Bölüm Tanıtımları

Otomotiv Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Otomotiv Mühendisliği Nedir?

Makine mühendisliğinin alt dalı olarak işlenen, ülkemizde  2005 yılında ilk olarak Hacettepe Üniversitesi üzerinde ana bilim dalı olarak hizmete giren Otomotiv mühendisliği, kara taşıtları üzerine uzmanlaştırılmış öğrenciler yetiştirilen bir bölümdür.

Otomotiv Mühendisliği Taban Puanları bağlantısına tıklayarak üniversitelerin taban puan, tavan puan, kontenjan ve başarı sıralaması bilgilerine tablo halinde erişebilirsiniz.

Otomotiv Mühendisleri Ne İş Yapar?

Otomotiv mühendisleri otobüs, kamyon, araba ve motor gibi birçok kara taşıtı için planlama, parça denetimleri, parça üretimi, sistem gereksinim analizleri ve araba üretimi gibi konularda aktif olarak çalışmaktadır. Ülkemizde yan sanayi ve onarım çalışmaları ağırlıklı olduğundan genellikle sistem gereksinim analizleri ve sistem onarımı üzerine mühendisler çalıştırılmaktadır. Alanında uzmanlaşmış ve yeterli deneyimi göstermiş otomotiv mühendisleri ise idari alanlarda görev alabilmekte ve diğer mühendisliklerinde yönetimini üstlenebilmektedir.

Otomotiv Mühendisleri Nerede Çalışırlar?

Otomotiv mühendisleri yedek parça fabrikalarında, ünlü otomobil markalarında, taşıt sanayisinde, araç bakım ve onarım tesislerinde ve makine mühendislerinin çalışabildiği bazı kuruluşlarda çalışabilmektedirler.

Otomotiv Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?

Otomotiv mühendisleri için çalıştıkları alan ve üstlendikleri görevlere göre maaşlar değişiklik gösterebilmektedir. Ünlü bir araba markası için çalışan kişilerin genellikle 2000 TL’lik maaşlarla işe başladıkları, gösterdiği gelişim ve sağladığı projelerle kazandığı yetkinlikle maaşlarında artış olabileceği belirtilmektedir. Günümüzde 6000 TL’nin üzerinde kazanan otomotiv mühendisleri de bulunmaktadır.

Otomotiv Mühendisliği Puan Türü ve Eğitim Süresi Ne Kadardır?

Otomotiv mühendisliği, diğer tüm mühendislikler gibi MF-4 puanı ile öğrenci almakta ve 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. MF-4 puanına meslek lisesinin otomotiv bölümlerinden mezun öğrenciler için ek puanlar gelmekte ve birçok devlet üniversitesi bu mühendislik için M.T.O.K kontenjanı açmaktadır.

Otomotiv Mühendisliğinde En İyi Üniversiteler Hangisidir?

Otomotiv mühendisliği denilince akla hiç kuşkusuz 2 üniversite gelmektedir. İlk olarak tavsiyemiz Hacettepe Üniversitesidir. Bu üniversite otomotiv mühendisliğinin kurucu üniversitesi olmuş, alanındaki en iyi hocalarıyla dikkat çekmiştir. Üniversitesinin ismi zaten birçok mühendislik ile duyulurken, Türkiye’nin lider birçok otomotiv firması tarafından da desteklenmektedir.

Diğer bir üniversite ise araba sanayisi ile Türkiye’nin en geniş pazarına sahip Bursa’da bulunan Uludağ Üniversitesi’dir. Bolca staj şansı ve çok sayıda araba firmasının desteğini içerisinde bulunan bu üniversite, otomotiv mühendisleri için oldukça avantajlı bir konumda yer almaktadır. Eğitimi de konumuna oranla oldukça kalitelidir.

Otomotiv Mühendisliğinin Geleceği Parlak Mı?

Otomotiv mühendisliği esasında kara taşıtları planlaması ve üretimi konusunda uzmanlaştırılmış kişilerdir. Ancak ülkemiz otomotiv konusunda yedek parça ve sanayi olarak çok iyi bir yerde olsa da üretim konusunda oldukça eksiktir. Ülkemize yararı konusundan bu mühendislere ciddi manada ihtiyaç duyulmaktadır ancak şu anda gelecek olarak düşünüldüğünde bu mühendislerin kendi işlerinde çalışma olasılığı biraz azdır. Ancak bu mühendislik dalı için açıkta kalma olasılığı, Türkiye’nin taşıt sanayisindeki konumu düşünüldüğünde oldukça azdır. Bu yüzden de geleceği parlak bir meslek olarak görebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye