Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Ne Kadar?
Sigortasız işçi nedir?
Sigortasız işçi, işverenin yasal olarak sigorta primlerini ödemeden çalıştırdığı işçilerdir. İşverenin işçilerini sigorta kapsamına alması zorunlu olmasına rağmen, sigortasız işçi çalıştırma, işveren için ekonomik avantaj sağlamış olabilir. Ancak, sigortasız işçi çalıştırmak yasa dışıdır ve işverenlerin yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecekleri bir durumdur.
İşverenlerin sigorta primlerini ödememeleri, işçilerin sağlık sigortası, işsizlik sigortası, emeklilik sigortası ve diğer sosyal haklarından mahrum kalmalarına neden olur. Sigortasız işçi çalıştırmak, işverenler için kısa vadede tasarruf sağlayabilir, ancak uzun vadede yasal sorunlar yaratabilir.
- Sigortasız işçi, işverenin yasal olarak sigorta primlerini ödemeden çalıştırdığı işçilerdir.
- İşverenin işçilerini sigorta kapsamına alması zorunlu olmasına rağmen, sigortasız işçi çalıştırma, işveren için ekonomik avantaj sağlamış olabilir.
- Sigortasız işçi çalıştırmak yasa dışıdır ve işverenlerin yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecekleri bir durumdur.
Sigortasız İşçi | Sigortalı İşçi |
---|---|
Sağlık Sigortası Yoktur | Sağlık Sigortası Vardır |
İşsizlik Sigortası Yoktur | İşsizlik Sigortası Vardır |
Emeklilik Sigortası Yoktur | Emeklilik Sigortası Vardır |
Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ne kadar?
Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin işyerinde yaptığı denetim sonucunda sigortasız çalıştırılan her işçi için güncel yıla ait 2 brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Konuyla ilgili 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesinde şu ibare yer almaktadır: “Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğinin; mahkeme kararından veya Kurumun denetim memurlarınca yapılan tespitlerden ya da diğer kamu idarelerinin yapacakları denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar ve kamu idarelerinden alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında her bir sigortalı için brüt asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası uygulanır.” denilmektedir.
İşyerinde yapılan denetimde idari para cezası uygulanır ve 1 yıl içinde Sosyal Güvenlik Denetmenlerince yapılan denetimde yeniden sigortasız işçi çalıştırıldığı tespit edilirse sigortasız çalıştırılan her bir sigortalı için brüt asgari ücretin 5 katı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
- 2023/Temmuz ayından itibaren brüt asgari ücret 13.414,50 TL’dir.
- Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ise her bir sigortasız işçi için 26.829 TL’dir.
İdari para cezası, işverene tebliğ olduktan sonra 15 gün içinde borç ödendiği takdirde borç %25 indirimli ödenebilmektedir.
Örneğin (1 adet) sigortasız işçi çalıştırdığınız için 2 brüt asgari ücret tutarında ceza yerseniz ve borç size tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde borcu ödemek isterseniz 20.121,75 TL ödeme yaparsınız.
Sigortasız işçi çalıştırmayı nereye şikayet edebiliriz?
Sigortasız işçi çalıştırmak ülkemizde yasak olan bir işlem olduğu gibi, işverenlerin en sık yaptığı hatalardan birisidir. Yapılan bu hatanın cezası oldukça ağırdır ve işverenleri maddi olarak ciddi sıkıntıya sokabilir. Ancak, sigortasız işçi çalıştırma durumu ile karşılaşıldığında bu durum nereye şikayet edilmelidir?
Sigortasız işçi çalıştıran işverenleri ALO 170 hattına veya CİMER‘e şikayet edebilirsiniz. Yapılan şikayet/ihbar sonrasında Sosyal Güvenlik Denetmenleri gerekli incelemeleri yapmak üzerek işyerine gitmektedir.
Şikayetinizde kendinizi ifşa etmek istemiyorsanız “kimlik bilgilerimin gizli kalmasını istiyorum.” notunu düşmeniz gerekmektedir. Bu notu düşmeseniz dahi Sosyal Güvenlik Denetmenleri şikayetçinin ismini kesinlikle işverenle paylaşmamaktadır.
İdari Para Cezaları Uzlaşma Kapsamında mı?
5510 sayılı kanunda yalnızca asgari işçilik uzlaşma kapsamındadır. Sigortasız işçi çalıştırdığınızda borcun azaltılması için uzlaşma yapılmamaktadır.
İdari Para Cezaları Yapılandırma Kapsamında mıdır?
Belli dönemlerde Sosyal Güvenlik Kurumu, alacaklarını tahsil edebilmek amacıyla yapılandırma yapmaktadır. Buna göre idari para cezalarında belli oranda azalma yapılmaktadır.
İçindekiler