatalı geçse bile umursamıyor, mailere dönmüyor, online eğitimi eğitim gibi değil bizler için herşey kolaymış gibi acısını çıkarmaya bakıyorlar. Online eğitim gelmemeli.