Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Tanıtımı
MF puan türüyle öğrenci alımı yapan ve ülkemizde az sayıda üniversitede bulunan Petrol ve Doğalgaz mühendisliği, birçok öğrencinin merak ettiği bölümler arasında yer alıyor. Bu konumuzda sizlere bu bölüm hakkında detaylı bilgiler aktararak kafanızdaki sorulara yanıt verecek ve üniversite tercihlerinizde sizlere yön göstereceğiz;
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Nedir?
Petrol ve doğalgaz kaynaklarıyla ilgili eğitim alan, bu yakıt türlerinin çıkarıldığı yerlerin tespitinde ve çıkarılmasında görev alan, teknik açıdan işçileri yönlendirme ve yakıt miktarında verimi sağlamakla görevli mühendisler yetiştiren bir programdır.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Taban Puanları bağlantısına tıklayarak üniversitelerin taban puan, tavan puan, kontenjan ve başarı sıralaması bilgilerine tablo halinde erişebilirsiniz.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisleri Ne İş Yapar?
- Çalıştıkları firmalar adına bölgesel araştırmalara, belirli komisyonlarla giderek yeni doğalgaz ve petrol kaynakları arar.
- Çalışma alanları için gerekli önlem ve araç-gereçlerin denetimini sağlar.
- Petrol çıkartılmasının ardından gerekli kimyasal adımlar için saptamalar ve uygulamalar yapar.
- Petrolün daha verimli olması açısında yeni geliştirmeler ve çeşitli metotlar uygular.
- Petrol ve doğalgazın nakil işlemleri için çalışmaları yürütür.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisleri Nerede Çalışır?
Türkiye’de petrol ve doğalgaz üretimi için yeterli rezerve bulunamadığı için bu mühendislik dalı için elverişli bir çalışma ortamı bulunmamaktadır. Ancak Türkiye’deki belli başlı firmalarda iş bulabilmek mümkündür. Bunun dışında ise genellikle yurtdışı tabanlı firmalarda ve yurtdışında iş bulma imkanı daha geniş olacaktır. Bu yüzden de mavi diplomaya sahip üniversitelerden eğitim almaya özen gösterilmelidir. Yani kısaca özetlemek gerekirse bu mühendislik programından mezun olan kişilerin çalışılabileceği yerler şu şekildedir;
- Türkiye Petrolleri
- Petrol İşleri Genel Müdürlüğü
- Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı
- BOTAŞ
- Özel Petrol Şirketleri (Yasal olarak Türkiye Petrollerine bağlı olarak hizmet veren)
- Yabancı Ülkelerin Petrol Şirketleri
Petrol ve Doğalgaz Mühendislerinin Çalışma Ortamı ve Koşulları Nasıldır?
Bu mühendisliğin en zorlu yanı ise çalışma ortamıdır. Genellikle doğal mekanlarda ve açık arazilerde, mevsim fark etmeksizin çalışmak zorunda kalınabilmektedir. Bunların yanı sıra petrol ve doğalgaz çıkarma işlemleri belirli periyotlar arasında yapılabilmektedir. Bu yüzden de belirli periyotlarda aralıksız olarak çalışmak zorunda kalabilir, kimi zaman 2-3 ay boyunca evinizden uzak bir bölgede görev yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bunların yanı sıra iş ve tatilleriniz belirli olmamaktadır. Eğer ki araştırmalar sonucu yeni bir yer keşfedilirse derhal görev almanız gerekecektir.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği İçin En İyi Üniversiteler Hangisidir?
Şu anda 6 üniversitenin mühendislik programında yer alan bu bölüm için en iyi üniversiteler hiç kuşkusuz Türkiye’nin en iyi mühendislerini yetiştiren İTÜ ve ODTÜ’dür. Fakat ODTÜ, eğitimi ve imkanları açısından İTÜ’ye oranla bu bölümde daha yetkindir. Akademisyen kadrosuyla dikkat çeken ODTÜ, bu alanda uzmanlaşmış birçok akademisyeni de yetiştirmiştir.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?
Bu mühendislikten mezun olan kişiler devlete bağlı şirketlerde ve kamu kuruluşlarında görev aldığı takdirde 5000 TL civarlarında bir ücret alabilmektedir. Yurtdışı görevlerinde bu ücretler artış gösterebilmektedir. Özel sektörde, devlet sektörüne oranla daha yüksek maaşlar verilmektedir. Ancak bu şirketlerde sıkça seyahat etme zorunlulukları da gözlenmektedir. Maaşlar ise 7000-10000 TL civarlarında olabilmektedir. Ancak bu şirketlerde gelirler iş periyoduna göre de olabilmektedir.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliğinin Geleceği Var Mı?
Şu an için bu mühendislik dalı dünyanın en değerli madenlerini araştırıyor. Uzmanlar bir süre sonra bu kaynakların biteceğini ön görse de bu alanda yetkin olan bu kişilerin işsiz kalacağını pek düşünmüyoruz. Ancak yurtdışında çalışmaya yönelik sıkıntısı olmayan, yabancı dil konusunda kendini geliştirebilen, düzensiz çalışmaya elverişli kişiler için bu mesleği önü açık diyebiliriz.