Sağlık İdaresi Bölüm Tanıtımı
Sınav maratonunun yavaşça sona gelinmesi ile birlikte bir yandan tercih ve meslek seçimleri heyecanı başladı. Öğrenciler, sınav sonuçlarının ardından nereleri tercih edeceği ve hangi meslek seçimlerinin uygun olduğu yönünde araştırmalar yapmaya başlıyor. Genellikle günümüzde birçok öğrencide karşılaştığımız KPSS puanı düşük olan mesleklerin seçildiğini gözlemliyoruz.
KPSS puanı düşük olan meslekleri seçtiğiniz zaman birkaç yıl içerisinde eğitim ve öğretimden sıkılabilirsiniz. Bunun yerine hayalini kurduğunuz ve sevdiğiniz meslekleri tercih etmelisiniz. Tercih döneminde dikkatli ve araştırmacı bir öğrenci olmanız gerektiğini unutmayın.
Sağlık alanına ilgili arkadaşların araştırması gereken bölümlerden bir tanesi ise Sağlık İdaresi bölümüdür. Sağlık İdaresi bölümü hayalini kurduğunuz ve kendinize en uygun iş sahasını bulabileceğiniz bir meslek olabilir.
Sağlık İdaresi Bölümü
Sağlık kurum ve kuruluşlarına üst düzey eleman yetiştirilmek için açılan bir bölümdür. Sağlık kuruluşlarında müdür, hastaların yatak ihtiyacı ve önümüzdeki yıllarda yatak ihtiyacının hesaplanması, bireyler için çeşitli organizasyonların düzenlenmesi, bütçe hazırlanması, hasta bakım ücretlerinin planlanması ve giderilmesi, personel eksikliğinin belirlenmesi ve eksikliğinin giderilmesi vb. işlerle ilgilenir.
Sağlık kuruluşlarında üst düzey işleri yönetebilmek için bu programdan mezun olan öğrenciler ön plandadır. Sağlık kuruluşlarının yönetim birimlerinde çalışabilmeniz için bu bölümden mezun olup, kendinizi her gün geliştirmelisiniz.
Sağlık İdaresi Bölümünde Bulunan Dersler Nelerdir?
Sağlık İdaresi bölümü dört yıllık bir bölüm dört yıl içerisinde;
- Genel İşletme,
- Maliyet ve Hastane Muhasebesi,
- Hukuk, İşletme Hukuku, İdare Hukuk ve Sağlık Hukuku,
- Ekonomi,
- Biyoistatistik,
- Sağlık Hizmetleri Yönetimi vb. derslerini görür.
Sağlık İdaresi Bölümü Hangi Puan Türü İle Alım Yapıyor?
Ülkemizde birçok üniversite de yer alan bu bölüm EA puan türü ile alım yapmaktadır. Bu bölümde öğrencilere duyulan ihtiyaç her geçen gün arttığı için puan ve kontenjan açılmaktadır.
Sağlık İdaresi Taban Puanları bağlantısına tıklayarak üniversitelerin taban puan, tavan puan, kontenjan ve başarı sıralaması bilgilerine tablo halinde erişebilirsiniz.
Sağlık İdaresi Bölümünde Gereken Nitelikler Nelerdir?
Bu bölüme kayıt olacak öğrencilerin bazı özellikleri taşıması gerekir. Özellikler ise;
- İletişim becerileri yüksek,
- Konuşma diline hakim ve kitap okumayı seven,
- Psikoloji, sosyoloji ve ekonomi konularına meraklı,
- Sabırlı, anlayışlı, hoş görülü ve soğukkanlı,
- Sağlık personelleri ile iyi bir şekilde iletişim kurabilmeli,
- Kendine güvenen, karar verme gücü yüksek ve ikna gücü yüksek kişiler olmalıdır.
Sağlık İdaresi Bölümü Mezunları Nerede Çalışır?
Bu bölümden mezun olan kişiler “Sağlık Yöneticisi” unvanını alır. Kamu veya özel sektörde hastanelerin “Yönetim” konumunda işlerini sürdürmektedir. Son yıllarda yeni çıkan bir meslek olduğu için insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Kıbrıs üniversitelerinin tanıtımlarını izledim. Sanki Amerika’daki okulların tanıtımı yapılıyor. Kıbrıs’a gittim ve birçoğunu canlı canlı gördüm. Gerçekten de alakası yok