Sınavlar

SGK Denetmen Yardımcısı Alım İlanı (9.Promosyon)

Sosyal Güvenlik Kurumu 300 İİBF, 100 İstatistik, Aktüerya ve Matematik Mezunu olmak üzere toplamda 400 Denetmen Yardımcı alımı için ilana çıktı. Öncelikle zorlu süreçte emeğinizin karşılığını alabilmenizi ümit ediyorum. 9.Promosyon SGK Denetmen Yardımcılığı alımında bilmeniz gerekenleri 8.Promosyonda mülakata katılan bir aday olarak sizlere süreci uzun uzadıya anlatmaya çalışacağım.

Yeni alım ilanında başvuru formunda dikkatimi çeken konu “kurumca açılan giriş sınavlarında 2 defadan fazla başarısız olmak” maddesi oldu. Daha önceki ilanlarda sanırım bu ibare yoktu. İlan detaylarına geçmeden önce kafanıza takılan tüm soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Öncelikle 9.Promosyon denetmen yardımcılığı ilanına ilişkin bilgileri yazalım;

  • İİBF mezunları için başvuru puan türü: P23, P42
  • İstatistik, matematik, aktüerya mezunları için puan türü: P13
  • Sınava başvuru için P13, P23 ve P42 puan türlerinden en az 70 puan almanız gereklidir.
  • Başvurular 17-31 Temmuz tarihleri arasında https://uyg.sgk.gov.tr/kdsinavbasvuru/AnaSayfa.do bu bağlantı üzerinden yapılacaktır.
  • SGK Denetmen Yardımcılığı giriş sınavı 18-29 Eylül 2017 tarihleri arasında Ankara’da yapılacaktır.
  • Giriş sınavı yalnızca sözlü mülakat ile olacaktır.
  • Kurumca açılan giriş sınavlarında iki defadan fazla başarısız olmamak, 35 yaşını doldurmamış olmak

8.Promosyon süreci hakkında genel bilgiler
SGK 8.promosyon için 23 Aralık 2016 tarihinde ilana çıktı. Mülakatlar 13-24 Şubat tarihleri arasında Ankara’da yapıldı. Mülakat sonuçları ise 6 Haziran 2017’de açıklandı. Yani ilanla mülakat sonuçları arasında yaklaşık 5,5 aylık bir zaman var. 9 promosyon mülakat sonuçları da tahminen 2018 Ocak ayı içerisinde açıklanır. İlanın önce gelmesi yıl içinde ikinci alımın habercisi gibi duruyor. Yine de 10.promosyon ilanı gelene kadar duyumlara inanmamanızı tavsiye ediyorum.

8.promosyonda 300 İİBF, 100 İstatistik mezunu alımı oldu. 4 katı aday mülakat için başvuruda bulundu. Yani 1200 İİBF mezunu mülakata katılmaya hak kazandı. Bu süreçte sınav geçerliliği 2 yıl olduğu için 2015 ve 2016 KPSS puanıyla başvuru yapıldı. İİBF mezunları P-113 puanıyla başvuru yaparken mülakata katılmaya hak kazanan son İİBF’linin puanı 82.19 sıralaması da tahminen 1800-1900 arası. 

İstatistik mezunları ise P-111 puanı ile sınava başvuru yaptı ve mülakata 4 katı aday yani 400 kişi başvurması gerekirken başvuru sayısı 362’de kaldı. İstatistik mezunları için yapılan başvuruda mülakata katılmaya hak kazanan son adayın puanı 75.02

9.Promosyon kaç puanla kapatır?
Artık yeni promosyonda puanlar değil sıralama önemli olacak. 2016 KPSS puanının 1 sene geçerli olması ve puan türlerinin değişmesi ilk kez KPSS’ye girecek adaylar için büyük avantaj olurken 2016’da KPSS’den yüksek puan alan adaylar için dezavantaj oldu. Yeni alımda KPSS puanları sıfırlandığı için yalnızca 2017 puanıyla alım yapılacak. Bu da geçmiş alımlardaki sıralamalardan daha farklı bir sıralama ile karşı karşıya kalacağımızın habercisi. Son alımda 2015 ve 2016 KPSS puanları geçerliydi. 300 kişilik bir alımda 1200 kişi mülakata girmeye hak kazanmış ve son adayın sıralaması da 1800-1900 arasındaydı.

9.Promosyon denetmen yardımcılığı İİBF alımında da 1200 aday mülakata girecek. Son adayın sıralamasının 1800-2000 arası olmasını bekliyorum. Şuan 2017 puanı olup da denetmen yardımcılığı ve daha iyi bir pozisyonu kazanan 500+ kişi bulunuyor. Bu adaylar denetmenlik için başvuru yapmayacaktır. Bu da 1200 kişilik alımda sıralama 2000’lere kadar gelecektir.

Güncel düzenleme: 9.promosyonda İİBF için son adayın puanı 84.28; istatistik alımında son adayın puanı 72.36 oldu. İİBF alımında iki puan türünün kullanılması taban puanı 2 puan yükseltmiş görülüyor. Şahsi fikrim SGK ile alakası olmayan P23 puanıyla alımların bir sonraki ilanda durdurulması gerekiyor.

Başvuru yaparken P-23 ve P-42 puan türü ayrımı
P-23 puan türünde belirleyici olan testler muhasebe ve işletmeyken P-42 puan türünde ÇEKO. SGK Denetmen Yardımcılığına başvuru yaparken P23 ve P42 puan türlerinden hangisi en yüksekse o puan türüyle başvuru yapmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse P-23 puanınız 85 ve sıralamanız 1200; P-42 puanınız 84 sıralamanız 900 ise P-23 puanıyla başvuru yapacaksınız. Sıralamaların başvuru esnasında bir önemi yok. Puan bazlı sıralama olacaktır.

SGK Denetmen Yardımcılığına kimler başvuru yapabilir?
En az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarının hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, bankacılık, sigortacılık fakülte, yüksekokul veya bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olan adaylar 300 kişilik alım için P-23 ve P-42 puan türüyle başvuru yapabilir.

En az 4 yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının matematik, istatistik ve aktüerya bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olan adaylar 100 kişilik alım için P-13 puan türüyle başvuru yapabilir.

SGK Denetmen Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı ve Müfettiş Yardımcılığı için Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler (ÇEKO) dersinin önemi
Sonraki alımlarda SGK’da A Grubu memurluğu düşünen adaylar da bu yazıya denk gelirse onlar için de kısa bir öneride bulunmak istiyorum. Puan türlerinin değişmesiyle ÇEKO testinin önemi arttı. %30 test ağırlığı çok fazla. ÇEKO’dan 20+ net ile ortalama alan ve GK-GY neti P-42 puan türünde sizi istediğiniz sıralamaya girmenizi sağlayacaktır. A Kadro Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler konu anlatımlı kitabını alıp sınava 1 ay kala 2 kez bitirmeniz yeterlidir.

P-42 puan türü test ağırlıkları

  • Genel Kültür %10
  • Genel Yetenek %10
  • Hukuk %20
  • Maliye %15
  • İktisat %15
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler %30 

SGK Denetmen Yardımcılığı mülakat süreci

8.promosyonda mülakat sonuçları yaklaşık 100 gün sonra açıklandı. 7. promosyonda da yanlış hatırlamıyorsam 70 gün sürdü. Bu süreçte sabırlı olmanızı tavsiye ediyorum. Mülakata girdikten sonra süreci takip edip strese girmek yerine normal çalışmanıza devam edin.

Mülakat Ankara’da İİBF alımı için 3 farklı komisyonda yapıldı. 2 komisyon SGK’nın Balgat’ta yapılan binasında yapılırken 1 komisyon Sıhhiye’de yapıldı. Mülakat yaklaşık 5 dakika sürüyor. Alım ilanında mülakat konuları şu şekilde;

  • Maliye: Maliye teorisi (kamu gelir ve giderleri, kamu borçları ve bütçesi). Maliye politikası. Vergi hukuku ve Türk vergi sistemi
  • İktisat: İktisat teorisi (Mikro iktisat, Makro iktisat ve İktisadi analiz). İktisat politikası. Para teorisi ve politikası. Uluslararası iktisat. Türkiye ekonomisi ve Güncel ekonomik sorunlar.
  • Hukuk: Anayasa hukuku. Medeni hukuk (aile hukuku ve miras hukuku hariç). Borçlar hukuku. Ticaret hukuku (ticari işletme hukuku, şirketler hukuku ve kıymetli evrak hukuku). İdare hukuku ve idari yargılama usul hukuku. İş ve sosyal güvenlik hukuku.
  • Muhasebe: Genel muhasebe. Mali tablolar analizi

Her bölüm mezununa farklı sorular soruluyor. Ayrıca mezun olduğu bölümle alakalı sorular ve genel kültür soruları da gelmektedir. Örneğin kamu yönetimi mezununa “Devlet eseri kime aittir?, Eflatun kimdir?, Siyaset bilimi nedir?” tarzında sorular gelmekte.

Komisyon karşısında rahat olun demeyeceğim. Çünkü gerçekten rahat olmak çok zor. Heyecanlı olun ancak kendinizi kontrol edebilmeyi öğrenin. Evde karşınızda komisyon varmış gibi kendinize soru sorup cevap verin. Zira soruya verdiğiniz cevap kadar cevabı nasıl verdiğiniz de önemlidir. Sesinizin titrememesi ve heyecanınızı yenmek adına derin nefes alın. Komisyonda genellikle 5-6 kişi bulunuyor. Tamamı soru sormuyor. Sorulara başlamadan önce kendinizi tanıtıyorsunuz. Sonrasında anne, baba ve kardeşler hakkında sizden kısa bilgi vermeniz isteniyor. Herkese farklı sayıda soru soruluyor. 1 soru soran komisyon da var 10 soru soran komisyon da. Mülakat ortalama 5 dakika sürüyor. Sizler için bölüm bölüm mülakat sorularını derledim. Umarım faydalı olur. Hepinizin hakkında hayırlısı olsun.

SGK Denetmen Yardımcılığı Mülakat Soruları (Kamu Yönetimi)
SGK Denetmen Yardımcılığı Mülakat Soruları (işletme)
SGK Denetmen Yardımcılığı Mülakat Soruları (Maliye)
SGK Denetmen Yardımcılığı Mülakat Soruları (iktisat)
SGK Denetmen Yardımcılığı Mülakat Soruları (Uluslararası İlişkiler)
SGK Denetmen Yardımcılığı Mülakat Soruları (ÇEKO)

İlgili Makaleler

19 Yorum

  1. Merhaba, kusura bakmayın yalnızca İİBF sorularına ulaşabildim. Başarılar.

  2. Geçmişte çıkan istatistik sorularını yayınlamamışsınız.Matematik aktüerya ve istatistik kısmından mülakata girecek biri olarak o sorulara ulaşma şansım yok mu?:(

  3. @Fatma hanım P-13 sıralamanızdan bahsediyorum. 100 kişilik alımda mülakata 400 kişi katılacak. Başvuru için taban puan 70. İstatistik için net bir tahmin yapmam mümkün değil çünkü alanınıza çok yabancıyım. Aktüerya, istatistik ve matematik mezunları başvuracak. Tahminen ilk 400-500’deki 50-100 kadar arkadaş başvuru yapmayacaktır. Bu yüzden P-13 sıralaması 500 olan arkadaşın mülakat için şansı var.

    Branş sıralamasından kastetmeye çalıştığınız P-13 değil mi?

  4. @Fatma merhaba, 8.promosyon alımında yanlış hatırlamıyorsam taban puan 75’di. 100 kişilik alıma 400 kişi başvurması gerekirken başvuru 360’da kaldı. Bu sefer 400’den fazla başvuru olacaktır. Puan bazlı düşünmemek gerek zira sistem değişti, 2016 puanları geçerli olmayacak. P-13 sıralaması 500’e kadar olanların mülakat için şansı olacağını düşünüyorum. Başarılar.

  5. @Tolgahan merhaba. Net bir şey söylemem mümkün değil. Puanınız sınırda, umarım gelir.

  6. acaba istatistik kaçla kapatır?geçen alıma bakınca 75 de 40 kişilik boşluk olmuş.bu yıl sadece 2017 geçerli olduğu için daha da düşer mi ki?

  7. selamlar hocam p 23 puanım 83.22205 1701 sıralamam sansım varmı acaba varsa tahmını yüzde kactır

  8. Merhaba p 42 de 80.9 puanim var gelme sansi varmi acaba siralama 3.binlerde

  9. Kemal bey merhaba, bu durumda 1 hakkınız yanacaktır. Ayrıca mülakatta başarılı olup il tercihi yapmayan adayların hakkı yedek adaylara geçer. Bir sonraki alımda mülakat komisyonu bunu dikkate alarak sizi liste dışı bırakabilir. Eğer böyle bir şey yapma düşünceniz varsa kesinlikle yapmayın çok pişman olursunuz.

  10. Sorum “kurumca açılan giriş sınavlarında 2 defadan fazla başarısız olmak” ibaresine istinaden olacak. Son aşamada istediğimiz herhangi bir ilin kadrosuna yerleşemezsek ya da otomatik olarak yazmadığımız bir ile yerleştirilip kayıt olmazsak ve yerimize yedek aday atansa başarısız sayılmış ve kurum için 1 hakkımızı kaybetmiş olur muyuz?

  11. Akif bey merhaba. İİBF mezunu olduğunuz için sadece P23 ve P42 puanıyla başvuru yapabiliyorsunuz. P-13 puan türü istatistik mezunları için. Bu yüzden başvuru yapamazsınız.

  12. Ben iktisat mezunuyum. P23 ve p42 puanim 70 ten düşük ama p13 puanim 70ten yüksek. Başvurabilir miyim acaba

  13. Kurum içi müfettişliğe geçme diye bir şey yok diye biliyorum. Ancak puanınız tutarsa ve kurum sınavını da geçerseniz SGK müfettiş yardımcılığına veya başka bir kuruma geçebilirsiniz.

  14. Hocam denetmenligi kazandiktan sonra kurum içinde yukselme mesela müfettiş olma şansımız var mi? Denetmen olduktan sonra var olan puanla müfettislik alimina başvurma şansımız var mi? Yani bu kadroya yerlesmemiz engel teskil eder mi?

  15. P-12 puan türü %20 Genel kültür, %20 Genel yetenek ve %60 istatistik ağırlıklı. Sanırım adaylardan biraz da iktisat bilgisi istenmiş bu yüzden P-13 puan türü seçilmiş. P-13 daha adil gözüküyor hocam. Hakkınızda hayırlısı olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye