Pokemon Go Oyun İncelemesi
90’larda çocuk olanların çok iyi bildiği bir çizgi film, taso ve kartlar 2016 temmuz ayında “Pokemon go” adıyla sanal aleme taşındı. Aslında sanal alem denmez çünkü oyun sanal ile gerçekliği birleştiyor. Şuan App store ve Google Play’de sunulan oyunlar arasında tartışmasız ilk sıraya yerleşen oyunun bir çok dezavantajı bulunuyor. Esasen bu incelemede oyunu eleştirmek istiyorum.
Pokemon go dezavantajları
1* Oyunun Google Play ve App Store’da olmaması. Oyunu kendi isteğimizle bile yükleyemiyoruz. Özellikle İphone kullanıcılarına Pokemon go oyununu yüklediklerinde 20 levelden başlamaları gerekiyor. Apple kimliğindeki ülkeyi değiştirme, kredi kartı onaylama bu işlem olmazsa Hipstore’den pokemon go indirmeye çalışma gerçekten bir zulüm.
2* Güncellemenin otomatik yapılmaması. Aslında birinci maddedeki sorun oyuna güncelleme gelmesiyle daha da karmaşık bir hal alıyor. Güncellemeyi görebilmek için oyunu silip tekrar yüklemek gerekiyor.
3* Oyun hesabının her an kapanma ihtimali. Sonuç olarak oyunu oynayan kullanıcıların oyunu anormal yollarla indirmesi sebebiyle oyundaki hesabın silinmesi söz konusu olabilir. Oyunu oynayan arkadaşlar tarafından sıkça bu konu tartışılmaktadır.
4* Hilenin önlenememesi. Yıllardır Counter Strike, Knight Online vb. oyunlar oynadım. Hemen her oyunda bir hile oluyorken Pokemon go oyununda da hileli hesapların bulunması kısa sürede oyundan kopmaların habercisi gibi görünüyor.
5* Bağımlılık yapması. Deneme amaçlı yaklaşık bir saat süren uğraşı sonrasında 31 temmuz tarihinde oyunu yükledim. Sadece 1 günde 10 level oldum. Oyunun şuanki güncellemesinde hayvan yakalamaktan başka çok fazla amacı yok. Buna rağmen üçlü pokestop alanları 24 saat dolu oluyor. Örneğin Ankara Kurtuluş Parkı ve Güvenpark’ta gece saatlerine kadar oyun oynanıyor.
6* Telefon pilinin ömrünün çabuk tükenmesi. %100 dolu şarjla oyuna başlanmasıyla yaklaşık 2 saatte telefonun şarjı bitmektedir.
7* Ekstra masraflara yol açması. Oyun içindeki shop’u kullanmak dışında oyuna başlayanların büyük çoğunluğu power bank alıyor. Bununla birlikte oyun çok fazla internet yemese de sürekli oynayınca internet paketi aşılıyor.
Pokemon go bağımlılığı uzun süreçte ülkemizde çok daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu yüzden oyun bilinçli bir şekilde oynanmalıdır.